‘Hoezo veiligste gemeente van Nederland?’

0
17
Tuin Zuidhorn vernield

Tuin bejaarde inwoonster van Zuidhorn vernield

ZUIDHORN – “Mijn hele tuin in puin.” De 74-jarige mevrouw Brilstra uit Zuidhorn kan haar tranen niet ophouden als ze naar de ravage voor haar huis staat te kijken. “En gisteren werd Zuidhorn als veiligste gemeente van ons land uitgroepen. ‘Nou, hoezo?’ was het eerste wat ik dacht toen ik vanochtend de gordijnen open deed. Het leek wel of een paar mensen die verkiezing hebben aangegrepen om maar eens wat te gaan vernielen. ”

De bejaarde vrouw woont aan het Bospad in Zuidhorn, een paadje dat vooral veel gebruikt wordt om vanaf de trein het dorp in te gaan. Vorige week, daags nadat het dorp was uitgeroepen tot veiligste gemeente van het land, vernielden onbekenden haar tuin. Al vanaf een afstand is te zien dat er op het pad een scala aan planten en struiken liggen. Allemaal uit de tuin van de Zuidhornster getrokken. ‘Onbegrijpelijk’ treurt mevrouw Brilstra. “Wie doet zoiets? Ik woon hier al 53 jaar, ik ken veel mensen, heb met niemand ruzie en zomaar zonder aanleiding vernielen ze je tuin.”
Een paar dagen eerder hadden haar kinderen alles helemaal klaar gemaakt voor de zomer. Het lag er allemaal spik en span bij. Inmiddels is te zien dat de daders er echt werk van hebben gemaakt. “Ze hebben geprobeerd buxussen uit de tuin te trekken. Echt met grof geweld. Andere struiken zijn er met wortel en al uitgerukt en het lijkt wel of ze er mee hebben gezwaaid als of het trofeeën zijn. Overal ligt aarde, zelfs mijn ramen zitten onder de aarde.”
Maar het allermeest verdrietig is ze dat een oude drainagebuis die in de grond stond en als sierpot voor een geranium diende kapot is geslagen. ‘Die heeft mijn man, die zes jaar geleden is overleden heel lang geleden gemaakt en heeft voor mij speciale waarde. Ook hier hebben de daders niets gedaan om niet op te vallen en is er geen sprake van een snelle actie. Met veel arbeid is eerst geprobeerd de buis, die diep in de grond staat en van zwaar steen is gemaakt uit de grond te rukken. Toen dat niet lukte hebben ze hem domweg kapot geslagen. Onherstelbaar vernield is de simpele diagnose. “Zo zinloos!” treurt de verbouwereerde Zuidhornster nog na. “Ik ben verdrietig maar langzaamaan ook echt boos. Ze zijn echt als een waanzinnige te keer gegaan, zeiden de buren ook al. Iedereen raadde me aan om aangifte te doen. Het was Hemelvaart. Ik kon alleen op werkdagen aangifte doen stond er in de gids. Een dag later heb ik dan ook de politie gebeld.” Haar verbazing op de reactie van de bewakers van onze veiligheid was groot toen ze hoorde dat de politie haar bijna geïrriteerd vroeg waarom ze gisteren niet was gekomen. “Dat snap ik echt niet. En de volgende vraag was of ik in deze plaats aangifte wilde doen. Ja, waar anders dacht ik?”
Zuidhorn als veiligste gemeente van het land. Mevrouw Brilstra denkt er zo het hare van; “Ik heb veel mensen gesproken die even blijven staan bij de ravage. En veel mensen zeggen hetzelfde. Er gebeurt best wel het één en ander in het dorp, maar men doet geen aangifte meer. Omdat ze denken dat het toch geen zin heeft. Na mijn telefoontje naar de politie begrijp ik die reacties wel.  Op facebook worden wordt veelal op dezelfde manier gereageerd.” En wie denkt dat de 74 jarige vrouw dat van ‘horen en zeggen’ heeft zit er naast. Op de tafel klinkt een piepje. Een heel bekend geluidje. Hier in het kleine huisje aan het Bospad van de oude mevrouw komt gewoon een appje binnen. Ze glimlacht. “Mijn kinderen komen de tuin weer repareren. Dan is de tuin weer klaar. Het zal langer duren voordat ik weer rustig slaap.”              

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here