Voorbereidingen Feestweek Grootegast in volle gang

0
12

GROOTEGAST –Diverse dorpsbewoners van Grootegast steken enthousiast de handen uit de mouwen, om óók dit jaar weer een geslaagd festijn neer te zetten. Achter de schermen zijn alle voorbereidingen voor de Feestweek in volle gang. Voor een aantal trouwe krachten is het niet meer dan logisch dat zij zich opnieuw inzetten voor het dorp. “Ik vind het gewoon mooi als iedereen tevreden de markt verlaat”, aldus Jack Lieffering. De Streekkrant voelde hem, Weit Hamersma en Oepie Kits aan de tand over hun werkzaamheden voor de Feestweek.
De activiteiten die in de planning staan, zijn tot stand gekomen door de inzet van meerdere dorpsbewoners. Oepie Kits is alweer twee jaar met veel plezier penningmeester bij Dorpsbelangen. Nadat hij jarenlang de Taptoe organiseerde, heeft hij de Feestweek toch niet helemaal losgelaten. “Dit jaar ben ik betrokken bij de ouderenmiddag, ‘Grootegast got talent’ en de coördinatie van het verkeer”, somt hij op. De Taptoe heeft hij echt achter zich gelaten. “Ik ben inmiddels 71 jaar, en dat vond ik een mooie leeftijd om het stokje over te geven. Het leek me een goede zaak als er nieuw bloed in de organisatie komt met nieuwe ideeën.” Oepie is ook nog eens verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid en dat er voldoende verkeersregelaars zijn klaargestoomd voor de feestweek. Zijn inzet voor het dorpsfeest vindt hij eigenlijk niet meer dan vanzelfsprekend. “Ik ben al 25 jaar betrokken bij de organisatie van de feestweek, en vind het ontzettend gezellig. Het is geweldig om op deze manier weer eens met andere mensen te praten. Ook is het mooi om te zien hoe de oudere mensen kunnen genieten van bijvoorbeeld een optreden van een shantykoor. Ze zingen dan uit volle borst mee.”
Weit Hamersma en Jack Lieffering zorgen voor het reilen en zeilen rondom de motortoerrit. Dit doen ze al jaren met veel plezier. Opnieuw lukte het een mooie route samen te stellen. Ditmaal wordt de motortoerrit verreden op 13 mei. Er wordt om 18.30 uur gestart bij de Herberg in de Grootegast. De route is 110 kilometer lang en voert door de drie Noordelijke provincies gereden. “We hebben halverwege een rustplaats ingericht bij een hotel waar er iets gedronken kan worden”, voegt Weit nog toe. Hij hoopt uiteraard op een mooi aantal deelnemers én goed weer. “Met mooi weer hebben we vaak zo’n honderd deelnemers. Er hangt toch veel van het weer af. Velen bepalen pas op de dag zelf of ze wel of niet meedoen”, vertelt hij. Iedere deelnemer krijgt een consumptiebon voor onderweg en na afloop een herinneringsvaantje. Voor de motortoerrit kunnen motorrijders en autorijders zich opgeven. Voor 7, 50 euro kan er worden meegereden en elke bijrijder betaalt 2,50 euro. Zowel motorrijders als autorijders zijn welkom om mee te doen.
De heren zijn ook nog eens actief betrokken bij de organisatie van de jaarmarkt. Ze zorgen voor de inschrijvingen, een goede verspreiding van de aangeboden koopwaar en het indelen van de Hoofdstraat. De huurkramen worden om 5 uur ‘s ochtends klaar gezet waarna om 6 uur worden de eerste verkopers naar hun plaats gewezen worden. “Op de dag zelf ben ik altijd heel blij om te zien dat alles goed verloopt. Ik vind het mooi als iedereen tevreden de markt verlaat. Eén keer was het zo ontzettend slecht weer dat de marktkramen ons om de oren vlogen, maar over het algemeen hebben we gelukkig de zon erbij. Er zijn bepaalde mensen die elk jaar weer van de partij zijn, en op de jaarmarkt staan. Dat is echt hun vak, en ze zijn er vroeg bij. Sommigen nemen wel twee uur de tijd om alles uit te stallen en op de plek te leggen”, aldus Jack. Wie ook een plekje wil huren, kan contact opnemen met de heren. Voor 40 euro kunnen mensen een marktkraam huren. Voor vijf euro per meter kan men ook een plek zonder marktkraam huren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here