Tweelingdorp spreekt zich uit tegen windmolens

0
6

Geen wanklank in het dorp na bekendmaking uitslag

GERKESKLOOSTER/STROOBOS – Het tweelingdorp van de gemeente Achtkarspelen is in ruime meerderheid tegen het plaatsen van windturbines aan de rand van het dorp. Plaatselijk Belang maakte dat afgelopen week bekend, nadat alle inwoners van het dorp hadden mogen stemmen. Maar liefst 229 van de 293 stemmers zagen niks in het plan.

Het bestuur van de vereniging is blij dat er nu duidelijkheid is. In totaal werden 864  mensen opgeroepen om hun stem uit te brengen. Op de vraag of de vereniging tevreden is met de opkomst zegt voorzitter Wietske Poelman: “We hadden eigenlijk geen flauw idee hoe het zou lopen, dus ik kan er moeilijk iets over zeggen.” De vereniging heeft de uitslag naar Provinciale en Gedeputeerde Staten Fryslân gestuurd. “Het is nu aan hun om een beslissing te nemen. Wij hebben daar niks over te zeggen, het is afwachten.”
Hoewel de discussie in het dorp hevig was, heeft Poelman op geen enkele manier het idee dat het dorp erdoor verscheurd is. “Als ik de media volg heb ik het idee dat het op andere plekken veel heftiger is geweest. Een tijdje geleden hadden we ons burendagontbijt en daar was helemaal niks aan de hand. Er zal van beide kanten altijd wel een enkeling boos zijn, maar we hebben zeker geen verdeeld dorp.
Daar staan wij als Plaatselijk Belang ook wel voor.
Plaatselijk Belang koos een aantal maanden geleden voor een peiling, nadat enkele dorpsbewoners de plannen bekend hadden gemaakt. Dat leidde op verzet, mede vanuit de gemeente. Waar velen over vielen was dat in de plannen stond dat er draagvlak vanuit het dorp was, maar dit was nooit gepeild. Plaatselijk Belang besloot daarop zelf een peiling te houden. “We merkten vanuit de media dat dit een logische stap zou zijn. Als Plaatselijk Belang vonden we het nodig om het te doen omdat het zo’n belangrijk onderwerp is. Dit had zowel door voor- als tegenstanders niet gedaan kunnen worden. Eigenlijk blijft dan alleen Plaatselijk Belang over om een objectieve peiling te doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here