Bouw Robles Park nu echt begonnen

0
7
Grootegast - eerste paal roblespark

Wethouder slaat eerst paal viertal woningen

GROOTEGAST – Met wethouder Sjabbo Smedes (CDA) in de cabine begon maandagmiddag eindelijk de bouw in het Robles Park in Grootegast. De komende zestien weken werkt bouwondernemer Simon Benus aan vier woningen in de wijk. Waarschijnlijk komen daar voor de kerst nog twee bij. Een feestelijk moment voor de onderneming, de gemeente en de bewoners.
In de bouwkeet vertelt Smedes dat hij zeer blij is dat er eindelijk weer gebouwd wordt. Na jaren van stilstand is het Simon Benus als eerste gelukt om aan de bouw van een aantal woningen te beginnen. Vandaag staat het heien op het programma, met daarbij een speciale rol voor de wethouder. Hij mag de eerste paal slaan. In de bouwkeet ook Grootegaster Baukje de Haan, zelf komt ze er niet te wonen maar haar dochter wel. “Ik dacht: laat ik even een fotootje maken en nu komt dit er allemaal bij,” lacht ze.
Gaandeweg blijkt dat de wethouder flink gelobbyd heeft voor de verkoop van de woningen. Niet alleen zijn buurmeisje, de dochter van De Haan, komt er te wonen, ook zijn eigen dochter mag zich volgend jaar inschrijven als bewoner van de straat. Voor Smedes is het de tweede dochter die in de straat komt te wonen. Andere woningen zijn verkocht aan (vooral) jongeren uit het dorp. Complimenten krijgt Smedes hiervoor van Kris Hornstra van Simon Benus. “Het is goed voor het dorp dat ze nu hier komen wonen, anders waren ze misschien ergens anders heen getrokken.”
Hoe snel de bouw gaat hangt vooral van de komende winter af, benadrukt Hornsta. “Is het goed weer, dan kunnen we het in zestien weken doen. Daarvoor zijn we ook afhankelijk van de NUTS-voorzieningen.” Nu de eerste vier woningen verkocht zijn, is zo snel mogelijk met de bouw gestart. Over de laatste twee woningen is de makelaar nu in gesprek en Hornstra verwacht dat nog dit jaar alles rond is. “We starten zodra de financiering rond is. Ook nemen we de verschillende bouwopties met de mensen door. Dat dit even wat langer duurt is logisch, het is een grote stap als je een huis koopt.” Hornstra vertelt dat er voor de straat veel interesse was. “Helaas zijn flink wat mensen afgevallen omdat ze de financiering niet rond kregen,” vertelt hij.
Tegenover de woningen van Simon Benus is Kootstra en Van der Veen bezig om een viertal woningen aan de man te brengen. “We hebben op dit moment één hele serieuze optie staan van wat oudere mensen. We hebben er alle vertrouwen in dat dit goed gaat komen. Ook zijn we met twee mensen aan het onderzoeken of zij de financiering rond kunnen krijgen. Er zit dus wel wat beweging in,” zegt directeur Marten Claus. “Simon Benus had het voordeel dat zij de eerste waren, wij hopen daarop in te haken nu mensen zien dat er gebouwd gaat worden.” Maandagmorgen kreeg Claus ook een mail over de vrijstaande kavels die hij verderop in het project heeft. “Daar is ook heel lang niks gebeurd en je ziet dat er voor die kavels ook meer interesse komt.”
De laatste ondernemer die bezig is om twee-onder-een-kapwoningen te verkopen is Apoll Bouwconnect. Apoll verwacht zijn woningen binnenkort te kunnen presenteren. “De tekeningen zijn klaar en goedgekeurd door de welstand. Inmiddels ben ik in gesprek met een makelaar die de woningen wel wil verkopen. Als de definitieve cijfers binnen zijn, kan ik de prijzen gaan maken.” Apoll verwacht dat hij woningen kan aanbieden vanaf 165.000 euro. “Het zijn ‘jaren ’30 woningen’, die we in verschillende varianten aanbieden. Het mooie van onze kavels is, is dat zij een vrij diepe tuin op het zuidwesten hebben.”
Apoll verwacht dat de bouw van ‘zijn’ woningen volgend jaar maart gaat beginnen. “Wij willen het een beetje zorgvuldiger bouwen en gaan er daarom iets langer over doen. Ik vermoed zo tussen de vier en vijf maanden. Als ik naar de andere bouwondernemingen kijk, bouwen zij meer op de prijs dan op de kwaliteit. Ik doe het juist andersom. Ik laat de woningen eerst ontwerpen en laat daarna de kosten zakken tot een acceptabele prijs.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here