Documentairemakers laten ‘koppig dorp’ Ulrum zien

145
355

Filmmakers volgden Ulrum ruim een jaar

ULRUM – Veertien maanden volgden filmmakers Marcel Nauta en Jaap van ’t Kruis het dorp Ulrum. Aanleiding was de titel ‘Dorp van de toekomst’, die het comité Ulrum 2034 zelf aan het dorp had gegeven. Hoe ziet zo’n dorp er nou uit? Gisteravond was het resultaat te zien op NPO 1 in de documentaire ‘Koppig Dorp’, dat door de EO werd uitgezonden. 
Een jaar lang waren Van ’t Kruis en Nauta iedere maand in Ulrum om er te filmen. Eenmaal verbleven ze er zelfs twee weken. “Het grappige was dat de mensen ons echt opnamen nadat we een keer flink hadden doorgehaald in Neptunus,” vertelde Van ’t Kruis. “Vanaf dat moment werden we gevraagd om overal hutspot te komen eten.”
Het duo koos voor Ulrum om te zien hoe een dorp omgaat met de krimp. “We werden getriggerd door de vlag ‘Dorp van de Toekomst’ en natuurlijk het verhaal van Ulrum 2034. Het verleden zit aan het dorp vast en je ziet dat de mensen het oude willen behouden, terwijl ze tegelijk zoeken naar oplossingen voor de problematiek.” Veel moeite hadden de makers niet om de documentaire te maken. Eigenaar Marcel Vogelzang van de lokale SPAR liet de heren direct toe. Ook Roelof Noorda zag wel wat in het idee van de makers, waarna ze het duo maandenlang mochten volgen. “Maar het ging ook wel eens anders,” lacht Van ’t Kruis. “Dan stonden we bij iemand voor de deur en smeten ze hem direct dicht omdat ze dachten dat we het huis kwamen leegroven.”
Of de documentaire gebracht heeft wat de makers gehoopt hadden? “Ik had van te voren wel meer verwacht,” bekent Van ’t Kruis. “Ik had wat meer visie verwacht en gehoopt om meer originele ideeën te zien. Er komen best veel mensen van buiten met ideeën, maar dat komt niet veel verder dan wat presentaties.” De maker waardeert vooral de koppige, maar ook dorpse mentaliteit. “Ik denk dat we goed het beeld schetsen van problemen in een krimpregio. Een oplossing zit er niet in, die hebben we zelf ook niet.” Zelf kijken de hoofdpersonen tevreden terug op het beeld dat van het dorp geschetst is. “Ik vind hem goed,” zegt Roelof Noorda meteen. “Je ziet duidelijk dat er een tweeledig verhaal in zit: aan de ene kant is er de ondernemer die wanhopig op zoek is om het hoofd boven water te houden en aan de andere kant zie je talloze bewegingen om de leefbaarheid te behouden, terwijl voorzieningen verdwijnen of al verdwenen zijn.”
Noorda vond het in het begin vreemd om zichzelf terug te zien. “Ik heb al eens een paar interviews gegeven, maar dit is anders. Je zit naar jezelf te kijken en denkt soms ‘O gut, dit had ik beter niet kunnen zeggen of doen’.” Wat Ulrum ervan moet vinden? “Daar kan ik niet zoveel over zeggen, maar ik hoop niet dat het dorp blijft hangen in het SPAR-verhaal. Die sluiting hing al langere tijd in de lucht en het is een samenloop van omstandigheden geweest, die ik zelf ook liever anders had gezien. Laat ik het heel plat zeggen: ik hoop niet dat de mensen zeggen dat wij leuk praten, maar tegelijkertijd de SPAR-winkel hebben laten verzuipen. Het hele dorp, incluis mijzelf, is daar schuldig aan.”
Marcel Vogelzang, die vorige week zijn winkel definitief sloot, moest bij het terugkijken in het begin vooral lachen. “Je kijkt met een bepaald beeld naar jezelf, maar als je het dan terugziet is het toch net even anders dan je het voor ogen hebt.” Emoties bij het zien van de sluiting voelde hij niet. “Mensen in Ulrum roepen dingen heel hard. Ze zouden meer bij ons gaan kopen, maar in de praktijk zag je dat gewoon niet terug.”
Hoe hij in beeld gebracht is vindt hij goed. Dat hij vlak voor het einde al gamend in beeld een winkelbediende neerschiet, vindt hij prima. “De makers hadden min of meer gevraagd of ik dat wilde doen en ik zag de humor er wel van in. Er zijn misschien mensen die dat raar vinden, maar als je het verschil tussen werkelijkheid en gamen snapt, zal je dit ook begrijpen.” Wat het dorp van de documentaire vindt kan ook hij lastig zeggen. “Ze hebben het niet mooier gemaakt dan het is, maar ook niet minder mooi. Voor mij is het nu klaar. Ik ben met de laatste loodjes bezig en houdt me eigenlijk niet meer zo bezig met wat de mensen van me vinden. Ik woon er ook niet en kijk voorwaarts.” Vogelzang gaat waarschijnlijk als ondernemer verder bij de SPAR.
Burgemeester Koos Wiersma bekeek op verzoek van De Streekkrant eerder de documentaire. Hij hoopte dat de makers meer van het dorp zouden laten zien. “Het gekozen sfeerbeeld straalt vooral veel rust en traditie uit, maar laat niet heel Ulrum zien. Wel zie je dat inwoners op zoek zijn naar nieuwe energie.” Het initiatief van het ‘Sokkenmeisje’ vindt hij mooi. “Die sokken zijn ook best leuk geworden en ik geloof dat de mensen er hartstikke trots op zijn. Vooraf was het misschien niet wat de Ulrumers er zelf van gedacht hadden. Sokken met de vlag erop zijn misschien voor een paar inwoners wel leuk, maar verder niet. Daar hadden ze toen niet direct bij stil gestaan. Dit verhaal is een mooie metafoor van hoe Ulrum omgaat met haar problematiek.” Zelf denkt Wiersma dat het wel goed komt met het dorp. “Er zijn prachtige initiatieven in de zorg, bij Expoor, op het gebied van energiebesparing en bij de muziekvereniging. De leefbaarheid verdwijnt niet nu de supermarkt weg is. De Marne kent ook andere dorpen waar geen supermarkt en school zijn en daar is de leefbaarheid ook nog goed.”
Makers Van ’t Kruis en Nauta hopen dat de documentaire ook bekeken gaat worden door beleidsmakers. “Ik hoop dat men bij de provincie, de landelijke overheid, maar ook de andere dorpen over de documentaire in discussie gaat,” zegt Van ’t Kruis. “Iedereen vindt het doodzonde dat de supermarkt weg is, maar in de fase er naartoe deed vrijwel niemand iets. Ik ben benieuwd hoe dat in andere dorpen ervaren wordt.”

