Kerken van het Hogeland vormen inspiratiebron voor kunstenaars

0
14
Eenrum - expositie kerken van het hogeland

SOGK stippelde fietsroute uit langs kerken

EENRUM – Afgelopen week werd in Galerie het Raadhuis in Eenrum een nieuwe expositie geopend genaamd ‘Kerken van het Hogeland’. Al twee jaar geleden ontstond het idee bij galeriehoudster Ankie Onnes voor deze expositie. ‘Ik fiets en wandel veel door dit gebied. Ik zie dan altijd die kerktorens staan; het zijn bakens in het landschap. Al wandelend bedacht ik me dat deze kerktorens, hier in het Hogeland, een prachtig onderwerp zou kunnen zijn voor een nieuwe expositie. Ik heb verschillende kunstenaars gevraagd of zij hiermee uit de voeten konden, en dat konden zij. Vervolgens belde ik met de Stichting Oude Groninger Kerken, puur en alleen met de vraag of hun directeur misschien de expositie zou willen openen. Dat wilde hij graag, maar de stichting wilde nog meer. Zo heeft de SOGK een prachtige auto- en fietsroute uitgezet langs de verschillende kerken’, aldus Ankie.
Twee van de kunstenaars die hun medewerking verleenden aan de expositie waren Ankies man Theo en Reinier van den Berg uit Aduard. ‘Ik had al de nodige kerkgebouwen geschilderd, dus dit idee was mij op het lijf geschreven’, vertelt Reinier van den Berg. ‘Het thema is mij niet bepaald onbekend, het is een thema waar ik al lang mee bezig ben. Voor mooie kerkgebouwen hoef je niet per sé naar Italië. Bij Aduard om de hoek liggen de prachtigste kerkgebouwen met een hele rijke geschiedenis. Het is hier wat dat betreft net het Toscane van Nederland. Men ziet dat alleen niet. Het Noorden beseft niet altijd wat voor bijzonders hier eigenlijk staat met de kerkgebouwen uit de 12e en 13e eeuw’. Voor Reinier duurde het ook een tijd voordat hij de kerkgebouwen en het Hogeland leerde te waarderen. ‘Ik kom hier niet uit de buurt vandaan. Ik ben in de stad gaan wonen, en pas later leerde ik het Hogeland kennen. Als je dat een keer ziet, dan gaat er zo’n wereld voor je open. Mensen die hier voor het eerst komen zeggen vaak: ik wist niet dat het hier zo mooi is. Het is een kwestie van leren zien en waarderen’.
Waar Reinier het kerkgebouw pontificaal in het beeld zet, heeft Theo de kerkgebouwen juist meer in de verte, in het landschap geschilderd. ‘Voor mij zijn het landschap en de kerkgebouwen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het valt voor mij niet los van elkaar te zien. Dat is ook net het mooie van een thema voor zo’n expositie. Iedere kunstenaar gaat anders met een thema om, en zo krijg je een heel gevarieerd beeld.’
Een doel met zijn schilderijen heeft Theo niet. ‘Ik schilder omdat ik het fijn vind om te schilderen. Dat andere mensen het mooi vinden, dat is mooi meegenomen en dat is het geluk wat ik heb. Zelf moet ik iets met het onderwerp hebben. Ik heb iets met dit landschap. Het is mooi als mensen dat in mijn werk zien, maar het is niet mijn doel.’ Voor Reinier ligt dat een beetje anders. ‘Een van de doelen in die ik heb met mijn werk is om verwondering te creëren. Ik probeer de gedachte op te roepen: wat is dit toch wonderlijk. Deze kerkgebouwen zijn zo mooi, en dat probeer ik te laten zien.’
In totaal deden twaalf kunstenaars mee met de expositie. De kerken van Eenrum, 
Pieterburen, Saaxumhuizen, Vierhuizen, Wehe den Hoorn, Westernieland en Zuurdijk staan hierin centraal. Naast de werken van de professionele kunstenaars zijn er meer werken te bekijken, al hangen die niet in Galerie het Raadhuis. ‘In april hebben we een aantal workshops gegeven in de kerken van Vierhuizen en Saaxumhuizen. Zestig cursisten deden mee aan deze workshops. Hun werken hangen gedurende de periode van de expositie in deze beide kerken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here