‘Novatec trekt rookgordijnen op’

0
10

GROOTEGAST – Hoe ziet de toekomst van Novatec eruit? Dat is de vraag die raadsleden in Grootegast nu wel eens beantwoord willen zien. Eerder werd afgesproken dat het werkvoorzieningschap zou stoppen op 1 januari 2018, maar raadsleden krijgen steeds meer het idee dat de buurgemeenten van deze afspraak af willen.
De ChristenUnie stoorde zich aan een brief van een lid van de OR, die schreef dat de gemeenten terughoudend moeten zijn over het stoppen van de organisatie. “Maar toch vinden we het raar dat er elke keer weer rookgordijnen worden opgetrokken,” zei Kees Apoll. Volgens hem ontstaat er onrust omdat medewerkers niet weten waar ze aan toe zijn. “Het is goed als er nu duidelijkheid komt. Wat gaan we doen, maar vooral ook: wanneer? Nu is er alleen maar onrust en dat kost steeds meer geld. Laten we ‘to the point komen’. Steun kreeg hij van de overige partijen.  Wethouder Kor de Wagt (PvdA) bevestigde dat er verschillende toekomstbeelden zijn als het gaat om Novatec. “Begin volgend jaar gaan we erover praten hoe de toekomst eruit ziet. Als ik de raad goed hoor zijn we niet voor een nieuwe gemeenschappelijk regeling tussen het Westerkwartier en Noordenveld.” Kritiek kreeg de wethouder hierop van Apoll. Hij vindt dat medewerkers zo nog langer onnodig in onzekerheid leven.
Heikel punt is dat de Marum, Leek en Noordenveld graag hun ISD in stand willen houden. Deze ambtelijke organisatie zorgt voor re-integratie. Grootegast en Zuidhorn hebben hun eigen organisatie. “Als ik in de provincie Groningen kijk komen we als beste uit de bus als het gaat om re-integratie, in Nederland staan we op de derde plek. Moeten we dat opgeven voor de ISD?” vroeg De Wagt zich hardop af.
Diezelfde De Wagt verbaasde zich er tijdens de raadsvergadering ook over dat de metaalafdeling van de organisatie producten verkoopt voor 25 euro, terwijl de kostprijs 30 euro bedraagt. “Ik weet ook niet hoe dat komt,” vertelde hij de raadsleden. Inmiddels is wel bekend dat de metaalafdeling afgestoten zal worden. De Wagt: “Het begint een emotionele zaak te worden. Mensen van de OR vinden dat de metaalafdeling moet groeien, terwijl de cijfers laten zien dat het niet uit kan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here