145 REACTIES

 1. I simply want to mention I am all new to blogging and site-building and definitely savored this website. Most likely I’m planning to bookmark your site . You definitely have wonderful writings. Thank you for sharing with us your web page.

 2. I simply want to mention I am just very new to blogging and absolutely loved your web site. Likely I’m going to bookmark your blog . You surely come with terrific articles. Appreciate it for revealing your web-site.

 3. Thanks for another informative web site. Where else may just I am getting that kind of info written in such an ideal way? I’ve a venture that I’m just now working on, and I’ve been on the glance out for such information.

 4. Hi my friend! I want to say that this article is amazing, nice written and include approximately all significant infos. I’d like to see more posts like this.

 5. I believe this internet site holds some really good info for everyone. “Good advice is always certain to be ignored, but that’s no reason not to give it.” by Agatha Christie.

 6. I believe that avoiding packaged foods could be the first step to be able to lose weight. They will taste beneficial, but refined foods have very little vitamins and minerals, making you take more in order to have enough power to get through the day. Should you be constantly eating these foods, transitioning to whole grains and other complex carbohydrates will let you have more strength while feeding on less. Interesting blog post.

 7. I am really loving the theme/design of your blog. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A handful of my blog audience have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any recommendations to help fix this problem?

 8. Hi, Neat post. There is an issue together with your web site in internet explorer, would test this… IE nonetheless is the marketplace chief and a good component of folks will pass over your fantastic writing due to this problem.

 9. I’m really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever run into any browser compatibility problems? A handful of my blog visitors have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any suggestions to help fix this issue?

 10. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 11. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site :).

 12. I do believe all the ideas you’ve offered on your post. They are very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are too short for beginners. Could you please extend them a little from subsequent time? Thanks for the post.

 13. Yet another issue is really that video gaming has become one of the all-time greatest forms of fun for people spanning various ages. Kids engage in video games, and also adults do, too. Your XBox 360 is just about the favorite games systems for folks who love to have hundreds of activities available to them, as well as who like to learn live with some others all over the world. Thanks for sharing your notions.

