‘En kinderen: blijven schrijven!’

0
8
Grootegast Bibliotheek Glossy-3

Amber Veenstra wint verhalenwedstrijd De Boekenfabriek

GROOTEGAST – Een drukte van belang, woensdagmiddag in de bibliotheek van Grootegast. De parkeerplaats stond vol en binnen vooral zenuwachtige kinderen en al even nerveuze ouders. Reden: de winnaar van de verhalenwedstrijd De Boekenfabriek zou bekend gemaakt worden. Na een nogal lange speech van het buitengewoon sterk articulerend jurylid Adri van der Veen werd duidelijk dat Amber Veenstra winnaar geworden was. Maar eigenlijk won iedereen die het tot de laatste tien ( er waren in totaal 33 verhalen gemaakt) van de verhalenwedstrijd schopte. Want hun verhalen staan in de glossy ‘Feest’, die inmiddels op de basisscholen zijn uitgereikt.
De Boekenfabriek dus. Leerlingen van drie basisscholen in de gemeente Grootegast gaven een eigen creatieve invulling aan de Kinderboekenweek. Zij schreven een verhaal voor de verhalenwedstrijd De Boekenfabriek, verhalen over bestaande boekfiguren. Het was vervolgens aan de jury, die naast Van der Veen bestond uit burgemeester Kor Dijkstra en Fokje Reinalda- om het winnende verhaal te kiezen.
Eerst even over de bieb in Grootegast. Want die is echt prachtig. Tegenwoordig wordt- zie Roden in buurgemeente Noordenveld- veelal gekozen voor wit. Hoe anders en mooier is dat in Grootegast. De bibliotheek is modern en voelt aan als een warm bad. Het ademt gezelligheid, kinderen voelen zich er meteen thuis. Tineke Goossens, manager, had voor de bekendmaking van het winnende verhaal haar best gedaan. Zelf verzorgde ze de inleiding, om vervolgens het woord te geven aan Henriette Sikkema, kinderdichter van de gemeente Grootegast. Zij las een speciaal voor de Kinderboekenweek gemaakt kort gedicht voor en als toetje bracht ze ook het gedicht waarmee ze kinderdichter van Grootegast werd. Haar gedichten zijn kort, maar sterk. Goed te begrijpen ook voor de doelgroep: kinderen.
Daarna kreeg Adri van der Veen het woord. En dan weet je: dan duurt het even. Nu dus ook. ‘We hebben genoten van de verhalen’, liet het jurylid weten. ‘Toen ik zelf jong was, schreef ik ook veel. Een week geleden zaten wij – de jury- aan de tafel hier in de bibliotheek. Hebben we alle verhalen gelezen. Het was indrukwekkend, zoveel moois. Wij hebben in elk geval genoten en het was een bijzonder lastig karwei om een winnaar aan te wijzen. En kinderen: blijf schrijven. Want schrijven is blijven. Echt waar.’
Van der Veen gaf vervolgens het woord aan burgemeester Dijkstra, een stuk bondiger. Hij opende de enveloppe en liet weten dat Amber Veenstra het winnende verhaal geschreven had. Een verhaal dat luistert naar de titel ‘De Spullendief’. Bovendien liet de burgemeester weten dat de tien beste verhalen in een boekwerkje gegoten zijn dat uitgedeeld zal worden op de basisscholen. Het verhaal van de perplexe winnares Amber staat uiteraard voorin, net als het gedicht van Henriette.
‘De Boekenfabriek heeft vier weken geduurd’, vertelde Tineke Goossens. ‘Ik ben langs de scholen gegaan en heb uitgelegd wat de bedoeling was. De verhalen mochten maximaal twee A4’tjes lang zijn. Sommigen hebben een beetje gesmokkeld door met heel kleine letters te werken, haha.  In totaal hebben we toch maar mooi even 33 verhalen binnen gekregen. Sommige kinderen bleken samen een verhaal geschreven te hebben, anderen deden het helemaal op eigen kracht. Ik denk dat de Boekenfabriek als zeer geslaagd beschouwd kan worden.’  En daarmee sloeg Tineke de spijker op de kop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here