Lauwersmeermars moet hét wandelevenement van Zoutkamp worden

0
14
Zoutkamp - bestuur lauwersmeermars

‘Het is geen mars voor watjes’

ZOUTKAMP – Zelf is ze helemaal niet zo’n langeafstandswandelaar. Maar Harmina Kamp is wél degene die ontzettend enthousiast kan vertellen over de Lauwersmeermars, die op zaterdag 6 juni aanstaande plaats gaat vinden. Kamp is één van de bestuursleden van de Lauwersmeermars, die zijn oorsprong kent in 1996 en in 2013 nieuw leven is ingeblazen. ‘Het is zo’n prachtige route, langs het Lauwersmeer. Maar het is wel echt een tocht voor langeafstandswandelaars. Stel je voor dat er een paar dagen voor de tocht een aanbieding is bij de Aldi voor wandelschoenen en je besluit nog even mee te gaan doen, dan ga je het heel erg lastig krijgen en dat raden we dan ook zeker niet aan’, lacht Kamp. ‘Het is geen tocht voor watjes’.
De Lauwersmeermars is oorspronkelijk een mars die georganiseerd werd door Defensie. Vanuit de kazerne op Lauwersoog waren er een paar fanatieke commandanten die de mars organiseerden. Met volle bepakking deden de heren en dames van Defensie wandeltochten van 45 of 65 kilometer rondom het Lauwersmeer. Al vanaf de allereerste keer in 1996 was de tocht echter ook te doen voor recreanten. ‘Bauke en Lies Visser hebben al die keren meegelopen met de Lauwersmeermars. Volgens hen, en zij zijn wel enthousiaste langeafstandswandelaars, was het een prachtige tocht waar ze met veel plezier altijd aan mee hadden gedaan.’ Defensie stopte echter na een aantal succesvolle edities in 2007 met de organisatie van het evenement. De prioriteiten bij Defensie kwamen anders te liggen en er was geen tijd en geld meer voor het evenement. In 2012 borrelde het idee bij Bauke en Lies Visser op om zelf het evenement nieuw leven in te blazen. Na een jaar organisatie was het op 27 april 2013 dan eindelijk zover. ‘En toen gooide het Koninklijk Huis roet in het eten met de mededeling dat Willem-Alexander die dag de troon zou bestijgen. Daar zaten we wel even over in. Stel je voor dat iedereen daarom thuis voor de buis zou blijven zitten?’
De organisatie van de Lauwersmeermars had er niet minder over in hoeven te zitten. Maar liefst meer dan vierhonderd mensen deden mee met de wandeltocht, waaronder veel deelnemers die ook eerder al deelgenomen hadden aan de Lauwersmeermars. ‘Ook één van de commandanten die in eerste instantie in de jaren ’90 de Lauwersmeermars organiseerde, deed mee met deze tocht’, vertelt Kamp.
Veel van de deelnemers waren zeer te spreken over de mars, die door een prachtig stukje natuurgebied gaat. ‘Een ronde om het Lauwersmeer heeft natuurlijk wel zijn beperkingen qua variatie. Je kunt linksom, of je kunt rechtsom. Dit keer doen we daarom de tocht in de omgekeerde volgorde als de vorige keer. We denken dat dat een goede keuze is. Als de zon schijnt heb je de zon in de rug terwijl deze opkomt. Al vroeg kom je bij de Schotse Hooglanders en de paarden, dat is een prachtig gezicht zo ’s ochtends vroeg.’ Wandelaars komen vervolgens langs stempelposten op de dijk bij Oostmahorn, bij de boswachter van Staatsbosbeheer in Lauwersoog en de 65-kilometerwandelaars zullen nog een heel stuk richting Hornhuizen wandelen.
‘De feedback van vorige keer hebben we verwerkt in de tocht van dit jaar. Zo zagen we bijvoorbeeld iemand een familielid aanmoedigen met spandoeken waarop te lezen viel hoeveel kilometer de wandelaars nog moesten. Dit gaan we dit jaar zelf doen. Daarnaast hebben we de reactie gehad dat er misschien iets meer gedaan kon worden rondom het wandelen zelf. Nou leent deze mars zich er niet voor om veel aan amusement te doen. Omdat het om lange afstanden gaat willen mensen niet te lang pauzeren, anders krijgen zij last van verzuring. Deze tocht heeft dus niet teveel toeters en bellen, maar bijvoorbeeld bij de start en finish in de Sloepenloods in Zoutkamp zorgen we wel voor een dweilorkest’, aldus Kamp.
Qua aanmeldingen zijn er dit jaar tot nu toe minder aanmeldingen dan de vorige keer. ‘We merken dat mensen wat langer afwachten. Er zijn nu zo’n honderd aanmeldingen, dus op zich hebben we niets te klagen nog, want het duurt ook nog wel even tot 6 juni. Maar we zouden graag zien dat er zich nog meer mensen aanmelden natuurlijk! Want het is gewoon een prachtige tocht!’ Dat de tocht prachtig is blijkt wel uit de verscheidenheid van aanmeldingen. ‘De oudste wandelaar is 77. Mensen komen van heinde en verre en er zijn zelf mensen bij die vanuit de stad op de fiets naar Zoutkamp komen. Ook vanuit Zoutkamp groeit de belangstelling voor het evenement. Er zijn nu tien deelnemers uit Zoutkamp zelf.’
De organisatie van de Lauwersmeermars heeft de ambitie om uit te groeien tot hét wandelevenement van Zoutkamp. ‘Zoutkamp leent zich erg voor de organisatie van dit soort evenementen. Het is een mooi visitekaartje voor de bezoekers. Daarnaast is Zoutkamp nu natuurlijk bezig met Sportdorp Zoutkamp. Daar sluit dit evenement mooi bij aan’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here