Grijpskerk, ’t Fean ‘58 en De Lauwers nog niet thuis; promotiestrijd Grootegast, Kloosterburen en Buitenpost

0
9

Voetbaloverzicht

STREEK – Op de laatste speeldag vielen de laatste beslissingen. In 3 C werd NEC kampioen en krijgt Zuidhorn een herkansing via de nacompetitie (zie verslag elders).  Ook Buitenpost,  Grootegast en Kloosterburen doen een gooi naar promotie. ’t Fean ’58 heeft het net niet gered, maar mag het proberen in de nacompetitie om degradatie af te wenden. In de zinderende vierde klasse B hebben Niekerk, ASC’75 en GSVV zich veilig gespeeld.  De Lauwers moet de barrage in.
Rob Dijkstra nam Buitenpost bij de hand tegen Oranje Nassau, dat de achterstand resoluut ongedaan maakte en alsnog ruim won: 1-4. De laatste drie seizoen ontsnapte ’t Fean ’58 aan de nacompetitie, maar zaterdag was er geen weg terug. De 3-3 bij het al gedegradeerde Oeverzwaluwen betekent strijden voor handhaving. De Feansters – gesteund door 150 supporters waaronder een tiental op de fiets- waren goed op weg in Koudum en namen twee keer een voorsprong tegen de thuisclub, die alsnog met de winst leek te strijden: 3-2 voor. Diep in blessuretijd sleepte ’t Fean er nog een punt uit. Het doelpunt van Imani Mchwimbwa kwam te laat. Zaterdag wacht in eigen huis DWP uit Sintjohannesga voor de eerste confrontatie in de nacompetitie. Fc Grootegast won met 4-0 bij Trynwalden. Het was niet genoeg voor de titel, die ging naar ONT dat de derby van Rottevalle won. Grootegast begon niet sterk aan de klus met Vc Trynwalden, De groenhemden lieten in het eerste half uur wat steken vallen, en dat had zomaar tot een achterstand kunnen leiden. Na de pauze herstelde de ploeg van Johan Wardenier zich en won uiteindelijk ruim en zeer verdiend met 0-4. In de nacompetitie treft Grootegast Workum. Met eerst een thuiswedstrijd. Grijpskerk verloor de laatste wedstrijd  van Noordwolde: 1-2. Grijpskerk kreeg weer eens de kansen, maar benutte deze niet.  Uit een penalty kwam Noordwolde vervolgens op voorsprong.  De thuisclub kon het duel geen wending geven. Teie van der Hoek scoorde voor Grijpskerk. “Win je de wedstrijd, dan ga je toch met een ander gevoel de nacompetitie in”, weet leider Dick Tillema. “We moeten de knop omzetten. Ik ben niet bang dat het niet gaat gebeuren. Het gáát gebeuren”, klinkt het strijdvaardig. In de nacompetitie treft Grijpskerk het onbekende GEO. 
Aduard 2000 en Stadspark deelden de punten. Aduard kwam door een fout in de opbouw met 0-1 achter. Leon Smits scoorde vlak voor rust de gelijkmaker. Het was tevens de derde treffer van de pas 15-jarige speler. Na de pauze kon Aduard de winst niet afdwingen: 1-1. “We hadden gehoopt op de top vijf. Maar dan hadden we een keer meer moeten winnen. Het voetbal was redelijk. Door persoonlijke fouten hebben we te veel punten verspeeld”, vond trainer Rob Vliek. Aduard is uitgespeeld. Het gepromoveerde Opende was afgelopen woensdag al uitgespeeld. Vanwege een sterfgeval bij VCR was het de bedoeling dat alle duels in 4B eruit zouden worden gehaald en ingehaald op woensdag.  Veel clubs voelden daar niets voor. Opende werd door de KNVB benaderd.  Opende deed haar sportieve plicht – Opende had thuis verloren en wilde dit recht zetten- door van Drogeham te winnen: 1-4. Met als gevolg dat Drogeham degradeert.  