Werken aan werk in de Werkplaatz

0
13
De WerkplaatZ

“We voelden ons geroepen en zijn in actie gekomen” 

NOORDHORN – Anne Martini en Arie Noordhof zijn de mannen achter en in de Werkplaatz, een uniek centrum in Noordhorn. Dienen, delen en doen is het uitgangspunt. De mannen bevinden zich in een kantoor dat de naam van het bedrijf eer aandoet, want met rondslingerende hamers doet het ook aan als een echte werkplaats.
Arie Noordhof neemt het voortouw terwijl Anne Martini weer druk aan de slag gaat achter de computer: “Ik zit zelf al jaren in het coaching vak en ben enorm gepassioneerd over de vooruitgang die mensen met behulp van coaching kunnen maken op allerlei gebieden in hun leven. Die ervaring komt ook goed van pas bij mijn activiteiten voor de WerkplaatZ. Mensen kunnen mij altijd benaderen voor een goed gesprek. Het geeft me ontzettend veel voldoening als mensen gelukkig zijn. De rol van de overheid is aan het veranderen, waardoor initiatieven vanuit de samenleving meer ruimte krijgen. De WerkplaatZ speelt hier op in door aandacht te geven aan werkzoekenden door onder andere hulp en advies te geven. Uit liefde en barmhartigheid geven we handen en voeten aan de participatiemaatschappij”, vertelt Arie.
Voordat Arie verder praat, rond hij eerst een binnenkomend telefoontje af. “Dat was iemand die door maatschappelijk werk was doorgestuurd naar ons. We hebben een afspraak gemaakt om even met elkaar te gaan praten. Ik ben heel blij om met deze mensen aan de slag te kunnen gaan. De WerkplaatZ moet uitgroeien tot het kennis-en ontmoetingscentrum van onder meer het diaconaal platform van de kerken in Zuidhorn voor de werkgroepen werken aan werk, eenzaamheid, armoede en financiële hulpverlening. Dit doen we door werkervarings-en stageplekken te zoeken, het verzorgen van ontwikkelingsgerichte cursussen en workshops, en het begeleiden van startende ondernemingen. Daarnaast bieden we ruimte voor ontmoeting met werkgevers en werkzoekenden, hulpvragers en vrijwilligers”, zegt Arie. “We voelden ons geroepen en zijn vervolgens in actie gekomen. We zijn begonnen vanuit de werkgroep “Werken aan werk”.
De groep komt één keer per maand bij elkaar waarbij ze lief en leed delen, elkaar motiveren en stimuleren, mee kunnen doen aan workshops en sollicitatietrainingen. Een positieve houding creëren is van belang, want als je vanuit een negatieve houding gaat solliciteren dan werkt dat niet. Echt iedereen is bij ons welkom, ongeacht leeftijd of opleiding. We proberen een juiste houding te ontwikkelen die de deelnemers kunnen hanteren tijdens een sollicitatiegesprek. We zijn van mening dat iedere persoon meerdere kwaliteiten heeft en daardoor ook geschikt is voor diverse beroepen. Veel mensen solliciteren op functies die ze altijd hebben gedaan, maar het is mogelijk om iets anders te gaan doen. Daar gaan we samen mee aan de slag. Het is voor sommige mensen bijvoorbeeld heel spannend om van hun hobby hun werk te gaan maken. Mede daarom proberen we werkervaringsplaatsen te organiseren. Het begeleidende werk hiervan neemt de WerkplaatZ op zich. Er zijn momenteel drie van de elf deelnemers die werk hebben gevonden. Het loopt nog niet heel hard, maar we zijn wel hoopvol dat we in de toekomst meer mensen aan werk kunnen helpen”, aldus Arie.
De boekhouder die tot voor kort werkzaam was voor de WerkplaaZ heeft ook via het netwerk van Arie en Anne een nieuwe baan weten te bemachtigen. “Voor een boekhouder die bijvoorbeeld ook veel van tuinieren weet is het fantastisch om via een werkervaringsplaats bij een hoveniersbedrijf aan de slag te kunnen gaan. Als werkervaringsplaatsen een vrijwilligersbijdrage kunnen uitgeven aan de betreffende werkzoeker zou dat fantastisch zijn. Ik denk dat iedere ondernemer ook een sociaal maatschappelijke rol heeft en daar willen wij graag op appelleren”, vertelt Arie. Hoewel de WerplaatZ inmiddels van start is gegaan, zijn er nog genoeg plannen voor de toekomst. “Mensen kunnen ook voor 10 euro per jaar vrienden van de WerkplaatZ worden. Daar krijgen ze dan ook kortingscoupons voor terug. Daarnaast werken we momenteel aan een ANBI Status zodat we een erkende instelling kunnen worden en mensen deels hun donatie terug kunnen krijgen van de belastingdienst. Het is ook nog een droom van ons om een subsidie van de gemeente te krijgen”, stelt Arie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here