Lezing over de steentijd in Drenthe

0
17

BUITENPOST – Het IJstijdenmuseum in Buitenpost organiseert donderdagavond 23 oktober een prehistorische lezing over de Steentijd in Drenthe. De lezing wordt gehouden in het Tuincafé in Buitenpost, naast het museum.
Een groot deel van Drenthe maakt, net als de Friese Wouden onderdeel uit van het zogenaamde Fries-Drents-plateau. Wat voor Drenthe geldt, geldt in veel gevallen ook voor de Friese wouden. De lezing wordt gehouden door de amateurarcheoloog Gerke Holtrop, verzamelaar van stenen werktuigen en fossielen en vrijwilliger bij het Hunebedcentrum in Borger.  Holtrop start met zijn lezing  ongeveer 250.000 jaar geleden en gaat via de voorlaatste ijstijd, de Saale IJstijd, naar de Neanderthaler. Deze leefde tijdens de laatste ijstijd, de Weichsel IJstijd, tot 40.000 jaar geleden ook in Noord Nederland, 40.000 jaar geleden werd het hier steeds kouder. Er ontstond een poolwoestijn en het was hier dan ook onleefbaar. Pas vanaf 15.000 jaar geleden konden er in Drenthe en ook in onze omgeving weer mensen en dieren leven. Aan het eind van zijn lezing laat hij nog een aantal dia’s zien van veenlijken. Het Tuincafé en het IJstijdenmuseum zijn open vanaf 19:30. Mensen die vondsten willen laten zien zijn van harte welkom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here