De Lauwers krijgt nog een herkansing ondanks de 2-1 nederlaag bij Niekerk, dat zich daardoor definitief handhaafde. Op Eekebuuren leek De Lauwers de score vroeg te openen, maar de gasten werd de eerste goal ontnomen. Vervolgens maakte Jeroen Beerlings namens Niekerk de 1-0. Bert ‘Balotelli’ Reitsema zorgde weer voor evenwicht door vanaf de stip te scoren. De Lauwers was de betere ploeg. Maar na de pauze kreeg Niekerk de betere kansen en trok de winst vlak voor tijd naar zich toe: 2-1. Dennis van der Velde maakte de winnende. Met een gelijkspel had De Lauwers het ook niet gered. De herkansing is tegen Woudsend. De winnaar blijft in de vierde klasse. Sjoerd Visser van Niekerk vond dat zijn ploeg de handhaving heeft verdiend. “We hebben het hele seizoen rond de zevende plaats gestaan. Niekerk eindigde op een bijzonder knappe zesde plaats. Na twaalf seizoenen neemt Sjoerd Visser afscheid van Niekerk. Dubbel reden om een feestje te vieren na afloop.  GSVV heeft zich eveneens verzekerd van nog een seizoen vierde klasse. De ploeg uit Gerkesklooster en Stroobos versloeg FC LEO, dat al zeker was van het kampioenschap. De Leensters waren in de eerste helft oppermachtig, maar het vizier stond niet op scherp. Na rust een rommelig wedstrijd beeld, met veel irritaties. Een counter besliste de strijd, in het voordeel van GSVV. GSVV werd zevende. ASC’75 speelde zich eveneens veilig. De rood-witten waren bezig met een indrukwekkende opmars, met als uitzondering een nederlaag tegen Friese Boys. De formatie van Martin Brandsma had aan gelijkspel voldoende tegen Anjum dat zich al geplaatst had voor de nacompetitie. ASC schoot als een raket uit de startblokken en stond na 30 seconden al voor. Na de 0-3 slonk de voorsprong nog voor de pauze. Het venijn zat in de staart. Anjum veerde op en kwam alsnog langszij: 3-3. ASC verliet niettemin juichend het veld. 
Kloosterburen en Harkstede maakten er een geweldig spektakel van. Bij rust was het 5-1 voor de thuisclub. Harkstede, met de bus gekomen en ondanks dat er niets op het spel stond, vol gas gevend, kwam terug tot 5-4. Willem Pettinga die spelers die op scherp stonden buiten de basis hield, zag B-junior Jeroen Holman de schitterende 6-4 scoren. Kloosterburen komt in de nacompetitie uit tegen ODV, van oud-Harkstede-trainer Auke Birza. De winnaar promoveert. Eenrum was voor rust beter dan het tegen het om het kampioenschap spelende MOVV. Tim Veenstra (twee keer) en Marc Snijder kregen opgelegde kansen om te scoren, maar faalden. Na een 0-0 ruststand, waar de Midwoldenaren de handen mee mochten dicht knijpen, vonden de gastheren toch als eerste het net. Toen het kort daarop ook nog 2-0 werd was het verzet gebroken. Uiteindelijk werd het 5-1, waarbij de eretreffer namens de roodbaadjes op naam kwam van Sybolt Lindenbergh. Eenrum handhaafde zich vrij moeiteloos in de vierde klasse. GVB sloot af met een 1-0 overwinning op Blue Boys. De gasten kregen een hoop kansen en hadden wel een punt verdiend. Emiel Geling maakte op de valreep de winnende voor de thuisclub, die als tiende eindigde. Zuidhorn kon het niet bolwerken tegen Blauw-Geel’15, dat met een 2-6 zege de nacompetitie ingaat. Last but not least, Surhuisterveen, speelde niet. Naar verluid kon tegenstander De Sweach niet genoeg spelers op de been krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here