 14. What i don’t realize is in reality how you’re no longer actually much more neatly-liked than you might be right now. You are so intelligent. You know thus considerably with regards to this matter, produced me personally imagine it from numerous numerous angles. Its like women and men don’t seem to be involved unless it’s one thing to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs great. Always maintain it up!

 15. What i don’t understood is if truth be told how you’re not really much more neatly-favored than you may be now. You are so intelligent. You already know thus significantly in relation to this matter, made me for my part consider it from so many various angles. Its like men and women don’t seem to be interested until it¡¦s one thing to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs outstanding. At all times handle it up!

 16. I wish to express my gratitude for your generosity giving support to men and women who have the need for help with this important theme. Your very own commitment to getting the solution all through appeared to be extraordinarily valuable and has encouraged people like me to get to their dreams. Your amazing insightful suggestions denotes a great deal to me and a whole lot more to my fellow workers. Regards; from all of us.

 17. Normally I don’t learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite great post.

 18. Its such as you learn my thoughts! You appear to understand a lot about this, such as you wrote the e book in it or something. I think that you simply can do with a few % to power the message home a bit, but instead of that, this is fantastic blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 19. Thanks for your post. My partner and i have generally observed that a majority of people are desirous to lose weight when they wish to appear slim and also attractive. Nonetheless, they do not continually realize that there are other benefits for you to losing weight in addition. Doctors assert that obese people experience a variety of ailments that can be instantly attributed to their excess weight. Fortunately that people who sadly are overweight and also suffering from diverse diseases can help to eliminate the severity of their particular illnesses through losing weight. You are able to see a constant but marked improvement in health whenever even a minor amount of fat loss is realized.

 20. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

 21. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 22. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful information being shared freely out there.

 23. of course like your web-site but you need to test the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to inform the truth nevertheless I’ll definitely come back again.

 24. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just couldn’t come across. What an ideal web site.

 25. hi!,I like your writing so much! proportion we communicate extra about your post on AOL? I require an expert on this house to resolve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 26. Thanks a lot for sharing this with all people you really know what you’re speaking about! Bookmarked. Kindly additionally talk over with my web site =). We could have a link trade arrangement between us!

 27. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 28. I actually wanted to make a quick note to say thanks to you for all of the awesome items you are showing at this site. My extensive internet look up has at the end been recognized with pleasant facts and strategies to write about with my classmates and friends. I would assume that we website visitors are unequivocally endowed to live in a fantastic website with very many outstanding individuals with interesting tips. I feel very blessed to have seen the site and look forward to some more fabulous minutes reading here. Thank you once again for all the details.

 29. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or tips. Maybe you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 30. I found your blog site on google and test a number of of your early posts. Proceed to keep up the very good operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for forward to reading extra from you later on!Ö

 31. I have figured out some essential things through your blog post post. One other subject I would like to mention is that there are many games that you can buy which are designed mainly for preschool age children. They include pattern recognition, colors, animals, and patterns. These usually focus on familiarization as an alternative to memorization. This keeps a child occupied without sensing like they are studying. Thanks

 32. Howdy! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 33. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 34. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

 35. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 36. I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 37. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has aided me out loads. I’m hoping to give a contribution & help other users like its aided me. Good job.

 38. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Opera. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the problem solved soon. Thanks

 39. Hey very nice web site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds also…I’m happy to find so many useful information here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 40. Woah! I’m really digging the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance. I must say you have done a great job with this. In addition, the blog loads super quick for me on Opera. Outstanding Blog!

 41. I keep listening to the newscast talk about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 42. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to search out anyone with some authentic ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this website is something that’s wanted on the web, somebody with just a little originality. useful job for bringing something new to the web!

 43. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch! “One who’s our friend is fond of us one who’s fond of us isn’t necessarily our friend.” by Geoffrey F. Albert.

 44. I am really inspired together with your writing skills and also with the structure for your weblog. Is that this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent high quality writing, it is uncommon to peer a great weblog like this one today..

 45. Hi there would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 46. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 47. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 48. There are some fascinating cut-off dates on this article but I don’t know if I see all of them heart to heart. There is some validity however I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as nicely

 49. I’ve observed that in the world the present moment, video games would be the latest phenomenon with kids of all ages. There are occassions when it may be unattainable to drag your family away from the video games. If you want the very best of both worlds, there are several educational games for kids. Great post.

 50. Along with everything that appears to be developing within this particular subject matter, many of your points of view tend to be somewhat exciting. Even so, I am sorry, because I do not subscribe to your whole plan, all be it stimulating none the less. It appears to us that your remarks are not totally validated and in fact you are generally yourself not even fully convinced of your point. In any case I did take pleasure in examining it.

