Buurthuiskamer genomineerd voor vrijwilligersprijs

0
10
Aduard - buurthuiskamer vrijwilligersprijs

‘Nominatie is een hele erkenning’

ADUARD – Een grote verrassing was het voor de vrijwilligers van de Buurthuiskamer in Aduard. Hun werk – wat voor veel vrijwilligers meer een vanzelfsprekendheid is dan een opgave – is opgevallen bij de Provincie Groningen. Zij nomineerden, na aanleiding van een tip, de vrijwilligers van de Buurthuiskamer voor de Provinciale Vrijwilligersprijs. Met die prijs is een geldbedrag gemoeid van maar liefst 3.000 euro. Een bedrag wat bij de Buurthuiskamer meer dan welkom zou zijn.

Op vrijdagochtend is het in de Buurthuiskamer een drukte van belang. Zo’n twintig mensen zijn te gast in de Buurthuiskamer waar de stichting Aduard Helpt deze ochtend een presentatie geeft over hun werk in Roemenië. Het blijkt een onderwerp dat zeer tot de verbeelding spreekt. Een van de aanwezigen had zelf in 1993 een reis gemaakt naar Roemenië met een hulptransport vanuit de V&D. In de meer dan twintig jaar daartussen blijkt er een hoop veranderd in het Oost-Europese land, maar is er ook een hoop hetzelfde gebleven. Vrijwilligers van de Buurthuiskamer lopen af en aan om alle aanwezigen van een kopje koffie en een koffiekoek te voorzien.
Hun werk wordt gewaardeerd, stelt voorzitter Roelf Pijpker. ‘De Buurthuiskamer voorziet echt in een behoefte. Iedere werkdag is de Buurthuiskamer tussen 10.00 en 12.00 uur geopend voor een kopje koffie en thee. En eigenlijk iedere werkdag zijn er ook mensen. Op donderdag organiseren we altijd een etentje. Ook dat is eigenlijk altijd een succes. Mensen die veel alleen zijn vinden het gezellig om zo nu en dan eens er op uit om samen te eten. Maar ook mensen die niet veel alleen zijn komen hier graag. Het is hier eigenlijk altijd gezellig’, aldus Pijpker. Dat de Buurthuiskamer genomineerd is voor de Provinciale Vrijwilligersprijs is voor Pijpker al een hele verrassing op zich. ‘Ik vind het al hartstikke mooi dat we genomineerd zijn! Dat is voor ons al een hele erkenning, een teken dat we goed werk doen’.
Naast de Buurthuiskamer in Aduard zijn de Stichting Sintcentrale Veendam, Stichting Jeugdwerk Harkstede, Buurtbemiddeling Delfzijl, Odensehuis Groningen en Stichting DWS uit Stadskanaal genomineerd voor de prijs. Voor de prijs is het mogelijk om een stem uit te brengen. ‘Het aantal stemmen is niet leidend voor de prijs, want dan zou de organisatie met de grootste achterban of de jongste vrijwilligers al snel de prijs winnen. Maar een groot aantal stemmen helpt wel de jury te overtuigen’, vertelt Pijpker. Nog tot en met komende zondag, 2 november, is het mogelijk om een stem uit te brengen voor de zes genomineerden. ‘Het is een korte periode waarin gestemd kan worden, dus we roepen iedereen op om nog snel een stem uit te brengen’. Gezien de ervaringen met de computer en het internet is het voor de gebruikers van de Buurthuiskamer niet allemaal gemakkelijk om zelf een stem uit te brengen. ‘Dat hoeft echter geen probleem te zijn, we komen graag even bij de mensen thuis om hen te helpen hun stem uit te brengen’, vertelt Pijpker.
Mocht de Buurthuiskamer in Aduard de prijs winnen en op 1 december met 3.000 euro naar huis gaan, dan komt dit bedrag in de pot. ‘We hebben niet één specifieke wens waaraan we dat bedrag zouden besteden. We zijn een nog maar pas opgerichte stichting. Voor de eerste vijf jaar zijn de kosten gedekt door de gemeente Zuidhorn. Daarna moeten we zelf de broekriem zien op te houden. We zijn al druk bezig fondsen aan te schrijven en andere manieren van geld genereren te bedenken. De 3.000 euro zou een fijne bijdrage zijn’, vertelt Pijpker. ‘Maar we zijn ook al heel blij met de nominatie op zich. Dat geeft toch een stukje erkenning voor onze vrijwilligers. Zij zijn bij de Buurthuiskamer heel belangrijk!’
Stemmen voor de Provinciale Vrijwilligersprijs 2014 is mogelijk via de website van de Provincie Groningen: www.provinciegroningen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here