Ruim 70 kinderen afhankelijk van Voedselbank Westerkwartier

0
7
Grootegast - voedselbank

Voedselbank heeft nieuwe naam en bestaat 1 jaar

GROOTEGAST – De voedselbank in Grootegast heeft een nieuwe naam. Na het aansluiten van de gemeente Zuidhorn verandert de naam van Voedselbank Grootegast-Marum naar Voedselbank Westerkwartier. Het gebeurde allemaal op de dag dat de organisatie een jaar bestaat. Tijd voor een feestje, maar wel met een bijzonder randje. 56 pakketten reikt zij wekelijks uit, waarmee zo’n 150 monden gevoed worden.
Een drukte van belang zaterdag bij de bekendmaking van de nieuwe naam. Indrukwekkend was het verhaal van Kirsten van Genne. Zij becijferde dat in Nederland op dit moment naar schatting 717.000 mensen afhankelijk zijn van een laag inkomen. “Het gaat dan vooral om migranten en alleenstaande moeders.”
Tijdens haar presentatie liet ze zien waar de zogenaamde ‘screeners’ in deze regio tegenaan lopen als mensen zich aanmelden voor de Voedselbank. “Mensen moeten echt met de billen bloot als ze in aanmerking willen komen voor een voedselpakket. We komen bij hun thuis langs om te kijken hoe ze wonen.” De mensen waarbij ze over de vloer komen zijn divers. “Je komt soms binnen en ziet én ruikt de armoede. Het maakt mensen oud, ze zijn passief en het ruikt er murw. Aan de andere kant zien we ook mensen die er voor gaan. Mensen die het als iets tijdelijks zien. Het zijn mensen die in hun leven verkeerde keuzes hebben gemaakt en waar vaak sprake is van schulden.”
Tijdens de presentatie van José Buijvoets bleek dat de voedselbank niet alle soorten voedsel kan leveren. Brood is er genoeg, maar bijvoorbeeld zuivel is lastig te krijgen. “Ook betalen we voor aardappels, maar dat is eigenlijk tegen onze eigen richtlijn.” De reden dat de organisatie dit doet is omdat er in het gebied geen aardappelboeren zitten. “Met de scholen hebben we in het Curringherveld wel een perceel aardappels verbouwd. De opbrengst was gering, maar het leverde betrokkenheid op.”
Hoewel veel dingen niet te leveren zijn, al was het maar omdat het om verse producten gaat, zijn er ook zaken die de voedselbank wel als extratje levert. Een voorbeeld daarvan is een doos die kinderen krijgen als ze jarig zijn. “We merken dat ouders hun kinderen thuis houden als ze jarig zijn, zodat ze niet hoeven te trakteren,” vertelt bestuurslid Jan Oomkes. In het pakket zit een traktatie voor de klas en een pakket om zelf een taart te maken.
Of een tweede verjaardag van de voedselbank over een jaar gaat plaatsvinden? De bestuursleden en vrijwilligers hopen van niet, maar dat is waarschijnlijk ijdele hoop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here