Plaats: Visserijmuseum Zoutkamp

0
9
Zoutkamp - garnalenparty 1

Zoutkamp - garnalenparty 3 Zoutkamp garnalenparty 2 Datum: 22 mei
Tijd: 16.00 uur

De aftrap van de Zoutkamper Vlaggetjesdagen wordt sinds jaar en dag gevierd met een heuse garnalenparty. De (On)genode gast was dit jaar bij het feest dat al jaren een donker randje heeft; zo goed gaat het namelijk niet in de garnalenvisserij en je kunt wel doen alsof het niet zo is, maar zo is men in Zoutkamp nou eenmaal niet. Het beestje wordt gewoon bij de naam genoemd. Steevast wordt in de verschillende toespraken op het feest benoemd wat het afgelopen jaar gespeeld heeft en wat voor uitdagingen het nieuwe visseizoen op de vissers te wachten staat. ‘Het begin van het garnalenseizoen mag hier in Zoutkamp dan wel gevierd worden tijdens het Pinksterweekend, maar ik weet zeker dat hier morgen in Zoutkamp weer verscheidene vlaggen halfstok zullen hangen’, zei burgemeester Koos Wiersma in zijn toespraak. Ook liet hij weten fel tegen te zijn op de actie die Greenpeace onlangs uitvoerde op de Noordzee, wat met luid applaus ontvangen werd door bijna alle  aanwezigen op de garnalenparty. Wie nou denkt dat die garnalenparty alleen maar mineur was heeft het mis. Zoutkampers zouden geen Zoutkampers zijn en vissers zouden geen vissers zijn als zij na de ellende te hebben besproken niet verder zouden gaan met een gewoon gezellig samenzijn. Er waren dan ook genoeg bekende koppen om een gezellig praatje mee aan te knopen. Als eerste zie ik Stieneke van Dam van kapsalon Hair2Hair, zoals altijd weer goed gekapt en de vrolijkheid zelve. De wethouders van de gemeente De Marne; – Mariëtte de Visser, Kor Berghuis en Herwil van Gelder – allemaal present. Twee dames die de afgelopen tijd een bijzondere rol hebben gespeeld in Zoutkamp. Nina van Oostrum en Carlien Bootsma maakten onlangs een documentaire over Zoutkamp en hoe de veranderingen in de visserij invloed hebben op dit dorp. Uit handen van de burgemeester kregen de beide dames een bos bloemen uitgereikt voor het werk dat zij geleverd hebben. ‘Ga die documentaire zien!’ was de boodschap van de burgemeester, wat wederom met luid applaus werd ontvangen. Tijdens de garnalenparty worden er ook steevast ondernemers uit de gemeente De Marne in het zonnetje gezet. Dit keer werd er gekozen voor Ton en Gonda van der Made, die insectenwereld DoeZoo in Leens runnen. Ook van over de gemeentegrenzen en zelfs de provinciegrenzen kwamen er verschillende wethouders naar het feest. Zuidhorn werd vertegenwoordigd door Fred Stol, die een druk onderonsje had met de wethouders uit buurgemeente Kollumerland c.a. Jelle Boerema en Paul Maasbommel. Ook Sicco Boorsma van de gemeente Dongeradeel kwam een kijkje nemen. Verder zien we Dineke Mik van ’t Marnehoes in Wehe den Hoorn en Hans Streelman, vrijwillig schipper bij de voormalige reddingsboot Gebroeders Luden. Uiteraard kon Esther Toxopeus niet ontbreken op de garnalenparty. Waar is zij geen vrijwilliger van in en rondom Zoutkamp? Ik noem maar even de Stichting Historische Visserij Zoutkamp, Stichting de Gebroeders Luden, de Lauwersmeermars en zo kan ik nog wel even doorgaan. Gaele Postma, voorzitter van de Vlaggetjesdagen Zoutkamp is uiteraard ook van de partij en garnalenkoningin Marloes Buikema staat inmiddels ook klaar voor haar afscheidsrede. Als laatste bekende zie ik Gert Werkman, voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Kruisweg.
Je zou zeggen dat een feest met zoveel bekende en minder bekende gezichten een kwestie is van zien en gezien worden, maar niets is minder waar. De garnalenparty is een feest waar iedereen er evenveel toe doet en iedereen zichzelf mag zijn. Of je nou in functie als burgemeester in pak rondloopt, of je gewone visserskloffie aanhoudt, het is goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here