Jacht verbindende factor voor Wad’n Klank

0
31
Houwerzijl - jachthoornblaasgroep wad n klank

‘Je bent alleen welkom als je sterke verhalen kan vertellen’

HOUWERZIJL – In de jachthut van Syb Koster uit het Friese Hantum komen iedere dinsdagavond een groep van zeven mannen bijeen. Echte mannen. Jagers. De avond start met spannende, ietwat sterke verhalen over de belevenissen die de mannen tijdens hun jacht beleefd hebben. Daarna vervolgen de mannen hun avond met jachthoornblazen, waarna ze onder het genot van een hapje en een drankje nogmaals rond de tafel gaan, en de verhalen misschien nog wel sterker worden. Verhalen over hertenkoppen – die voor de vakantie in de vriezer werden gelegd – en kapotte vriezers, verhalen over spannende jachttochten in het buitenland en verhalen over blunders in het veld. Hoe sterker het verhaal, hoe beter.
Jachthoornblazergroep Wad’n Klank uit Hantum/Houwerzijl is meer dan alleen maar een jachthoornblazersgroep. Misschien wel belangrijker dan de muziek is de traditie rondom het jachthoornblazen. Het is de jacht die de bindende factor is. ‘Jachthoornblazen is al heel oud. Het is ontstaan uit respect voor het wild dat is geschoten. Voor iedere wildsoort zijn er eigen signalen. Uit eerbied voor het wild legt de jager na afloop van de jacht tableau uit. De dieren worden neergelegd en de jager bewijst het wild nog de laatste eer door het signaal te blazen dat bij het geschoten dier hoort’, vertelt Jan Willems. ‘Wij hebben als jachthoornblazersgroep het doel om mensen te laten zien dat de jacht juist veel meer is dan alleen maar wat dieren afschieten. Wij eten ook het vlees van de dieren die we afschieten. We houden niet van verspilling. Er is veel negatieve berichtgeving rondom de jacht. Het enige wat wij daar tegen kunnen doen is zelf het goede voorbeeld geven en blijven communiceren over wat we doen. Het jachthoornblazen is daar onderdeel van’.
Wad’n Klank bestaat momenteel uit zes leden in de leeftijd van 22 tot 60 en een aspirant-lid. Syb Koster, Jan Willems, Bob van den Brink, Jan Nutma, Douwe Boskma, en Henk van Slageren worden aangevuld door muzikaal leider van de groep Douwe Dijkstra, die de andere leden de jachthoorn heeft leren bespelen. ‘Het valt nog niet mee om geluid uit zo’n jachthoorn te krijgen’, vertelt Syb. ‘Een jachthoorn heeft geen ventielen. Het zijn natuurlijke geluiden die je produceert. Je moet het puur met lipspanning doen, en dat is nog niet makkelijk.’ Noten lezen kunnen de meeste van de leden niet, maar dat blijkt ook niet nodig te zijn. ‘Je kunt met een jachthoorn vijf tonen produceren’, aldus Syb.
Het aantal jachthoorngroepen neemt landelijk een beetje toe. In Duitsland is het een veel vaker voorkomend gebruik. ‘Zonder jachthoorn geen jacht in Duitsland’, vertelt Bob van den Brink. ‘In Nederland wordt het ook steeds normaler. In het noorden komen er echter nog niet veel jachthoornblazersgroepen voor. In Friesland en Groningen zijn er misschien vier of vijf. Wij zijn de meest noordelijke groep van Nederland.’ Puur muzikaal bekeken gaat Wad’n Klank er graag op uit om van zich te laten horen op verschillende evenementen. ‘We grijpen alle kansen aan om van ons te laten horen’, vertelt Bob. ‘Maar waar ik pas echt kippenvel van krijg is dat je tijdens een jachtpartij een signaal blaast en dat terug hoort kaatsen ergens in de bergen. Andere jagers herkennen deze signalen. Je zult dan ook nooit een jager een andere jager horen vragen wat hij geschoten heeft. Dat heeft hij aan het signaal al gehoord’, aldus Jan Willems.
Nieuwe leden zijn momenteel van harte welkom. Er zijn echter wel een aantal vereisten waar nieuwe leden aan moeten voldoen. ‘Je moet sterke verhalen kunnen vertellen over de jacht, en gezien de huidige samenstelling van de groep worden er vooral mannen gezocht’, aldus Jan Willems. ‘We maken slechts één uitzondering, en dat is voor de dochter van Syb. Zij is 15 jaar, maar even bedreven in de jacht als ons. En wat die sterke verhalen betreft, dat zit ook wel goed!’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here