“Ik zie Jaap Ketelaar en Wierd Osinga ook als Streekproducten”

0
14
aduard schaatsteam 1

Hotel restaurant Aduard opnieuw sponsor marathonschaatsploeg

ADUARD – Het is ongeveer 4 jaren geleden als op een avond Jaap Ketelaar en Wierd Osinga bij Hotel restaurant Aduard binnen komen stappen. Ze zijn op zoek naar de eigenaar. Ze hebben een sponsor nodig. Geld dus. Niet veel, maar wel genoeg om hun favoriete sport, het marathonschaatsen te blijven uitoefenen op een hoog niveau. Directeur eigenaar van het Best Westernhotel, Jenze Kingma kan zich het moment nog goed herinneren. “Ik wist helemaal niets van die sport af. Marathonschaatsen? Wat houdt dat in? Maar de jongens kwamen zo oprecht en ‘echt’ over. Ze vroegen niet om grote bedragen en naarmate ik enig inzicht kreeg in de tak van sport groeide het respect en waardering snel voor de jongens en het marathonschaatsen in het algemeen.”
Om een lang verhaal kort  te maken. Het familiebedrijf is alweer voor het derde jaar opeen (sub)sponsor van het marathonschaatsteam dat dit jaar onder de naam Team Selecteq uitkomt in zowel de top als eerste klasse. En de jonge directeur is een liefhebber geworden van de sport. “Ik ben vorig jaar zelfs mee geweest naar de Weissensee in Oostenrijk en een weekje met de jongens opgetrokken. Inmiddels zie ik ze ook een beetje als Streekproducten en die dragen wij nu eenmaal een warm hart toe. Mensen die sporten omdat ze zo van de sport houden en waarbij geld van ondergeschikt belang is. Met weinig middelen maar met heel hard werken zo goed mogelijk proberen te presteren. En daarbij, ook de sfeer en gemoedelijkheid zijn bij het marathonschaatsen nog als in oude tijden. Het is een gewoon een prachtige sport die nog heel dicht bij de mensen staat. Daar identificeren wij ons graag mee.”
Dan even naar de negen-koppige schaatsploeg. Deze kent een aantal aansprekende namen. Zo is daar Sjoerd den Hertog die vorig jaar een succesvol debuut kende op het hoogste niveau. De ervaren rot Roelof Koops, vooral sterk op natuurijs, Ronald Kruijer de man uit Heiligerlee die weer terug is op het oude nest en hoopt zijn oude vorm terug te krijgen in zijn oude omgeving waar hij zijn grootste successen kenden. Met vijf mannen die uitkomen in de top-divisie hoopt ploegleider Huitema er een mooi jaar van te maken. De mix van talent en ervaring vormen daarin de basis. En dan is er natuurlijk nog de man uit Aduard, Jaap Ketelaar.  
Ketelaar stapje terug
Ook Ketelaar maakt deel uit van de nieuwe schaatsploeg, maar acteert dit jaar niet meer op het hoogste niveau. Lichamelijke ongemakken hebben hem bijna gedwongen een stapje terug te doen. De schaatser werd enkele jaren geleden door kenners, zoals oud Nederlands kampioen marathonschaatsen Lammert Huitema nog bestempeld als een groot talent. Een soepele slag, snelle sprint en een ijzeren wil om te winnen. Hij zou alleen wat rustiger moeten worden. Minder ‘druistig’ en accepteren dat goed worden tijd nodig heeft. Dat geduld kon de schaatser maar moeilijk opbrengen. Samen met dorpsgenoot en vriend Wierd Osinga zou hij voor nieuwe noordelijke schaatssuccessen moeten gaan zorgen. Vooral op natuurijs. Het vroor jaar in, jaar uit, maar de resultaten vielen een beetje tegen. De hoge verwachtingen werden niet ingelost. Osinga hing twee jaar geleden de schaatsen in de spreekwoordelijke wilgen. De winnaar kon maar niet winnen en was het zat daar zoveel tijd in te steken. Dit jaar tracht hij wel voorzichtig zijn comeback te maken maar ‘verwacht geen wonderen van mij’. Ketelaar is er nog altijd. Ook al doet hij, gedwongen door gezondheidsproblemen vorig jaar, een stapje terug. Zijn motivatie blijft onverwoestbaar en hij ziet het seizoen met plezier tegemoet. “Ik ben blij weer te kunnen schaatsen al is het een stapje lager.
Chaos in tweede schaatsmarathon
Inmiddels is de schaatsmarathoncompetitie alweer twee weken bezig. Het zal voor Foske Tamar van der Wal een hele opgave worden dagzeges te gaan pakken. In de eerste wedstrijd in Amsterdam werd ze vijfde en afgelopen zaterdag in Thialf kwam ze als vierde over de streep.
De concurrentie is zo mogelijk nog zwaarder dan eerdere jaren. Irene Schouten won in Heerenveen en verkeert in grootste vorm. Mariska Huisman is al jaren toonaangevend en Janneke Ensing won in Amsterdam en behoort tot de topfavorieten. Dan hebben we nog de outsiders als Carla Zielman, Elma de Vries en Maria Sterk. Geen vrouwen voor de topposities, maar allen in staat om voor verrassingen te zorgen. Het was vooral drama afgelopen zaterdag in Thialf en dat ondervond ‘good old’ Danielle Bekkering aan den lijve. Na negen ronden werd het teamgenootje van Van der Wal hard onderuit gekegeld. Ze kreeg een schaats in haar gezicht en mocht achteraf van geluk spreken dat het bij lichte verwondingen is gebleven, beseft ze ook zelf:
“Ik smakte samen met een grote groep tegen het ijs maar wilde na de neutralisatie weer door. Toen ik mijn haarbandje een beetje omhoog deed zag ik in eens allemaal bloed op het ijs druppelen en bleek ik twee snijwonden in mijn oor te hebben en één in mijn nek en moest ik naar het ziekenhuis. Ja, dan schrik je wel. Ik ben blij dat het zo is afgelopen”. Voormalig ploeggenootje van Bekkering, Jane Ravestein had minder geluk. Zij liep een scheur in een van de ruggenwervels op en staat lang buitenspel. De wedstrijd bij de mannen in de eerste divisie werd al na drie ronden afgelast na een zware valpartij. Daar liep een schaatser een slagaderlijke bloeding op. Bekkering hoopt volgende week weer van de partij te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here