Willy van Assen

0
8
Willy van Assen

Danslerares Danswil
‘Sinds muziekschool De Wâldsang afgelopen zomer is verdergegaan als Cultuurcentrum De Wâldsang willen zij een breder aanbod bieden. Ik ben door het cultuurcentrum gevraagd om danslessen te gaan geven. Vanaf 27 oktober gaan er twee cursussen van start in MFC It Vleckehûs in Surhuisterveen; eentje voor kleuters en eentje voor zestigplussers. De cursussen bestaan beide uit acht danslessen. Ondanks dat er in de cursussen dezelfde elementen aan bod komen, zijn de cursussen heel verschillend van elkaar. Zo ga ik met de kleuters in op thema’s die er spelen, zoals de herfst en Sinterklaas. In de danslessen die ik geef probeer ik altijd beleving om te zetten in beweging. Dus vaste passen instuderen zijn vaak geen onderdeel van mijn lessen. Hoe ik de lessen dan invulling geef? Bij het thema herfst neem ik bijvoorbeeld bladeren mee. Dan gaan we eerst goed naar de vormen van de bladeren kijken. Zijn het ronde vormen, of heeft het blad juist meer hoeken? Daarna gaan we kijken of we die vormen misschien ook ergens in ons lichaam hebben en of we daar iets mee kunnen. Vervolgens gaan we die vormen dansen. Uiteindelijk maken we een bos met bomen met ronde bladeren, waar je rond moet dansen, en een hoekig bos, waar je ook hoekig danst. De kinderen mogen zelf kiezen in welk bos ze dan willen dansen. Bij de danscursus voor zestigplussers gaan we natuurlijk niet met dit soort thema’s werken, maar wel ook met de vrije manier van bewegen. Het doel van de cursussen is om gewoon lekker te dansen. Zelf ben ik ook juf op een basisschool. Daar merkte ik wel eens dat niet iedereen plezier heeft in dansen. Sommige mensen schamen zich als ze dansen, en zeggen ze ‘Ik kan niet dansen’, omdat ze anders dansen als hoe in het algemeen aangenomen wordt dat mensen moet dansen. Ik vind juist dat iedereen dansen kan en wil graag dat mensen daar plezier aan beleven. Voor de cursussen die volgende week starten kunnen nog kleuters en zestigplussers zich aanmelden. Er is plaats voor ongeveer tien mensen per groep. Ondertussen ben ik al bezig met de voorbereidingen voor een nieuw project in het voorjaar. Dan zal ik ook namens Cultuurcentrum De Wâldsang een dansproject starten, alleen dan met meiden van de middelbare school. Daar kan ik verder nog niet teveel over vertellen, alleen dat het heel leuk gaat worden en dat daar een complete einduitvoering gehouden zal worden. Wordt vervolgd!’

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here