Huiskamerkunst exposeert met het thema Natuurlijk Grijpskerk

0
96
Grijpskerk KC Hilly Holtrop-2

65-plussers maken kennis met kunst

GRIJPSKERK- Huiskamerkunst, zo heet het project dat Hilly Holtrop uit Grijpskerk heeft opgezet. Het project is ontstaan in samenwerking met het themaprogramma “Lang leve kunst”. Doel is om 65- plussers kennis te laten maken met kunst.
De woonkamer van Hilly Holtrop is op de donderdagmiddag bezet met tien enthousiaste 65- plussers, druk bezig met schilderen en haken.  Een jaar geleden begon Holtrop het project Huiskamerkunst. ‘Het idee kreeg ik toen ik geen baan meer had en besloot iets leuks te willen doen. Kunst heeft altijd al mijn interesse gehad’, vertelt Holtrop. ‘Het doel is 65-plussers kennis te laten maken met de kunst, in welke vorm dan ook.’ In dit project is gekozen voor schilderen en haken met als thema Natuurlijk Grijpskerk. ‘Het leuke is dat we het schilderen en het haken samenvoegen in de objecten. Zo heeft een van de deelneemsters een appelboom geschilderd en haakt iemand anders kleine appeltjes die er op verwerkt worden’. Aan een lange tafel, in de keuken, zit een groepje vrouwen met hun haakwerk. Piepkleine gehaakte eendjes, muisjes, koeien en zelfs een visgraat met kop liggen op tafel. De appeltjes moeten nog gehaakt worden waarna ze in het schilderij van de appelboom worden verwerkt. ‘Als je eenmaal bezig bent, wil je doorgaan. Je wordt er zo fanatiek van’, zegt Hilly, ’alles kan gehaakt worden. Ideeën genoeg en dat is heel erg leuk’.  In de woonkamer zit een oudere dame achter haar ezel, druk met de afronding van het schilderij met de appelboom. Op zo’n donderdagmiddag komt de creativiteit los. Ontspanning en creatief bezig zijn levert verrassende resultaten op. ‘Het is best lastig om een keuze te maken welke werken we ten toon willen stellen’, zegt Hilly. Aan een tafeltje zitten twee dames met wat kleiner werk. De deelneemsters hebben zich vooral voor het contact en de gezelligheid aangemeld. Zo vindt de 82-jarige mevrouw Jacobi het heerlijk om even een middag weg te zijn uit het verpleegtehuis De Wierde. ‘De ontspanning is zalig en ik heb altijd al willen tekenen, maar het is er in mijn leven steeds nooit van gekomen. Nu is het dan zover.’, lacht ze.
Voor het project is subsidie verleend door Lang Leve Kunst. Het is voor Hilly een mooi financieel steuntje in de rug. Op deze manier is ze is de gelegenheid materialen aan te schaffen. ‘Voorwaarde om deel te kunnen nemen en in aanmerking te komen voor subsidie is dat er aan een einddoel gewerkt wordt. Dat is onze expositie Natuurlijk Grijpskerk. Een jaar lang hebben we hier met z’n allen aan gewerkt. We zijn dan ook trots dat burgemeester Swart van Zuidhorn 18 april onze expositie opent.’ De expositie wordt, net als de donderdagmiddagen, bij Hilly thuis gehouden. ‘Aan De Vereeniging 27 in Grijpskerk dus.’ De mensen, allen dames, hebben in hun werk gebruik gemaakt van elementen uit het dorp en omstreken zoals bijvoorbeeld de dukdalf bij Gaarkeuken en het beeld dat bij de NAM-locatie te vinden is.
Na dit project gaat de groep gewoon door, met of zonder subsidie. ‘We hebben er allemaal veel te veel plezier in. Samen lekker bezig zijn staat voorop’, zegt Hilly. ‘Zelf doe ik niet me met schilderen of haken. Ik begeleid de groep en zorg dat iedereen lekker bezig is. Het gaat mij vooral om de mensen’.