Philip Freriks

0
25
Zuidhorn - Philip Freriks shantykoor allemanseindje

Voorzitter shantykoor
Allemanseindje

‘Veertien jaar geleden kwam ik vanuit het westen in Zuidhorn wonen. Omdat ik woon tegenover Hotel in ’t Holt kwam ik daar gedurende de verbouwing van mijn huis geregeld een hapje eten of een drankje doen. Zo deed ik mijn eerste contacten op in Zuidhorn. Op een gegeven moment werd ik gevraagd om mee te zingen in het shantykoor Allemanseindje. Mijn bezwaar dat ik helemaal niet kon zingen werd meteen onder de tafel geveegd. Hij zei: ‘Dat kunnen wel meer niet’. Uiteindelijk ging ik overstag, en kreeg al snel een bestuursfunctie toebedeeld. Na een jaar stapte de toenmalige voorzitter op, en was er een tijdje de angst dat het koor daardoor opgeheven zou worden. Toen ben ik opgestaan en heb mezelf beschikbaar gesteld als voorzitter. Dat ben ik inmiddels al weer acht jaar.
Iedere maandagavond repeteren we in Hotel in ’t Holt. Momenteel zijn er zo’n veertig mannen lid van het koor. We hebben daarnaast nog vier accordeonisten. Dat vind ik best bijzonder, want accordeonisten zijn een uitstervend ras. Bij ons koor is het zingen belangrijk, maar de gezelligheid misschien nog wel des te meer. Na afloop van het repeteren hebben we vaak nog een derde helft. We hebben veel gepensioneerden in ons koor. Zelf moet ik de volgende dag weer werken, dus ik vertrek meestal vroeg. Maar het komt regelmatig voor dat ik, omdat ik tegenover de oefenlocatie woon, om 1.00 uur ’s nachts nog leden hoor die dan pas naar huis vertrekken. Ik vind het prachtig dat het koor zo’n diversiteit kent qua leden. We hebben van vrachtwagenchauffeurs tot professoren, maar bij ons is iedereen gelijk. Tegenwoordig communiceert iedereen via sociale media, maar bij ons worden er nog echte gesprekken gevoerd. Bovendien staat iedereen voor elkaar klaar. Er gebeurt nog wel eens wat qua ziekte, en dan komen leden geregeld bij elkaar op bezoek. Ook hebben we al een aantal keer gezongen bij een begrafenis van een lid. Eén van de leden is zelfs in zijn shantykoortenue begraven. Dat zegt wel iets over wat het koor voor onze leden betekent.
Dit jaar bestaan we als koor officieel tien jaar. Dat vieren we aankomende vrijdag met de leden en komende zaterdag met een jubileumfeest in de bovenzaal van Hotel in ’t Holt. We verwachten een volle bak. Onze sponsoren zijn uitgenodigd, er komt veel familie en vrienden en er zijn ook nog losse kaarten in de verkoop bij Scholier. Om 19.30 gaat de zaal open, om 20.00 uur begint het concert. Bert Solo zal gastoptredens verzorgen, er is een speciaal jubileumlied geschreven en we hebben een loterij met prachtige prijzen. Al met al, de moeite waard om langs te komen!’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here