“College Grootegast klungelt met financieel beleid”

0
24

College negeert ambtelijke waarschuwing

GROOTEGAST – Hard kwamen oppositiepartijen VZ2000 en VVD dinsdag in aanvaring met het Grootegaster college, toen gesproken werd over de begroting van de komende jaren. De discussie ontstond nadat raadsleden een ambtelijk stuk hadden gekregen, waarin het afgeraden wordt geld beschikbaar te stellen voor het MFA in Grootegast. Toch gaat de gemeente dat nu doen.
Met een waarschuwing kwam de gemeente Grootegast begin dit jaar weg met haar begroting. Gedeputeerde Bote Wilsptra (D66) sprak zijn zorgen uit over de financiële toekomst van de gemeente. Met de belofte dat de gemeente er alles aan zou doen om niet in het rood te komen, kwam zij niet onder toezicht te staan. Nu ligt er een ambtelijk stuk waarin afgeraden wordt om geld uit te trekken voor het MFA omdat de gemeente te maken heeft met een stijging van het aantal werklozen én dat er extra geld uitgetrokken moet worden voor verliezen bij Novatec.
Groot was dan ook dinsdag de verbazing toen de gemeenteraad toch instemde met de financiering van het MFA in Grootegast. “Ik hoef niemand eraan te herinneren dat de Algemene Reserve nagenoeg leeg is,” zei Gert van Werven (VVD). “Niet alleen heeft het college met haar toezegging valse hoop gegeven, er is sprake van onbehoorlijk bestuur.” Van Werven wees de overige raadsleden erop dat de gemeente ook al weken wist dat voormalige gebouwen van Novatec op de markt niet opgebracht hebben wat de boekwaarde was. “Dat het financieel minder goed gaat, kan geen verassing zijn.”
De opmerking schoot in het verkeerde keelgat van burgemeester Kor Dijkstra (CDA). “Dit is praat van niks,” beet hij Van Werven toe. “Financiën heeft in overweging gegeven om het niet te doen. Zij zeggen: bekijk het volgend jaar opnieuw. Wij zijn het daar niet mee eens. We hebben bedankt voor de waarschuwing, maar we nemen de beslissing het toch te doen.” Dijkstra zei dat bij de gemeenterekening van 2014 – die begin 2015 behandeld wordt – zal blijken hoe het bedrag alsnog betaald wordt. “We hebben een afspraak met het MFA. Het is een man, een man. Een woord, een woord.” Reactie van Werven: “Eigenlijk weet u dus helemaal niet hoe u alles gaat betalen en daarom komt u er de volgende keer op terug.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here