Sprookje Buitenpost en Zuidhorn duurt voort; Fc. Grootegast redt het niet

0
8

STREEK – Buitenpost Hoofdklasse? Zuidhorn van de vierde naar de tweede klasse? Het sprookje van beide clubs duurt voort. Minder verrassend is de handhaving van Grijpskerk.  Sensationeel was de uitschakeling van Grootegast door Workum.
Buitenpost won in de driestrijd van Sparta Enschede (1-3) en staat in de finale, voor promotie naar de Hoofdklasse.  Buitenpost speelde tegen een Sparta dat als ambitie had handhaving in de eerste klasse D. “Dit was een toetje voor hen”, zegt Patrick Zwart.  “Het seizoen was al zo geslaagd en dan sta je zomaar in de finale. Super voor de jonge jongens die nooit hoger hebben gespeeld. Het geheim? Het is een proces van jaren. Ik ben hier gekomen om veel jeugd door te laten stromen. Er is een team gesmeed. De eerste periode ging wat minder, daarna pakten we 20 punten”. In de finale, thuis, speelt tegen Leerdam. “Leerdam heeft als ambitie hoofdklasse. Voor ons hoeft niks en mag alles”.  ’t Fean ’58 bereikte de tweede ronde door toch nog eenvoudig af te rekenen met DWP, na de 1-1 thuis.  Het werd 0-4 tegen DWP. Erwin Tabak brak de ban. Nog voor rust werd het 0-3 en was de wedstrijd gespeeld.  ’t Fean ’58 stuit in de laatste tweestrijd op Workum.  FC Grootegast kwam in datzelfde Workum niet verder dan 0-0 en is daarmee uitgeschakeld voor promotie. FC Grootegast miste Rick Buma, Rolf Hazenberg, Paolo Francisco (geschorst) en Stefan van Leeuwen en Ite Hoolsema (geblesseerd).  Volgens Jannes de Boer brak dat de ploeg op.  Het kon niet erger, na een week die tot uitbarsten kwam (zie elders in deze krant). Zuidhorn (foto) duwde ONR terug in de derde klasse en maakt zelf nog kans op de tweede klasse. Het was een hele andere wedstrijd dan in Roden, waar het 1-1 werd. “Zuidhorn speelde ontzettend goed en dat zeg ik niet vaak”, sprak Ton Rozema. “We waren vorige week verrast door de speelwijze van ONR. We hebben de tactiek aangepast. Het stond nu veel beter.” Erik Beefink was de maker van de 1-0, maar de mooiste was van Peter Janse, die van 60 meter (!) over de keeper schoot: 2-0. Zuidhorn treft in de tweede ronde Glimmen dat afrekende met Marum. Grijpskerk deed het na de 8-1 rustig aan tegen GEO, dat geen ambities had richting derde klasse. En dus werd het een gezapig potje. “Een kwestie van uitspelen”, zei leider Dick Tillema. Pas in de 85e minuut werd de winnende 1-2 gemaakt. Grijpskerk blijft daarom derde klasser.  De Lauwers handhaafde zich ternauwernood in de vierde klasse door de strafschoppenreeks te winnen. In Woudsend bleef het na 90 minuten 1-1. In de penaltyserie wisselde Woudsend à la Van Gaal van keeper. Dat had even succes doordat de eerste gestopt werd. Daarna miste de thuisclub drie keer achter elkaar, mede dankzij doelman Marcel Kempenaar. Clubtopscorer Martijn Fokkema schoot De Lauwers naar de zege. Zondag speelde Kloosterburen een goede wedstrijd tegen ODV, maar de 8-3 wegwerken, bleek te veel van het goede. De Westerkloosters gaven wel vanaf het begin vol gas en zetten na een 1-1 ruststand alles op de aanval. Het mocht niet baten: 3-1 nederlaag. “Meer zat er niet in. We hebben het vorige week verknald. We hebben een mooi seizoen gehad, maar het toetje was te ver weg”, meent leider Hans Bolt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here