Wandelen voor Voedselbank Westerkwartier

0
7
sportlight1

Leekstermeer Wandeltocht

LEEK – Je hebt wandeltochten als bijvoorbeeld de Billie Turf Tocht. Met veel entertainment en cultuur onderweg. Je hebt ze ook als de Leekstermeer Wandeltocht, een tocht die geheel en al in het teken staat van het goede doel. Dit jaar wordt op zaterdag 29 mei gewandeld voor twee goede doelen: ‘Voor ik Vergeet’ van Vredewold in Leek en de Stichting Voedselbank Westerkwartier.

 

De Leekstermeer Wandeltocht viert dit jaar haar tweede lustrum. En opnieuw zullen veel enthousiaste wandelaars weer kunnen kiezen uit vier mooie routes. Gestart wordt traditiegetrouw vanaf het Informatiecentrum Nienoord in Leek. Op veler verzoek zijn dit jaar de routes ten opzichte van vorig jaar gewijzigd. Ze voeren voor een belangrijk deel dit jaar door het Noord-Drentse land. Bij Paviljoen Cnossen kan men genieten van het zicht op het Leekstermeer. Ook dit jaar worden de wandelaars op verschillende plaatsen en bij de start en finish feestelijk en muzikaal onthaald. De route voert ondermeer door natuurgebied de Onlanden. Deelnemers kunnen kiezen uit wandelingen van 7,5, 17.5, 25 en 40 kilometer. De langste voert ondermeer langs Roderwolde, Peize, Lieveren, Steenbergen en Zevenhuizen. Deelnemers krijgen uiteraard een aandenken aan deelname aan de tocht.

De organisatie is ook dit jaar in handen van de Rotaryclub Groningen West. Het principe van de tocht is eenvoudig en transparant: geld inzamelen voor een goed doel. Zo werd in de afgelopen jaren steeds een bedrag van tussen de tien en vijftienduizend euro bijeengebracht dat kon worden geschonken aan ondermeer de familie Steenhuis in Zuidhorn voor hun scholenproject in Gambia, het ziekenhuis Murovani in de Oekraine en het project waarbij de boeren in Kenia met microkredieten werden ondersteund, de Voedselbank, een financiele ondersteuning van de Bewegingstuin in Vredewold in Leek en voor Humanitas voor de organisatie van een kinderkamp in Bakkeveen.  Vorig jaar was de opbrengst bestemd voor Stichting Leergeld Westerkwartier.

Werkgroep ‘Voor ik Vergeet’ van Vredewold in Leek kan een deel van de opbrengst verwachten. De werkgroep organiseert in de nabije toekomst sociaal culturele activiteiten voor mensen met dementie. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan het opzetten van een museumbezoekwerkgroep, een wandelclub, een schildersclub en een dansgroep.

En ook de Stichting Voedselbank Westerkwartier kan dus geld tegemoet zien.  De stichting helpt mensen in de gemeenten Grootegast, Marum en Zuidhorn die voor kortere of langere tijd onder het bestaansminimum leven. Voor het transporteren van het voedsel heeft de stichting de beschikking over twee voertuigen, waarvan er een hoognodig aan vervanging toe is. Een deel van de opbrengst van de wandeltocht wordt daarvoor bestemd. De activiteiten van de stichting wordneg zien als noodhulp en bestaan hoofdzakelijk uit het actief verzamelen van voedsel dat gratis ter beschikking wordt gesteld door diverse leveranciers. Het voedsel wordt vervolgens in de vorm van voedselpakketten gratis uitgedeeld aan huishoudens die voldoen aan de criteria. In het bijzonder schenkt de stichting veel aandacht aan kinderen, vergroten van bewustheid over problemen bij armoede en voegt daarmee waarde toe aan de lokale gemeenschap doordat mensen zich voor elkaar in kunnen zetten. Zo wordt er samen voor gezorgd dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast.

De vrijwillige chauffeurs halen het voedsel op dat wordt aangeboden door lokale leveranciers en brengen dat naar het uitgiftepunt in Marum. Een goed en veilig transport is een belangrijke voorwaarde in de doelstellingen van de Voedselbank Westerkwartier te kunnen bereiken. Tijdens de rit moeten versproducten onder de 7 graden worden gehouden en diepvriesproducten mogen tijdens het vervoer niet hoger komen dan min 12 graden Celsius.

De opbrengst van zowel de sponsorinkomsten als de inschrijfgelden van de tiende Leekstermeer wandeltocht gaan rechtstreeks naar de goede doelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here