“Wie de ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst”

0
14
Grootegast Kor Dijkstra Vlag

4 mei staat voor herdenken

GROOTEGAST/STREEK – Maandag was het 4 mei; een dag die traditiegetrouw in het teken van herdenken. Twee minuten stilte staan voor twee minuten denken aan; denken aan de Nederlandse oorlogsslachtoffers. In alle gemeenten kwam men op verschillende plekken bijeen.
In Grootegast gingen de vlaggen halfstok, ook bij het gemeentehuis. Burgemeester Kor Dijkstra haalde in zijn toespraak, het thema van de herdenking van dit jaar aan. “Wie de ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst. Dit thema raakt het herdenken in het hart. We herdenken om niet te vergeten. We herdenken om de verhalen te horen. De verhalen van hoe het was. De verhalen over de verschrikkingen, de onderdrukking over het leven in onvrijheid.  Het idee dat er nooit meer oorlog zou komen, dat we geleerd hadden van de verschikkingen van de Eerste Wereldoorlog, bleek een utopie, weten we nu. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er veel conflicten gewapend uitgevochten, in Korea, Vietnam, in het voormalige Joegoslavië, het Midden Oosten, Afghanistan, Oekraïne, om er enkele te noemen.
Ook het vernietigen van groepen medemensen is, na het vermoorden van miljoenen joden niet gestopt, denk hierbij maar aan het systematisch vermoorden van christenen door de terroristen van IS. Waar het op aankomt, is dat we verbanden proberen te leggen tussen unieke gebeurtenissen, zoals de systematische uitroeiing van de Joden, Roma en Sinti door de nazi’s, en meer actuele ontwikkelingen. Natuurlijk zijn de verschillen tussen vroeger en nu duidelijk, maar we mogen het trekken van paralellen niet uit de weg gaan. We moeten concrete verhalen vertellen om ze van generatie op generatie door te geven en ze in stand te houden. Dat zijn we verplicht aan de generatie die de gruwelen van geweld, onderdrukking en vervolging zelf heeft meegemaakt. Deze verhalen hebben nog een doel. We kunnen door aandachtig te luisteren meer zicht te krijgen op ontwikkelingen die leiden tot de uitschakeling van rechtsstaat en democratie, en tot het verdwijnen van tolerantie en respect. Op deze manier worden de verhalen voorzien van meer waarde. We herdenken om de verhalen levend te houden en die door te geven aan de volgende generaties opdat zij weten hoe kostbaar en broos vrijheid is. Niet alleen ligt hier een opdracht voor de overheid, ook in onze eigen kring weten we wat er kan gaan gebeuren wanneer we groepen mensen apart zetten, wanneer we andere mensen als minderwaardig beschouwen. De geschiedenis laat ons zien wat er dan kan gebeuren. Wie zijn ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here