Kinderen gaan de natuur in met het IVN

0
14
Trimunt paddenstoelenexcursie-5

MARUM/GROOTEGAST – Capuchon op, laarzen aan, goede zin mee; de regen deert de kinderen die afgelopen week aan de paddenstoelenexcursie van het IVN meedoen, niet. Zij struinen ruim een uur rond op Trimunt, op zoek naar die ene rode met witte stippen of misschien wel een heel zeldzaam exemplaar zoals er een jaar eerder werd gevonden. Precies zoals de jeugdwerkgroep van de IVN afdeling Grootegast zich tot doel heeft gesteld, genieten deze kinderen buiten in de natuur.
Ongeveer zes keer per jaar organiseert de jeugdwerkgroep een leuke activiteit voor kinderen. Van deze paddenstoelenexcursie die de herfst inluidt, tot een winteractiviteit in januari en het bouwen van nestkastjes in het voorjaar. Per keer zijn er ongeveer twintig kinderen die niks anders doen dan in de natuur bezig zijn voor de duur van de activiteit. “Ons doel is de kinderen de natuur in te krijgen”, vertelt Herman Woltjer, voorzitter van het IVN, “en de activiteiten helpen daaraan mee. Je moet bij de jeugd beginnen. Gelukkig is dit plattelandsgebied. Ik denk dat heel veel kinderen in het weekend ook wel in de natuur komen. Ze weten hier nog wel dat melk uit de koe komt. Maar ik zou best willen dat er nog meer kinderen meededen.”
De slechts 45 jeugdleden die het IVN afdeling Grootegast kent, is dan ook een karig getal voor een gemeente als Grootegast. “Ik merk vrij vaak dat als ik mensen vertel dat ik voorzitter van het IVN ben, dat ze niet weten wat dat precies is”, vertelt Woltjer. “Onze jeugdleden hebben voornamelijk de basisschoolleeftijd. Dat we niet actief acquisitie plegen op die basisscholen heeft er wellicht mee te maken dat het aantal leden niet zo hoog is. Maar zelf ben ik ook actief voor de Stichting NDCE (Natuur-, Duurzaamheids- en Cultuur Educatie) en daarvoor kom ik veel op de scholen. Ik wil dat bewust gescheiden houden.”
Tevreden is Woltjer wel. De excursie van afgelopen woensdag toont precies waarom. De kinderen hebben plezier en de organisatie loopt op rolletjes. “De jeugdwerkgroep bestaat uit vijf à zes personen en het is nooit zo vreselijk moeilijk daar mensen voor te krijgen. Er zijn ook vaak ouders aanwezig bij de activiteiten die zonder moeite een handje meehelpen.” Hij hoopt de kinderen ervaringen voor het leven mee te geven. “We raken ze vaak kwijt als ze de middelbare school-leeftijd bereiken, maar hopelijk komen ze terug als ze weer ouder zijn of misschien wel als ze zelf kinderen hebben. Dat ze nog eens denken: ‘dat deed ik vroeger altijd en dat was zo leuk’.”
Excursies met het IVN,  activiteiten bij Staatsbosbeheer en uitstapjes met school; de kinderen van tegenwoordig kunnen kiezen uit een breed scala van bezigheden. Van concurrentie wil Woltjer echter niet spreken. “Ik vind dat je zo’n gevoel niet moet laten binnensluipen. Dan ga je verharden. Het gaat uiteindelijk niet om de organisatie. Het gaat erom dat kinderen in de natuur komen; of dat nou via Staatsbosbeheer of het Groninger Landschap is. Ik denk zelfs dat we meer kunnen samenwerken. Hoe meer je samenwerkt, hoe meer mensen je bereikt.” Een goed voorbeeld is de natuurwerkdag op 1 november waarvoor het IVN weer de handen ineen slaat met Staatsbosbeheer. “We gaan dit jaar aan de slag op het Blote Voetenpad. De dag duurt van 10.00 tot 15.30 uur en de catering is verzorgd. Kinderen kunnen ook meehelpen. Hopelijk maken we er een leuke dag van.” Aanmelden kan via natuurwerkdag.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here