Plein wordt opgeleukt met ‘supergroot’ kunstwerk

0
12
Zuidhorn overtuinen marlies bosch

‘We willen kinderen bij het kunstwerk betrekken’

ZUIDHORN -  Op vier oktober werd er in Zuidhorn feest gevierd vanwege de ingebruikname van het nieuwe centrum. Op deze dag, die op veel belangstelling kon rekenen, was er eigenlijk nog een onthulling gepland; die van het kunstwerk dat voor het Kruidvat komt te staan. Door omstandigheden – de kunstenaar Ronald A. Westerhuis, die het kunstwerk maakte, kon op 4 oktober niet -, werd deze onthulling echter uitgesteld naar komende zaterdag 25 oktober. ‘Achteraf zijn we daar heel erg blij mee’, vertelt Marlies Bosch, secretaris van Stichting Uit de Kunst. ‘De onthulling van het kunstwerk was tijdens het openingsfeest op 4 oktober compleet ondergesneeuwd door de andere activiteiten. Nu krijgen we de kans om het kunstwerk even goed in de schijnwerpers te zetten. Het is een supergroot kunstwerk geworden, dat verdient de aandacht’.
Het kunstwerk, dat deze week geplaatst wordt, is een schenking van Cruiming Architectuur en Ontwikkeling aan de gemeente Zuidhorn voor het nieuwe centrum wegens het vijfenveertigjarig bestaan van Cruiming Architectuur en Ontwikkeling. Er is gekozen voor een kunstwerk van Ronald A. Westerhuis, die er om bekend staat grote duurzame kunstwerken te maken. ‘We wilden een kunstwerk dat lang mee gaat en nagenoeg geen onderhoud nodig heeft’, vertelt Doede Cruiming. ‘Het wordt een grote boog, waar kinderen gewoon in kunnen klimmen’.
Voor de onthulling van het kunstwerk is er door Stichting Uit de Kunst, het Cultureel Centrum Zuidhorn en de Advies Raad Kunst en Cultuur van de gemeente Zuidhorn besloten om ook kinderen deel te maken van de feestelijke onthulling. In het voormalige pand van de Etos, vlak naast waar het kunstwerk onthuld wordt, zal er een workshop gehouden worden waarbij de kinderen met speksteen zullen werken. ‘De kinderen worden uitgedaagd om na te denken over de vraag: ‘Als ik een kunstwerk op dit plein mocht plaatsen, hoe zou dat er dan uit komen te zien?’ Er is gekozen voor speksteen omdat dit een redelijk makkelijk materiaal is om in korte tijd mooie resultaten mee te maken’, vertelt Bosch. Alie Popkema uit Bakkeveen zal de workshop verzorgen. ‘We willen kinderen bij het kunstwerk betrekken om hen deelgenoot te maken van het geheel. Dat werkt ook preventief tegen vandalisme wanneer iemand zich betrokken voelt bij het kunstwerk’, vertelt Cruiming. Hij staat ook garant voor de kosten van de workshop.
De kunstwerkjes die de kinderen gedurende de twee workshops zullen maken worden ook kort tentoongesteld. ‘De kunstwerken worden aan het hek gehangen dat om het echte kunstwerk heen staat. Ronald A. Westerhuis zal bij zijn toespraak dan nog wat vertellen over de kunstwerkjes, waarna de kinderen de kunstwerkjes mee mogen nemen naar huis’, vertelt Bosch.
Ondertussen is Stichting Uit de Kunst al aan het brainstormen over wat voor kunstwerk er mogelijk is op het andere plein in het centrum van Zuidhorn. ‘De pleinen waren beide wat leeg en kaal. Gelukkig komt daar op het ene plein vanaf dit weekend verandering in. Het andere plein verdient het eigenlijk ook om nog opgeleukt te worden. We denken na over een kunstwerk wat ook weer interactief is voor kinderen’, aldus Bosch.
Kinderen die graag mee willen doen aan de workshop komende zaterdag worden verzocht zich op te geven via uitdekunstzuidhorn@gmail.com. Er zijn twee workshops: 10.00 tot 12.00 uur en van 12.00 tot 14.00 uur. Er is plaats voor ongeveer 15 kinderen van ongeveer 9 tot 13 jaar per workshop. Geef bij het mailtje de naam, leeftijd, en voorkeur voor de eerste of tweede workshop op. ‘En mocht je je niet opgegeven hebben en zaterdag bedenken mee te willen doen, dan kan je altijd langskomen om te kijken of er nog plaats is’, besluit Bosch. Het kunstwerk wordt om 14.15 onthuld door gedeputeerde William Moorlag, gedeputeerde, en wethouder Henk Bakker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here