PLACK verlegt dit jaar de grenzen

0
18
Grootegast PLACK

Cultuur en alle mogelijke mensen samenbrengen

GROOTEGAST –  Het Platform voor Cultuur en Kunst (PLACK) wil het dit jaar over een andere boeg gooien. ‘We zijn er aan toe om ons gebied uit te breiden, om zo meer mensen te bereiken’, zegt Aafke Hoek van het culturele platform. ‘Het is zo dat vaak dezelfde mensen zich aanmelden voor een activiteit’, vult Koos Wieringa, medebestuurslid van het platform. Verder zal de Uitmarkt, in september, er anders uit zien dan andere jaren. Het cultureel platform wordt jaarlijks gesubsidieerd, in de vorm van een werkbudget, door de gemeente Grootegast.
‘In deze tijd is het goed de grenzen te verleggen’, begint Aafke, letterlijk in de zin van dat we in de toekomst te maken krijgen met de gemeentelijke herindeling, waardoor het gebied groter wordt, en we proberen zo veel mogelijk verschillende soorten mensen bij elkaar te brengen.’ De twee grote jaarlijkse activiteiten die het platform organiseert zijn hier een goed voorbeeld van. ‘We organiseren bijvoorbeeld alweer voor de zesde keer de Uitmarkt in de gemeente, en hebben dit keer gekozen voor het thema Kleurrijk Westerkwartier.’ Het is de traditie doorbreken. Na vijf jaar een soortgelijke Uitmarkt te hebben georganiseerd is het tijd om de accenten te verleggen en de dwarsverbanden op te zoeken. Dat betekent concreet dat er dit keer gezocht wordt naar kunstenaars/artiesten, in de breedste zin van het woord, afkomstig uit andere culturen. ‘We willen dolgraag mensen vanuit de hele wereld, wel wonend in de gemeente Grootegast, oproepen om zich aan te melden voor de komende Uitmarkt in september’, pleit Aafke. De Uitmarkt wordt dit jaar op 5 september in Niekerk, in en rond de Rotonde, gehouden. Elk jaar kiest PLACK voor een andere locatie. Mensen kunnen zich bij Aafke per email ( p.hoek20@kpnplanet.nl) aanmelden.
‘Een paar mensen hebben zich al gemeld. Onder andere afkomstig uit Brazilië, Japan en Polen. Maar meer aanmeldingen zijn van harte welkom. Zeker als je voor lekker eten zorgt’, grapt Koos, ‘Ons gezelschap heeft een stimulerende rol in de richting van kunst en cultuur. De Uitmarkt is een begin van een nieuw seizoen, waarbij zo veel mogelijk kunstenaars, muzikanten, dansers, schrijvers enzovoort de kans krijgen zichzelf te promoten’, vervolgt hij. Het is niet alleen bij de Uitmarkt dat de club een andere wending neemt, ook tijdens het Midwinterfeest zoeken ze naar dwarsverbanden. De voorstelling, een vertelling, wordt omlijst met muziek door een gemêleerd gezelschap: Het Christelijk koor en een atheïstische zanger zorgen voor de muzikale omlijsting. ‘We proberen mensen samen te brengen die elkaar normaal gesproken niet zo snel tegen komen. Het is mooi dat je mensen zo samen brengt’, zegt Aafke. De vertelling schrijft Aafke zelf, die ze uiteindelijk ook zelf vertelt. Ze doet inspiratie op tijdens haar wandelingen in de omgeving.
Het zit Aafke en Koos in het bloed, creativiteit. ‘Het is me eigenlijk met de paplepel ingegoten. Vroeger thuis werd er geschilderd. Kunst was belangrijk. Ik vorm momenteel nog, samen met mijn broer, het duo DobbelJoe.’ Ruim 25 jaar speelt het duo, met hun muziek over alledaagse dingen, samen. En ook Aafke heeft artistieke genen. ‘Er werd vroeger bij ons thuis altijd gezongen. Ik zing zelf bij het Vertellerscollectief Westerkwartier. Verder schrijf ik erg graag. Op dit moment richt ik me vooral op liedteksten. Een eerst opdracht voor Koos ligt nog te wachten’, lacht ze. De beiden zijn het er over eens. Zonder cultuur is het leven saai. ‘PLACK is een gezellige club mensen. We zijn een activiteitenclub en geen beleidsclub’, benadrukt Koos.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here