Met gezeur ben je bij Henk Rozema aan het verkeerde adres

0
17
Grootegast - Henk Rozema lintje

‘Dat zo’n boefje nou een lintje krijgt!’

GROOTEGAST – Een week nadat Henk Rozema een lintje kreeg uit handen van burgemeester Kor Dijkstra zit hij nog steeds te glunderen. Dat hij een lintje kreeg en daarmee Lid in de Orde van Oranje Nassau werd, was voor hem één grote verrassing. Zijn vrouw Greet is stiekem blij dat de lintjesregen voorbij is. ‘Het was wel heel moeilijk om het voor hem stil te houden hoor. En om hem in een colbertje te krijgen voordat hij naar zijn ‘vergadering’ in het gemeentehuis ging was ook nog een hele toer. Ik had stiekem een vriendin al een colbertje gebracht die zij mee had genomen naar het gemeentehuis, voor het geval dat het me niet zou lukken om hem in een colbertje te krijgen’, lacht Greet. Dát Henk een lintje kreeg noemt Henk geweldig. ‘Toen ik opgroeide in Lutjegast was ik echt een boefje. Ik was altijd op zoek naar avontuur. Misschien ben ik stiekem nog steeds wel een beetje een boefje. En dat zo’n boefje nou een lintje krijgt! Als mijn vader dit nog mee had kunnen maken dan had hij zijn oren niet geloofd’, zegt Henk.

Henk Rozema mag zich door de jaren heen inmiddels wel een bekende Grootegaster noemen. Als actief bestuurslid van de buurtvereniging van De Noord, actief kerklid én als organisator van de inmiddels bekende jaarlijkse lelijke-eenden-meeting is Rozema een graag geziene gast in Grootegast. Grootegast, het dorp waar hij zich meer dan thuis voelt. ‘Kan je nagaan. Geboren in Lutjegast, vervolgens de hele wereld over gereisd voor mijn werk, maar nooit verder weg gewoond dan in Grootegast.’ Grootegast gaat Henk aan het hart. ‘Het is niet voor niets dat ik me inzet voor het dorp. Het is een prachtig dorp. Alle basiszaken zijn aanwezig. Het is een dorp dat leeft!’
Wat de Feestweek betreft is Rozema dan ook meer dan tevreden. Samen met de buurtvereniging heeft hij zich de afgelopen tijd flink ingezet om mooie nieuwe versierde palen te maken. ‘We hebben 52 prachtige Lego-poppetjes gemaakt, in de originele Lego-kleuren. Het ziet er prachtig uit, we zijn er enorm trots op.’
In Grootegast wordt er nog wel eens geklaagd over de feestweek, maar bij Henk ben je daarvoor aan het verkeerde adres. ‘Er wordt wel eens geklaagd over de feestweek. Het programma zou altijd hetzelfde zijn en dat er geen feesttent is wordt nog wel eens over geklaagd. Maar tegen mensen die klagen zou ik willen zeggen: Doe het dan zelf! Dat heb ik ook altijd gedaan. Als je echt wat wil, dan moet je je er zelf voor inzetten. Zet je je niet in, dan heb je ook geen recht van klagen’. Henks vrouw beaamt dat Henk zich altijd hard heeft ingezet, ook op momenten dat zij nog wel eens haar vraagtekens had bij de plannen die Henk had. ‘Kijk maar naar die eendenmeeting. Henk ging naar de ondernemersvereniging en zei: Ik regel vijftig lelijke eenden, als jullie dan per auto een tientje voor het Rode Kruis sponsoren. Ik had nog wel even mijn twijfels bij de uitwerking van dit plan, maar Henk ging er helemaal voor en regelde dit. Zonder bestuur, helemaal in zijn eentje. En dat doet hij nog steeds’, vertelt Greet. ‘Nou,’ voegt Henk daar aan toe. ‘Dit jaar wordt het wel een beetje anders. Samen met de handelsvereniging willen we er een wat groter evenement van maken. Op 19 september zal deze dag plaatsvinden. Er komen uiteraard weer een groot aantal lelijke eenden, maar er zal ook muziek bij zijn, een braderie, en er wordt samenwerking gezocht met autodealers uit de buurt’.
Het programma voor de feestweek is volgens Henk gevarieerd en met voor ieder wat wils. Dat de Taptoe dit jaar anders aangepakt wordt is volgens Rozema en zijn vrouw misschien wel een goed idee. ‘Zelf heb ik er niet heel veel mee, al vind ik die optocht altijd wel gezellig. Dat ze dit keer kinderen en jongeren de kans geven op te treden vind ik een goed ding. Wanneer kinderen iets laten zien tijdens zo’n feestweek nemen zij natuurlijk ook hun ouders mee, en dat zorgt weer voor een hoop extra publiek. Ik hoop dat het een groot succes wordt. Ook is het mooi dat er weer een rijtuigenconcours is. Dat is altijd een heel spektakel’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here