Fc Grootegast strandt tegen Friesland

0
12
Grootegast - ont 1

Grootegast - ont 2 Grootegast - ont 3 ‘Weer die ellenlange, ‘rottige’ nacompetitie’

GROOTEGAST/DOEZUM – Of de tegenstanders nu Minnertsga, Berlikum, Dokkum, Stiens of ONT heten, Fc Grootegast heeft  alle moeite met de Friese clubs. Zaterdag kwam de Fc. ook niet langs ONT, dat bij winst het kampioenschap kon binnenhalen. Maar de formatie uit Opeinde treurde er niet om dat het een gelijkspel werd. Thuis tegen streekgenoot Rottevalle is veel leuker. Voor Grootegast wacht weer die ellenlange, rottige nacompetitie.
Mede dankzij een Friese invasie stonden er zeshonderd toeschouwers langs de lijn. Fc Grootegast, toch wel wat gewend, begon uiterst nerveus aan de topwedstrijd. De wedstrijd was allang bezig, of Wim Huisman liep nog rond het veld. En ook in het veld leek de thuisclub bevangen door de spanning. Van het befaamde vloeiende aanvalsspel van Fc was niets te zien. De bal werd meteen naar voren gerost, van opbouw was geen sprake, het middenveld werd overgeslagen.  Dat leverde wel in de eerste minuut een gelegenheid op voor Paolo Francisco, die razendsnel opdook voor het vijandige doel. ONT liet in de saaie eerste fase helemaal niets zien. Na twintig minuten zowaar een scoringskans voor de gastheren. Ronald Horinga kopte door op Rolf Hazenberg, die op zijn beurt naast de paal knikte. Tien minuten later een pass van Bennie Kits, die voor het doel langs ging, waar Arjan Veenstra stond om uit te halen. De parade van Rory Bruinja mocht er zijn. Grootegast acteerde stroef. Dan een fatale fout van doelman Erwin Mensink die ver uit zijn doel kwam om op het middenveld een bal te onderscheppen. De sterke Otto Kooi lepelde de bal loepzuiver over hem heen en precies in het doel: 0-1. Even later was Kooi weer aan het oog ontsnapt en kwam Mensink weer zijn doel uit. Dit keer liep het goed af. Niet alleen Mensink, maar het hele elftal speelde in deze fase niet slim. Gevaarlijke balletjes door het centrum, balletjes breed waar je niets aan hebt, de ongecontroleerde trappen naar de spitsen, die ook al niet uit de verf kwamen. En ONT stookte het vuurtje op, waardoor met name Michel Wardenier zijn hoofd kwijt raakte. Dan toch het onverwachte moment, vlak voor rust. De eerste vloeiende aanval, opgezet door Hazenberg, met een een-tweetje, mondde uit in een schietkans voor Rick Buma die met een lage harde schuiver de keeper kansloos liet: 1-1. Ite Hoolsema – verdedigende middenvelder- had vervolgens Grootegast naar 2-1 moeten schieten, maar in plaats van hoog in de touwen schoot hij recht tegen de keeper aan.
In de tweede helft iets meer spektakel. Eerst een kans voor Hoolsema, die vanaf de achterlijn opnieuw recht in handen van Bruinja schoot. Aan de andere kant werd een tegenaanval niet goed verwerkt, waarna Egbert Hulzinga verwoestend uithaalde. Mensink was nu wel paraat. Grootegast drong in deze periode meer aan, had ook niets aan een gelijkspel. Grootegast heeft een speler die ervaring heeft op hoog niveau Paolo Miguel Francisco bijvoorbeeld. Paolo is enkele weken geleden teruggekomen van een stage bij de Angolese topclub Progresso.  Wat hij vooral liet zien is strijd en zijn loop, als een Afrikaanse gazelle. Maar ook zijn balvaardigheid, overzicht en kopkracht maken hem een speler, die te licht is voor de top, maar wel meekan op dit niveau. Maar ook weer niet het verschil kan maken. Arjan Veenstra, de man van de acties. Het kwam er vandaag niet van, mede doordat de geelhemden hem de kans niet gaven. In het tweede deel werd de blonde pijl wel dreigender. Dreigend bleef het ook voor het doel van Mensink, waarbij de verdediging handen en voeten tekort kwam. Het kon nog alle kanten op met deze wedstrijd. Paolo bracht met een voorzet Bennie Kits in stelling, kon van dichtbij afwerken, maar kon uit de draai net niet scoren. Ite Hoolsema dan, die niet de blakende vorm had, maar wel af en toe vanaf het midden doorstootte. Een aanval via de ervaren speler, bereikte Kits, die de actie maakte, terwijl een breedtepass op Buma beter was geweest. Aan de andere kant dé redding van Mensink, nadat de tegenstander oog in oog met hem kwam. Het slotkwartier was zinderend. De counters van ‘Opeinde Neienga de Tike’ waren levensgevaarlijk. Het was weer centrumspits Kooi die opdook voor het doel en de bal voor het inschieten had. Tot opluchting van heel Grootegast mikte hij naast. De thuisclub wankelde wel achterin. Het spel golfde op en neer. Dan een mooie aanval van de Fc. Een cross van Wardenier viel precies achter de verdediging, waarna invaller Tim Veenstra de voorzet net niet koppend kon afronden. Aansluitend een kanonskogel van Wardenier, net over. Arjan Veenstra probeerde de beslissende actie te ondernemen, maar het lukte maar steeds niet. En zo bleef het bij de 1-1. “Op naar de nacompetitie”, verzuchtte Ite Hoolsema. “We moeten ons weer opladen. Het kampioenschap hebben we niet vandaag verloren. Na de winter waren we niet stabiel. We kunnen ons weer opmaken voor die rottige, lange nacompetitie.” Aan de andere kant geeft de aanvoerder toe dat Grootegast inmiddels wel ervaring heeft met finales.
Fc. Grootegast-ONT  1-1 (1-1); Scoreverloop: 35. Otto Kooi 0-1, 45. Rick Buma 1-1; Scheidsrechter: Jager (Noordwolde); Gele kaart: Michel Wardenier, Tim Veenstra (Grootegast),  Egbert Hulzinga, Otto Kooi (ONT); Toeschouwers: 600
Opstelling Grootegast: Erwin Mensink, Chris Smedes (75. Roelof Brouwer), Michel Wardenier, Ronald Horinga, Bert Beute, Ite Hoolsema, Rick Buma, Paolo Francisco, Bennie Kits (70. Tim Veenstra), Rolf Hazenberg, Arjan Veenstra
Ster van het Veld:  Rolf Hazenberg (Grootegast).  Een echte uitblinker was er niet in het elftal van Johan Wardenier. Het is wel knap dat Grootegast met eigen spelers op een steeds hoger niveau komt. Eigen kweek is ook Hazenberg, die betrokken was bij de eerste grote kans en de aanval opzette waar de belangrijke – en achteraf bepalende- 1-1 uitviel.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here