Achtkarspelen zet versobering groen door

0
9

BUITENPOST – De gemeente Achtkarspelen gaat door met het versoberen van het openbaar groen. Een ‘must’ volgens het gemeentebestuur, omdat de kosten voor het groenonderhoud de pan uitrijzen. Woensdag stemde de gemeenteraad in meerderheid met de plannen in. Alleen het CDA is tegen. De partij presenteerde te elfder ure een reeks alternatieven, waarvan nog niet duidelijk is of die haalbaar zijn.
Wat een hamerstuk had moeten worden, werd een beslissing met een vervelende bijsmaak. Reden was een alternatief plan dat het CDA op de dag van de raadsvergadering indiende, om toch niet op het groenonderhoud te hoeven bezuinigingen. “Wij zijn het portaal naar de Noardlike Fryske Walden. Met Rjocht van Sprekken, krimpgeleden, de MOA, groenstrokenbeleid en het Nordwin College moeten we de bezuinigingen kunnen opheffen,” was het credo van Meindert Talma (CDA). Daarnaast verwacht hij veel van een nieuwe berekening van de rente, die de partij zelf deed.
Concreet waren de plannen allesbehalve. Zo zit ‘Rjocht van Sprekken’ nog in de onderzoekende fase, bestaat de MOA nog niet en heeft de regio geen krimpstatus, waardoor er totaal geen zicht op eventuele krimpgeleden is. Frustratie was er daardoor bij de FNP. “Zo langzamerhand staat Rjocht van Sprekken in elk plan van het CDA,” stelde Yde van Kammen (FNP). Hij irriteert zich aan het feit dat het CDA pas tijdens de raadsvergadering met de plannen kwam, terwijl er al een half jaar over gesproken wordt.
Na overleg met de overige wethouders besloot wethouder Max de Haan (GBA) tegen de CDA-plannen te adviseren. Hij kon de berekeningen niet volgen en vond dat der teveel onzekerheden in de stukken staan. Dat schoot bij het CDA in het verkeerde keelgat. “Wij zijn gevraagd om met alternatieven te komen. Constructief kijken we wat mogelijk is. Het is niet aan ons om alternatieven uit te werken,” stelde Lydeke Zandbergen. Enkele dagen later snapt Talma nog steeds niet dat de raadsleden tegen zijn plannen hebben gestemd. “De alternatieven die wij gaven waren voor de komende jaren. Het college had dat uit kunnen werken en daarna hadden we verder kunnen kijken. In onze ogen wordt het groen veel te sober.” Dat de overige raadsleden zich aan de last-minute opstelling van zijn partij irriteerden, snapt hij ook niet. “Als deze raad iets snel wil, kan het ook altijd snel geregeld worden. Waarom kon dat nu niet?” Volgens Talma was het bij zijn partij ‘totaal niet opgekomen’ om eerder met alternatieven te komen. “Dat was misschien een goed idee geweest, maar wat ik al zei: op andere momenten kan deze raad” ook snel schakelen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here