Uit Vriendschap maakt flinke groei door

0
7
Opende - uit vriendschap opende

‘We werden met open armen verwelkomd’

OPENDE – In augustus 2014 deed Martine Veenstra, voorzitster van de muziekvereniging Uit Vriendschap uit Opende, een soort van noodoproep in De Streekkrant voor nieuwe leden. Op dat moment telde de vereniging, die al een fusievereniging was tussen het korps uit Opende en het blaaskapel uit Sebaldeburen – nog maar achttien leden. Het interview met Martine legde de vereniging, die pas een nieuwe weg was ingeslagen, geen windeieren. Nog niet eens een jaar later telt de vereniging al 28 leden, en druppelen de nieuwe leden nog steeds binnen. Eén van die nieuwe leden is Els Nieuwland. Vijfentwintig jaar lang speelde zij bij het bekende fietskorps Crescendo uit Opende. Ook haar man speelde jarenlang bij dit korps. Een paar jaar geleden besloten zij met Crescendo te stoppen. ‘We hebben een prachtige tijd gehad bij Crescendo, die we voor geen goud hadden willen missen. Maar het werd met de komst van twee kleine kinderen te intensief. Toen heb ik eerst, en later mijn man, de knoop doorgehakt om te stoppen met het fietsende korps’, vertelt Els.
Een paar jaar lang zaten Els, haar man en een vriendin die ook gestopt was bij Crescendo, zonder muziekvereniging. Maar al die tijd kriebelde het wel. ‘We wilden wel heel graag muziek maken, maar niet meer de hectiek die bij Crescendo hoorde.’ Toen viel Els’ oog op het interview in De Streekkrant en raakte Els langzaamaan enthousiast. ‘Ik las over de nieuwe weg die Uit Vriendschap in was geslagen en het feit dat zij nieuwe leden zochten. Voorheen had Uit Vriendschap nog wel een beetje een oubollig imago, vanwege de vele marsen die er gespeeld werden. Maar nu was er sinds april 2014 een nieuwe dirigent en werd er ook wat modernere muziek gespeeld. Dat prikkelde ons enorm!’ Met het artikel uit De Streekkrant ging Els enkele dagen later bij haar vriendin langs, die nou niet meteen enthousiast reageerde; Uit Vriendschap was toch wel het laatste waar ze aan dacht….. maar Els wist haar te overtuigen om met haar mee te gaan kijken bij een repetitieavond. ‘En eigenlijk waren we meteen om. Uit Vriendschap verwelkomde ons met open armen en wij voelden ons er direct thuis’, vertelt Els. ‘Had me een jaar geleden verteld dat ik nu lid zou zijn van Uit Vriendschap en ik had je niet geloofd’, lacht Els.
Els, haar man en haar vriendin zijn niet de enige nieuwe leden die een verleden bij Crescendo hebben. Meerdere oud-leden van Crescendo hebben inmiddels de stap gemaakt naar Uit Vriendschap. ‘Sommige mensen waren al vijftien jaar niet meer lid van een muziekvereniging. Het is dus niet zozeer dat men de overstap maakt, maar dat men het gemis van het musiceren een nieuwe invulling aan geeft’, vertelt Els.  Daarnaast zijn er ook andere mensen, die geen verleden hebben bij Crescendo, lid geworden.
Els vindt het bijzonder dat in een dorp als Opende twee muziekverenigingen op zo’n manier naast elkaar kunnen staan. ‘Het zijn twee compleet verschillende verenigingen. Ze bijten elkaar op geen enkele manier. Hooguit dat het voor Uit Vriendschap moeilijk is om aan jonge leden te komen, doordat kinderen graag bij het fietsende korps willen. Maar dat zien we niet als een probleem. Dat begrijpen we juist!’
Uit Vriendschap kan echter nog wel een aantal nieuwe leden gebruiken. ‘Voor een ieder uit het Westerkwartier die zin heeft om muziek te maken, op een laagdrempelige manier, is er bij ons plek. Je hoeft bij ons geen diploma’s te hebben, enthousiasme is genoeg! We doen niet mee met concoursen, het gaat bij ons echt om het plezier hebben in het muziek maken. Wel treden we enkele keren per jaar op. Zo hebben we deze week opgetreden bij de 4 mei-herdenking, zitten we vandaag tijdens de optocht van Kornhorn op een wagen en treden we tijdens de feestweek van Opende op 9 mei op tijdens de optocht bij Café Bos. Daarnaast hopen we volgend jaar in het voorjaar een speciaal voorjaarsconcert te kunnen gaan organiseren. Dit staat echter allemaal nog in de kinderschoenen.’
Belangstellenden kunnen twee maand op proef meedraaien om te kijken of Uit Vriendschap iets voor hen is. Uit Vriendschap oefent iedere maandagavond in het Vrijzinnig Gebouw in Opende. Aanmelden kan via de website www.uitvriendschap.jouwweb.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here