Viering tweehonderdste verjaardag van uitvinder saxofoon

0
24
Sax200dag

OPENDE – De Stichting Muziekonderwijs Grootegast gaat de tweehonderdste verjaardag van de uitvinder van de saxofoon uitgebreid vieren. Net als op veel verschillende plaatsen in Nederland – in Tilburg wordt er zelfs een heel museum gewijd aan de uitvinder van de saxofoon – viert de muziekschool Sax200. Jappie Kuipers, coördinator van de muziekschool, organiseert samen met saxofoondocente Carin Brenninkmeijer het evenement. Sax200 wordt een saxofoonevenement voor kinderen in de basisschoolleeftijd. ‘Het maakt niet uit of je nog maar een paar weken les hebt of al een paar jaar ervaring hebt, het wordt voor iedereen een hele leuke middag’, vertelt Kuipers.
Over het ontstaan van de saxofoon en de persoon die deze uitvond is een hele hoop te leren. Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, andere blaasinstrumenten en zelfs medische instrumenten, was een bijzondere man. Hij leek voor het ongeluk geboren te zijn. Zo viel hij eens drie verdiepingen naar beneden waarna hij zijn hoofd stootte aan een steen en iedereen daarna dacht dat hij dood was, dronk hij een kopje gif en at een speld op. Ook raakte hij gewond bij een explosie van kruit voor geweren en ontsnapte hij aan de verdrinkingsdood. Dat deze persoon tweehonderd jaar later de aanleiding zou zijn voor evenementen in het hele land viel toen niet te vermoeden. Adolphe Sax werd echter wereldberoemd door zijn uitvinding: de saxofoon.
‘Adolphe Sax zorgde voor een revolutie binnen de blaasmuziek. Hij wilde een wat minder scherpe klank als bijvoorbeeld een trompet. Zo kwam hij bij dit instrument’, vertelt Kuipers. ‘Wij willen kinderen prikkelen meer te weten te komen over de achtergrond van hun instrument. Hoe wordt een saxofoon eigenlijk gemaakt? Waar komt de saxofoon eigenlijk vandaan?’
In het BaronTheater wordt op woensdagmiddag 5 november Sax200 gehouden. ‘We beginnen de middag met een introductie met filmpjes. Daarna wordt er een puzzeltocht gehouden door het BaronTheater, waarna we met elkaar gaan musiceren. Jelle Visser en Gouke Wielenga gaan de workshops leiden. Om 17.00 uur gaan de kinderen wat ze hebben geleerd laten horen aan ouders en andere belangstellenden’, vertelt Kuipers. ‘Momenteel hebben zich zo’n 25 leerlingen aangemeld voor Sax200. Er is plaats voor maximaal veertig kinderen. We richten ons bij dit evenement op kinderen van 9 tot ongeveer 12 jaar oud.’
De coördinator van de muziekschool is erg enthousiast over het middaglange durende programma. ‘Het is zo belangrijk voor kinderen om te leren samenspelen. Daarom hebben we ook heel bewust gekozen voor de basisschoolleeftijd. Kinderen steken er ontzettend veel van op, maar het is ook belangrijk dat ze genieten van hun hobby. Ik zeg het wel eens vaker, maar we willen fonkelende oogjes zien’, aldus Kuipers.
Het evenement is voor de muziekschool een leuk uitstapje. ‘Je moet niet alleen maar in het leslokaal bezig zijn als je kinderen plezier wilt laten maken met muziek. Je moet ook zo nu en dan eens wat anders doen. Zo hou je kinderen enthousiast voor muziek’. Ook de ouders van de saxofoonleerlingen zijn enthousiast. ‘We hebben hele leuke reacties ontvangen van de ouders. Ze zijn erg benieuwd wat er in een middag met een grote groep saxofonisten ingestudeerd kan worden’.
Hoe enthousiast Kuipers zelf ook over het evenement is, spijtig genoeg kan hij er zelf niet bij zijn volgende week woensdag. ‘Ik heb op die dag twee conferenties waar ik echt naartoe moet als coördinator van de muziekschool. Ik baal daar ontzettend van, want ik was er erg graag bij geweest in het BaronTheater. Ik heb er zelfs nog even over nagedacht de conferenties af te zeggen. Het is jammer, want zo’n tweehonderdste verjaardag maak je natuurlijk nooit weer mee. Maar ik laat de middag in volste vertrouwen aan Carin over’, lacht Kuipers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here