OM gaat gemeente en voetbalclub niet vervolgen

0
11
Twijzel - ongeluk 4

Ouders willen het er niet bij laten zitten

TWIJZEL – Het Openbaar Ministerie heeft besloten niet over te gaan tot vervolging van de gemeente Achtkarspelen en voetbalvereniging SC Twijzel voor het drama met de dug-out in Twijzel. Op 21 mei vond er op het sportveld van Twijzel het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi plaats. De feestelijke dag eindigde in een groot drama toen een stenen dug-out instortte en een tienjarig meisje uit Surhuisterveen om het leven kwam. Vijf andere kinderen raakten gewond.

Burgemeester Gerben Gebrandy laat weten in zekere zin opgelucht te zijn met de uitspraak van het OM. ‘De onduidelijkheid voor de sportclubs en de families is nu in ieder geval voorbij’.
Na het ongeval op 21 mei is het OM direct een onderzoek gestart naar de vraag of er strafrechtelijk gezien sprake is van schuld. Uit het onderzoek bleek dat na de storm in oktober 2013 een grote tak op de dug-out was gevallen en daardoor een scheur in de dug-out was ontstaan.
Die scheur is de directe oorzaak geweest van het ongeluk. Zowel de gemeente als SC Twijzel waren op de hoogte van de schade aan de dug-out.
Toch deelde het OM woensdagavond de gemeente mede dat zij niet tot vervolging over zouden gaan omdat er onvoldoende bewijs is om te komen tot het bewijs van schuld in de strafrechtelijke zin. De officier van justitie is daarnaast van mening dat een strafrechtelijke vervolging vanuit maatschappelijk oogpunt geen toegevoegde waarde heeft.
De gemeente is sinds het ongeluk veel bezig met het veiligheidsbeleid van de gemeente. ‘We willen koste wat kost voorkomen dat er ooit weer een dergelijk ongeluk gebeurt bij de sportverenigingen. Na het ongeluk hebben we direct alle objecten en attributen op de sportvelden laten controleren en toen is er direct overgegaan tot de sloop van twee dug-outs. Daarnaast zijn er nog twee attributen geconstateerd die onveilige situaties kunnen veroorzaken. In Harkema ging dit om een speeltoestel dat onveilig was en inmiddels verwijderd is, en in Surhuisterveen gaat dat om een paaltje waar vingers klem kunnen raken. Voor de rest werden er geen onveilige situaties geconstateerd,’ aldus Gerbrandy.

Tegen het einde van dit jaar gaat er een rapport naar de gemeenteraad waarna duidelijk moet worden wat de eigendomssituaties zijn omtrent attributen op sportvelden en waar de verantwoordelijkheid ligt over deze attributen. ‘In het geval van deze dug-out was de gemeente eigenaar hiervan. Dat was echter niet duidelijk. Dat soort zaken moet duidelijk worden voor zowel de verenigingen als de gemeente. Het moet helder zijn wie waar voor verantwoordelijk is’, vertelt Gerbrandy.

De burgemeester benadrukt niet weg te willen lopen voor de verantwoordelijkheden die zij als gemeente hebben naar de families van de slachtoffers toe. ‘We willen alles in het werk stellen om hen te helpen, wanneer zij daar de behoefte toe voelen. We dringen ons echter niet op. Daarnaast hebben we ons civielrechtelijke aansprakelijk gesteld. De voorschotten hiervoor zijn inmiddels uitbetaald’.

De ouders van de slachtoffers hebben via hun advocaat laten weten het niet bij de beslissing van het Openbaar Ministerie te willen laten. Er wordt een klaagschrift ingediend bij het Gerechtshof in Leeuwarden. Daar kan men het Openbaar Ministerie verplichten alsnog tot vervolging over te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here