Zuidhorn in moeilijk vaarwater met 1-1

0
13
Voetbal - onr - zuidhorn Streek

Evenwichtige strijd aan de Hullenweg

RODEN – Zuidhorn kende een vliegende start in de eerste degradatie/promotiestrijd tegen ONR uit Roden. Maar de thuisclub vocht zich terug en werd het een evenwichtige strijd. De 1-1 was een juiste afspiegeling van het geheel. Deze strijd is nog geheel open.
De Westerwartier-Noordenveld-botsing trok veel toeschouwers, de meeste kwamen uit Zuidhorn.  En dat is men wel gewend bij ONR, dat de toeschouwers kennelijk niet kan bekoren.  De openingsfase was voor de ploeg van ex- ONR-trainer Ton Rozema. Jos Schultinga nam een hoekschop. Middels een onvervalste snoekduik, laag over de bodem, kopte Erik Beeftink de 0-1 in de oranje gekleurde netten. Een vliegende start voor de groen-witten die toch al als een komeet omhoog schieten in het amateurvoetbal.  Een nieuwe tegenslag voor ONR, dat voorafgaand het seizoen nog sprak over een vijfde plaats.  Halverwege het seizoen pakte Marco IJzer zijn biezen.  Men wil het in het ONR-kamp niet graag meer hebben over het tijdperk IJzer, maar bij enkele clubmensen kwam het er toch uit: “Met Marco IJzer hadden we hier nu niet gestaan”.  De 0-1 was een nieuwe tegenslag, maar de ‘wij houden van oranje’-ploeg vocht zich terug. Een doelpoging van Frank Bokdam schoot op het gladde, maar prima bespeelbare veld, door. Janco van der Berg kon er net niet bij om het laatste zetje te geven. ONR deed volop mee in de strijd, maar kon weinig echte kansen scheppen, tegen de sterke verdediging van Zuidhorn, dat op weg leek naar de 0-2 vanuit een counter. Jos Schultinga had nog een verdediger tegenover zich, kapte deze uit, maar schoot in kansrijke positie te hoog. Even later een behoorlijke kans voor ONR, via Hendrik Rozema, die wervelend door de defensie trok, Bram Gootjes voor het doel zag, maar de buitenspeler schoot veel te zacht in. Met Gootjes hebben we het wel ook over de beste speler van ONR, die leuke dingen liet zien op de vleugel. Dit leverde na een half uur de verdiende 1-1 op. Gootjes begon aan een onmogelijke solo, glipte op inzet langs een taaie verdediger, dartelde verder in het strafschopgebied en de geweldige actie leek te stranden in schoonheid, maar vanuit het midden kwam Sjoerd Hoek, die laag en zuiver in de hoek mikte. De voorhoede van ONR was om van te watertanden. Achterin was het zo lek als een mandje. De achterhoede kwam twee keer goed weg. Eerst was het de pas 19-jarige doelman  Danny Blaauwwiekel (over tegenslagen gesproken, met keepers die uitvielen dit seizoen)  die uit wilde trappen, maar tegen een speler van Zuidhorn aan. Bij de tweede keer werd slecht uitverdedigd, waar de Zuidhorner spitsen net niet van konden profiteren. Voorin moest ONR het verschil kunnen maken. Wederom soleerde Gootjes door de achterhoede en kon tijdig worden afgeremd. Lart Wolthuis krulde de vrije trap over de muur. De bal teisterde de bovenkant van de lat. Een volgende poging van Wolthuis werd onderweg aangeraakt, waardoor doelman Marcel Groothof gestrekt moest. Aansluitend een hoekschop, waarna Gootjes wilde uithalen. Daan Kocken greep hard in. De vrije trap van Rozema  belandde in handen van Groothof. Al met al een boeiend gevecht, de afloop viel niet te voorspellen.
Het Roder deel van het publiek dacht dat Zuidhorn na rust wel uitgeraasd was, maar net als bij de eerste aftrap lag ONR weer in geslagen positie.  Na een geniaal steekballetje van Peter Schultinga kon Beeftink de bal zo binnenlopen. Maar het gebeurde tot opluchting van ONR niet. Aan de andere kant een schietkans voor Hein Luinstra, maar wederom was de inzet te zwak. Invaller Jasper van der Woude stuitte een soloactie van Hendrik Rozema, die de toegekende vrije trap net over schoot. Het kon nog alle kanten op met deze wedstrijd. Dan twee op het oog vreemde wissels.
Tot verbazing van het ONR-publiek werd smaakmaker Gootjes uit het veld gehaald. Dat had niets te maken met de  inbreng van Tim van der Meulen, die snel is en nog wel eens een doelpuntje meepikt. “Hij is  geblesseerd”, was de verklaring van Rien Hut. Bij Zuidhorn werd Peter Janse vervangen door Bart Brandts Buys.  Dit werd dan weer niet begrepen door de talrijke, meelevende Zuidhorner fans.  Janse  is blessuregevoelig.  Zuidhorn, dat dreigend was,  maar qua kansenverhouding toch onder deed voor de Drenten,  wilde toch wat meer zekerheid achterin.  ONR daarentegen, dat de boel achterin beter op orde kreeg, werd dan toch verrast door een hoge bal van Peter Schultinga, waarna Beeftink in de kluts de bal raakte. Het speeltuig rolde wel… nee, niet het doel in. Maar de beste kans was een hoekschop die indraaide, tegen de paal. In de slotfase kreeg ook ONR nog enkele mogelijkheden. De ultieme poging kwam van Rozema die nog een keer de bal voor de pot gooide, waarna Maring een teen tekort kwam. En dus bleef het bij 1-1. Jos Schultinga van Zuidhorn twijfelde  vlak na de wedstrijd. “Ik weet het niet. Het wordt moeilijk, al hebben we een goede uitgangspositie”.  En Ton Rozema, hij had haast. “Ik moet de boot halen.” 
Naar Ameland. Zijn vlaggenschip verkeert nog in moeilijk vaarwater.  Met 1-1 kan het nog alle kanten op.  Vindt één van beide ploegen het gaatje naar open zee, dan wacht nog een obstakel,  Glimmen of Marum.
ONR-Zuidhorn 1-1 (0-1); Scoreverloop: 1. Erik Beeftink 0-1, 30. Sjoerd Hoek 1-1; Arbiter: Kraan; Gele kaart: Hein Luinstra (ONR), Jos Schultinga, Frederik Eilander, Erik Beeftink (allen Zuidhorn); Toeschouwers: 200
Opstelling Zuidhorn: Marcel Groothof, Daan Kocken, Ronnie Spijkerman, Laurens Bloem, Eelco de Gries (Jasper van der Woude), Ruben Kooistra, Jos Schultinga, Frederik Eilander, Erik Beeftink, Peter Schultinga (Jan Peter Steenbergen), Peter Janse (Bart Brandts Buys)
Ster van het Veld: Erik Beeftink (Zuidhorn).  De spits dook vanaf de aftrap letterlijk op voor het doel en kopte raak. Een juweeltje en daar bleef het bij. Hoe dan ook, een belangrijke goal, met het oog op de terugwedstrijd. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here