‘Ik word steeds vaker aangesproken’

0
10
groningen trienco op weg 1 zwemmen sp olympics 2

Trienco gaat naar Los Angeles (2)

REGIO – Trienco Martini uit Zuidhorn is een gelukkig man. Hij gaat namens De Brug eind juli naar Los Angeles, om daar aan zwemwedstrijden deel te nemen in het kader van de Special Olympic World Summer Games. Het aftellen is nu echt begonnen en ondertussen maakt Trienco stappen. Want: ook in Amerika wil Trienco ‘gewoon’ winnen.
Zomaar een vrijdagavond in het Drentse Roden. Trienco traint. In Roden ja, want de faciliteiten in het Westerkwartier zijn pover. Heel pover. Een uurtje in een half zwembad en met harde muziek, waardoor van coaching amper sprake kan zijn. Zo moet de sporter met een beperking zich voorbereiden op de belangrijkste wedstrijd van zijn leven. Het deert Trienco niet, die duidelijk stappen maakt richting Spelen. ‘Ik ga uitkomen op de 25 meter vrij, de 50 meter schoolslag en de 50 meter rugslag. Ik denk dat ik op de schoolslag de meeste kans op een medaille maak. Daarnaast maak ik ook nog deel uit van de estafetteploeg van Nederland. Een druk programma, maar gelukkig wel verspreid over meerdere dagen’, zegt Trienco, tussen de trainingssessies door.
De schoolslag dus. ‘Dat is een slag die je kunt winnen als je kracht en techniek hebt. En die techniek moet ik zien te verbeteren. Daar moet ik telkens weer aan denken. Ik moet meer trappelen. Volgens mijn trainer kan ik zo nog heel veel progressie boeken.’ Behalve zwemmen houdt Trienco zijn conditie op peil door veel te fietsen en ook de buikspieren worden dagelijks getraind. En dat is te zien ook. Trienco beschikt zonder twijfel over de meest strakke sixpack van Zuidhorn.
Trienco vertrekt op 21 juli richting Amerika. Met de complete Nederlandse ploeg aan boord voor een vlucht van ongeveer elf uur. ‘Ondertussen word ik in Zuidhorn steeds vaker aangesproken. Op Facebook krijg ik veel reacties en het eerste verhaaltje in de Streekkrant hangt bij de flessenautomaat in de supermarkt waar ik werk. Dat is natuurlijk heel erg leuk. Overigens is het niet zo dat er zich nu ook allerlei sponsoren aandienen. Was dat maar waar. Wij als sporters van Team Nederland betalen gewoon een deel van de reis en onze kleding. Maar dat maakt mij niet uit hoor. Ik vind het allemaal prachtig.’
Overigens was Trienco al veel vaker voor de sport in het buitenland. Op Mallorca bijvoorbeeld en in Italië. In België en Denemarken. Er zijn niet veel sporters die dat kunnen zeggen. Wat betreft de trainingen: die zijn zwaar. Bovendien worden er regelmatig beelden gemaakt om Trienco zo te confronteren met bepaalde onderdelen van de zwemsport. Kortom: er wordt alles aan gedaan om ook in Amerika voor het allerhoogste te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here