Veelbelovende start van Netwerkcafé in Buitenpost

0
12
Buitenpost - Hink Speulman

BUITENPOST – De eerste editie van het Netwerkcafé in It Koartling in Buitenpost op maandag 4 mei werd een groter succes dan verwacht. Achttien bezoekers, waarvan zestien actief werkzoekend, brachten een bezoek aan het eerste Netwerkcafé. ‘Veelbelovend’, noemt Hink Speulman het, namens It Koartling. ‘Op zo’n eerste bijeenkomst is het toch altijd even afwachten wat er op af komt. Bovendien kan zo’n netwerkcafé best een hoge drempel hebben. Wanneer je zonder werk zit, dat doet wat met mensen. Je kunt bijvoorbeeld het idee hebben niet meer mee te doen in de maatschappij. Vereenzaming komt veel voor bij mensen die zonder werk zitten’.
Het Netwerkcafé, dat eens in de twee weken georganiseerd wordt in It Koartling, is een initiatief van Stichting Sociaal Cultureel Werk Buitenpost (It Koartling) en de gezamenlijke kerken van Buitenpost. ‘Toen de crisis begon hebben we al naar elkaar uitgesproken dat we hoe dan ook te maken zouden krijgen met veel mensen die zonder werk zouden komen te zitten en dat we daar iets mee zouden moeten doen. We wilden het alleen wel goed doen. Eerst hebben we gekeken naar wat we vooral niet wilden. Het moest geen bijeenkomst worden waarbij men alleen maar loopt te zeuren’, vertelt Hink. ‘Dat gevaar schuilt wel in dergelijke bijeenkomsten. Wanneer iemand werkloos raakt maakt zo iemand vaak een hele omslag mee. In het begin is men vaak nog strijdvaardig, maar naarmate de tijd verstrijkt en er geen werk wordt gevonden, voelt men zich vaak neerslachtig. Het is dan goed om er toch op uit te gaan. Als is het maar voor je eigen welzijn’.
Het Netwerkcafé noemt zich bewust geen ‘werkcafé’. ‘We kunnen geen werk garanderen. Maar het is wel bekend dat zo’n 70% van de vacatures wordt opgevuld via de netwerken van de bedrijven. Het is daarom goed om te blijven netwerken’. Het Netwerkcafé bestaat uit verschillende onderdelen: het is een ontmoetingsplek, er worden thema – en supportbijeenkomsten georganiseerd waarbij korte workshops te volgen zijn en er worden netwerkwandelingen gedaan. ‘Deze netwerkwandelingen hebben twee doelen: zowel met elkaar in gesprek zijn, als gezond zijn en blijven. Ook dat is enorm belangrijk wanneer je op sollicitatiegesprek gaat.’
Het Netwerkcafé is niet alleen maar voor werkzoekenden, maar ook mensen zonder werk die op dit moment nog niet direct op zoek zijn naar werk. Onder die laatste doelgroep hoort ook Hink zelf. ‘Ik zit erbij als potentieel werkzoekende, momenteel zit ik nog in de WIA. Er zijn veel mensen zoals ik. Ik heb in 1980 voor het laatste een sollicitatiegesprek gehad. Daarna ben ik steeds van het ene in het andere werk gerold zonder daar een gesprek voor te hoeven voeren. Er zijn veel meer mensen die in hetzelfde schuitje zitten als ik. Mensen die 35 jaar bij hetzelfde bedrijf hebben gewerkt maar door een faillissement op straat zijn komen te staan. Zij zijn op een andere manier werkzoekend als bijvoorbeeld een achttienjarige schoolverlater. Daar proberen we wel onderscheid in te maken. De ene werkzoekende is de andere niet.’
Het eerstvolgende Netwerkcafé vindt plaats op maandag 18 mei van 10.00 tot 12.00 in It Koartling in Buitenpost. Kijk voor meer informatie op
www.netwerkcafe.frl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here