Aduard 2000 verslaat Zuidhorn; Grijpskerk, Opende en Niekerk imponeren

0
9

Voetbaloverzicht

STREEK – In de zevende speelronde stond er na jaren weer de beladen streekderby Aduard-Zuidhorn op het programma.  Het meer ervaren Aduard won de gemeentelijke slag. Opende baarde opzien met een heuse zevenklapper bij De Lauwers. Opmerkelijk was ook de winst in Delfzijl van Grijpskerk, na een overdonderend begin. Knap was ook de overwinning van Niekerk bij het sterke Twijzel.  Fc Grootegast zette WTOC aan de kant. OKVC won zoals verwacht van Zeester (zie verslag elders). Eenrum wees het ongeslagen ASVB terug. FC LEO had een vrij weekend.
Aduard 2000 won de beladen gemeentelijke streekderby tegen Zuidhorn.  Verrassend was niet het juiste woord. “Gezien de kansenverhouding was het niet terecht, maar we hebben gewoon twee keer gescoord”, sprak kapitein Remco van Merode. “We toonden meer beleving in deze beladen derby en dat was doorslaggevend”, vond Van Merode verder.  Het was een harde strijd, op het scherpst van de snede. Aduard kwam door twee geweldige goals op een riante 2-0 dankzij Matthijs van Beusekom en meteen na rust Eltjo Velting die een strakke voorzet van Jeffrey Eggens in het kruis joeg. Een vrije trap over de muur van Laurens Bloem leverde de 2-1 op. Zuidhorn zette enorm aan, maar de thuisclub kwam niet echt in de problemen. “Verrassende nederlaag? Nou, Aduard heeft een aardig ploegie hoor, wees trainer Ton Rozema. “Wij kregen tien kansen en zij twee en zij maken de doelpunten. Hun aanvoerder schaamde zich ervoor. Maar ik heb niks op de nederlaag aan te merken. Onze spitsen scoren niet is en dat is ons manco dit seizoen”, weet Rozema die de complimenten kreeg van de rivaal. “Zuidhorn was de eerste ploeg die Aduard onder druk kon zetten. Dat is mooi te horen. Alleen de uitslag is teleurstellend”.  Grijpskerk kende tegen NEC uit Delfzijl een overdonderende start aan de boorden van de zee. Binnen acht minuten stond het al 0-3. Erwin Smit (penalty nadat Teie van der Hoek werd neergelegd), Jorin de Boer en Ron Stoutmeijer waren de goalgetters. NEC (fusieclub Neptunia-Eems Boys) kwam met de schrik vrij, probeerde de bakens te verzetten, maar was op een tegentreffer na niet bij machte het Grijpskerk lastig te maken: 1-3. Door de knappe overwinning zijn de ‘Smalruggen’ op gelijke hoogte gekomen met de ploeg uit Delfzijl. Fc Grootegast sloeg de aanval op de hoge positie van WTOC af. De groenen waren op een wat mindere periode beter op ‘de Leegens’. Bennie Kits zorgde met behulp van een speler van WTOC voor de 1-0. Na de domper van 1-1 trok Fc de teugels weer strak aan. Het leidde tot een stormvloed aan aanvallen. Het was de snelle Rick Buma die Stefan van Leeuwen bediende, die met de hak scoorde. Grootegast bleef het meest aan de lakens trekken. De Friezen namen alle risico, maar Grootegast had het laatste woord. Op aangeven van Rolf Hazenberg maakte Van Leeuwen de 3-1. Grootegast mag zich nu runner-up noemen. Vierde klasser Opende deelde een zevenklapper uit aan De Lauwers en dat was gezien de kansen en spelbeeld niet geflatteerd. ‘Peen’ heeft het slechts tien minuten moeilijk gehad toen de Warfstermolen-ploeg op 1-1 kwam. Vlak voor rust en meteen na de aftrap van de tweede helft denderde Opende over De Lauwers heen. Wilmer Ypenga maakte drie doelpunten, Henk Veenstra nam twee treffers voor zijn rekening. “De goede ideeen van de tegenstander na rust werden meteen de grond ingeboord. Mooier kun je je niet wensen als trainer”, zei Wietse van der Veen van de opgeleefde Peender ploeg, die inmiddels de tweede plaats heeft veroverd. Dit mede dankzij Niekerk dat sensationeel de volle buit pakte in en tegen SC Twijzel, de vorige nummer twee van de ranglijst. Het was een spannende strijd tussen beide ploegen die aan elkaar gewaagd waren. Niekerk kwam met 0-1 voor via Dennis van der Velde. Na de 1-1 stonden de koppies snel de goede kant weer op. De gasten kwamen weer op voorsprong, maar het aandringende Twijzel maakte weer gelijk. Het veerkrachtige Niekerk trok aan het langste eind: 2-4. Bij winst op Anjum staat ook Niekerk zomaar bij de eerste drie. “Collega’s vinden Twijzel de beste ploeg van de competitie”,  hoorde trainer Sjoerd Visser met genoegen aan. Het gaf de overwinning nog meer glans. VVSV’09 versloeg Rood Zwart Baflo. In een matige wedstrijd kwam VVSV na een half uur voor door Marco Dijkstra, Na een 1-1 ruststand kreeg Alfred Venhuizen het op zijn heupen en scoorde twee keer (3-1). De gasten kwamen met tien man nog dichtbij: 3-2. Trainer Jaap van der Ploeg verwelkomde de drie punten. De kobaltblauwen hebben langzamerhand de weg naar boven evonden. Zondag leed GVB onnodig verlies in eigen huis tegen Boornbergum. In het laatste kwartier voor rust nam GVB het initiatief, zette druk en kreeg kansen, maar geen doelpunt. Een scrimmage bij het eigen doel leverde pal voor de thee de 0-1 op. Na de pauze speelde GVB alleen maar op de helft van de tegenstander, kreeg opgelegde kansen, maar de bal wou er niet in. “Ik had graag het laatste zetje willen geven”, zei Bart Leistra die intens meeleefde. Kloosterburen versloeg Farmsum met klinkende cijfers: 5-2. In de eerste helft had de thuisclub moeite met het compact verdedigend Farmsum, maar kwam via Annejan Ozinga wel op 1-0. In de tweede helft tapte Kloosterburen uit een ander vaatje, liet zich terugzakken om er vervolgens snel uit te komen en de diepte te zoeken. Na de 2-1 door Marcel Remeijn was het hek van de dam. Via doelpunten van Bert Mennes, Olger Jonker en Joachiem Steur werd de eindstand bepaald op 5-2. Door de winst is de spanning bovenin om te snijden. SVZ en Kloosterburen vechten een nek- aan- nek race uit. Met een punt achterstand staan Kwiek en WEO, terwijl Zuidhorn op het vinkentouw zit. De  Zuidhorners maakten indruk met een 4-5 overwinning bij FVV. Fred Draaisma, Roelof Bolt, Jeffrey Bakker en Douwe Visser scoorden namens de groenen, die dit seizoen nog maar een keer verloren. De zondagformatie is helemaal terug. Eenrum won knap en krap van ASVB dat nog geen punt had verloren en al negentien keer het net vond. Eenrum kwam in het begin goed weg bij een inzet tegen de paal. Na ruim een half uur kwamen de gasten op 0-1 via een kopstoot van Siebrand Solinger, op aangeven van Bjorn Schutter.Zijn tweede treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Ten onrechte, maar de overwinning was gezien het spel en ook een bal tegen de paal verdiend. De promovendus doet het uitstekend met een vijfde plaats als beloning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here