Mini feestweek in Den Horn opent deuren

0
9
Den Horn Ellen van Dijk

DEN HORN – De mini feestweek met op 16 mei het “Open dorp” in Den Horn komt al snel dichterbij. Van 14 tot en met 16 mei zal het dorp op zijn kop staan van het feest. Met onder meer een huttenbouw en dorpsspelen. Ellen van Dijk en Ymkje Krijnen zijn verantwoordelijk voor de organisatie en zijn momenteel nog druk in de weer met de laatste voorbereidingen. De dames hebben er enorm veel zin in en leven met plezier naar de feestelijkheden toe.
“We zijn er sinds afgelopen januari mee bezig en begonnen omdat we het in eerste instantie leuk vonden om eens iets voor kinderen en jeugd te doen. Doordat drie jaar geleden  de basisschool hier in Den Horn dicht is gegaan raakten de kinderen verspreid over andere scholen in de omgeving en spraken ze elkaar minder binnen schoolverband. Door mee te doen aan het Open dorp hopen we voor en door het dorp nog meer met elkaar in verbinding te komen”, vertelt Ellen.
Het sociale leven verandert in het dorp en de boodschap die de dames willen uitdragen met het open dorp is: Wees welkom en kom eens bij ons kijken! “Dit doen we door letterlijk en figuurlijk de deur open te zetten. Den Horn is dan wel een klein dorp, maar het heeft wel het een en ander te bieden. Het is ook een mooie manier om Den Horn weer eens op de kaart te zetten. Vaak hoor je dat mensen denken dat we maar drie straten hebben, maar er zijn genoeg bijzondere bezienswaardigheden”, stelt Ymkje.
Tijdens de open dag openen meerdere dorpsbewoners hun deuren voor het publiek. Zo zijn er deze dag  onder meer exposities, workshops, tuinbezichtigingen en meerdere schuurverkopen. Daarnaast is er een kunstenaarsatelier, authentiek kerkje en een Bed & Breakfast in het voormalige schoolgebouw vrij te bezichtigen. Ook zal het melkveebedrijf De Erfgooier tijdens het festijn haar staldeuren open gooien voor bezichtiging. “Het is leuk om op deze manier de positieve kant van het boerderijleven te belichten. Zo kan iedereen met eigen ogen hoe de koeien worden gemolken door melkrobots en zelf naar buiten kunnen wanneer ze willen”, zegt Ymkje.
De kinderen gaan, tijdens de huttenbouw, voorafgaand aan het open dorp, een vlag maken die ze vervolgens neerzetten op punten in het dorp zodat iedereen goed kan zien waar ze iets van het Open dorp feest kunnen beleven.
Alles staat in het teken van onderlinge verbinding. “We vinden het ook fantastisch dat we drie jonge meiden enthousiast hebben gemaakt om ons mee te helpen in de organisatie. Ze helpen mee met de spellen die er voor kinderen gehouden gaan worden”, aldus Ellen. De rode draad en slogan van het drie daagse evenement is: ‘spelen doe je samen’. Al met al belooft het een gezellig drie daags festijn te worden voor iedereen, van jong tot oud.
Als het goed bevalt hopen Ellen en Ymkje dat het evenement mag terugkeren. “We merken al wel dat het steeds meer is gaan leven in het dorp, want veel mensen praten er over en geven positieve reacties. We hebben al een groep vrijwilligers, maar er zijn nog altijd mensen welkom om zich aan te sluiten bij ons voor de laatste voorbereidingen. We heten iedereen, ook van buitenaf,  welkom om op 16 mei te kijken en te beleven wat Den Horn te bieden heeft”, laat Ellen weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here