Pro Musicica maakt zich op voor Magnus opus

0
18
Leens Kleintje Kultuur

Dameskoor bestaat 25 jaar

LEENS – Een kwart eeuw bestaan ze nu, het dameskoor Pro Musica uit Leens. Bestuursleden Carola Koksma, Hieltje van Dijk, Anneke Besseling en Alie Schuitema maken zich op voor het grote werk: het Requiem van Fauré. Op 26 oktober brengt het 21 vrouwen sterke koor het oude muziekstuk samen met een 17 mannelijke projectzangers ten gehore in de Petruskerk. Om het vijfentwintigjarig jubileum van de zangclub te vieren.
Bij Koksma aan de keukentafel in de prachtig gerestaureerde pastorie tegenover de kerk, vertellen de dames over de voorbereidingen op hun Magnum opus. “We wilden graag iets speciaals doen. Een keer groot uitpakken”, vertelt Koksma. “Het was de wens van onze dirigent John Schreurs om eens mis te dirigeren. En wij wilden voor één keer een groter stuk zingen. Zo kwamen we uit op het Requiem. Het is een stuk uit de negentiende eeuw, een dodenmis. Het werd vaak gespeeld bij begrafenissen van hoog geplaatste figuren. Het leek ons een prachtige uitdaging.”Het muziekstuk duurt zo’n 35 minuten, de vrouwen zingen het stuk met gemend koor. Vrij snel vonden ze 17 mannen, 8 tenoren en 9 bassen bereid om mee te doen. Het stuk van Fauré is het slotstuk van de middag. Daarvoor zingen de dames hun eigen top vijf. “Als vrouwenkoor willen we ons zelf natuurlijk ook wel even presenteren hè?”, roept Van Dijk lachend. “Uit twintig stukken hebben onze leden er vijf geselecteerd. Wat onze favorieten zijn? Nigra Sum die van mij. En die van Anneke.” Voor Koksma is dat Pater Noster. Het is ook de favoriet van Schuitema. “Een heel mooi a-capella stuk. Beide stukken zijn in het Latijn. Of dat moeilijk is? Nee, daar wen je aan hoor. We krijgen er altijd een vertaling bij. Zodat we weten wat het betekent. Anders kun je het ook niet zingen. Althans, niet het gevoel erin leggen. We zingen ook in het Frans en Engels.” Liesbeth Wildeveld begeleidt de top vijf op de vleugel. Jan de Roos doet dat bij het Requiem op het koororgel. Samen spelen de solisten Wildeveld en De Roos nog quatre mains. Pro Musica, dat geroemd wordt om haar koorklank, zo vertellen de vrouwen, brengt dus een top vijf van de allerbeste nummers. Maar dat is nog steeds niet alles. Ze zijn er ook in geslaagd om het Roder Jongenskoor te strikken voor 26 oktober. “Zij brengen traditionele Engelse koormuziek. Dat past heel goed bij ons repertoire.” Een ding is heel zeker: de dames van Pro Musica hebben er zin in. Nog twee repetities te gaan, en dan voor het eggie in de kerk. “Het is absoluut geweldig om zulke mooie stukken te mogen zingen in de Petruskerk. De akoestiek is daar zó mooi!” Misschien kunnen we daar de foto maken.” In stevige tred wandelen de dames naar de overkant van de straat. Met behulp van een grote sleutel zwaaien de hoge deuren van de kerk uit de twaalfde eeuw open. “We lopen al zingend de kerk binnen, als alle bezoekers al in de banken zitten.” De hoge, gebogen plafonds zijn met al haar welvingen indrukwekkend. Maar het immens grote kerkorgel dat vrijwel de volle breedte van de kerk beslaat, geschonken door de familie Van Starkenborgh, slaat alles. De prachtige mollige engelen verraden de tijd, zo rond 1740, van het orgel. “Iedere zondag wordt hij nog gebruikt hè? Weet je waar ik me nu al op verheug?”, zegt Besseling, “Op het mailtje van onze dirigent. Na ieder concert, het maakt niet uit hoe laat, stuurt hij een mailtje. “Goed gedaan dames”, zoiets staat erin. Altijd een compliment. Hij past heel goed bij ons.” De rest van de dames is het daar roerend mee eens. Hoewel het concert bijna is uitverkocht, zijn er nog enkele kaarten verkrijgbaar. Ze kosten 12,50 in de voorverkoop en 15 euro aan de deur. “Maar als het in dit tempo doorgaat, komen we daar niet eens meer aan toe.” 26 oktober, 16:00 Petruskerk in Leens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here