 51. This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 52. Thanks for the points shared using your blog. Another thing I would like to express is that fat reduction is not information on going on a dietary fad and trying to lose as much weight as possible in a couple of days. The most effective way to lose weight naturally is by getting it slowly and gradually and right after some basic guidelines which can assist you to make the most from the attempt to lose fat. You may learn and be following many of these tips, however reinforcing information never affects.

 53. I just couldn’t depart your website before suggesting that I really enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts

 54. What i don’t realize is in fact how you’re no longer really a lot more well-liked than you may be now. You are very intelligent. You know thus considerably with regards to this topic, produced me for my part consider it from numerous numerous angles. Its like men and women are not involved except it’s one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. All the time deal with it up!

 55. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 56. A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing slightly analysis on this. And he in reality purchased me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying extra on this topic. If potential, as you become experience, would you thoughts updating your blog with extra particulars? It is highly helpful for me. Large thumb up for this blog publish!

 57. Also I believe that mesothelioma is a uncommon form of many forms of cancer that is normally found in individuals previously familiar with asbestos. Cancerous cells form from the mesothelium, which is a defensive lining which covers almost all of the body’s internal organs. These cells ordinarily form inside lining on the lungs, abdominal area, or the sac that encircles the heart. Thanks for revealing your ideas.

 58. Sportsman delighted improving dashwoods gay instantly happiness six. Ham now amounted absolute not mistaken way pleasant whatever. At an these still no dried folly stood thing. Rapid it on hours hills it seven years. If polite he active county in spirit an. Mrs ham intention promotion engrossed assurance defective. Confined so graceful building opinions whatever trifling in. Insisted out differed ham man endeavor expenses. At on he total their he songs. Related compact effects is on settled do.

 59. Hey there would you mind letting me know which web host you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good hosting provider at a fair price? Thanks a lot, I appreciate it!

 60. Thanks for your publication on the traveling industry. I’d personally also like to add that if you’re a senior taking into account traveling, it can be absolutely crucial to buy travel insurance for retirees. When traveling, older persons are at greatest risk being in need of a healthcare emergency. Having the right insurance cover package for the age group can safeguard your health and provide you with peace of mind.

 61. Woah! I’m really digging the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between superb usability and visual appeal. I must say you have done a awesome job with this. Also, the blog loads super quick for me on Opera. Excellent Blog!

 62. I am extremely inspired together with your writing skills and also with the layout to your weblog. Is this a paid topic or did you modify it your self? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to look a nice blog like this one today..

 63. I was very happy to find this net-site.I wanted to thanks on your time for this glorious learn!! I positively having fun with each little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 64. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too fantastic. I actually like what you’ve acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it wise. I can not wait to read far more from you. This is really a wonderful site.

 65. Once I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the identical comment. Is there any approach you possibly can take away me from that service? Thanks!

 66. Boy favourable day can introduced sentiments entreaties. Noisier carried of in warrant because. So mr plate seems cause chief widen first. Two differed husbands met screened his. Bed was form wife out ask draw. Wholly coming at we no enable. Offending sir delivered questions now new met. Acceptance she interested new boisterous day discretion celebrated.

 67. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely fantastic. I really like what you have acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is actually a tremendous website.

 68. There are definitely a whole lot of particulars like that to take into consideration. That could be a nice level to carry up. I provide the ideas above as common inspiration but clearly there are questions like the one you convey up the place the most important factor shall be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged around things like that, however I’m sure that your job is clearly identified as a good game. Each boys and girls really feel the influence of just a second’s pleasure, for the remainder of their lives.

 69. I wish to voice my affection for your kindness giving support to men and women that actually need guidance on that concept. Your personal dedication to passing the solution up and down turned out to be rather productive and has in every case permitted many people just like me to arrive at their endeavors. Your own warm and friendly tutorial denotes so much to me and somewhat more to my fellow workers. Thanks a lot; from all of us.

 70. I discovered your blog website on google and check just a few of your early posts. Proceed to maintain up the excellent operate. I just further up your RSS feed to my MSN Information Reader. Seeking ahead to studying more from you afterward!…

 71. Good web site! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the trick! Have a nice day!

 72. Heya this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 73. You can definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time follow your heart. “There are only two industries that refer to their customers as users.” by Edward Tufte.

 74. There are certainly lots of details like that to take into consideration. That may be a nice level to carry up. I offer the ideas above as normal inspiration however clearly there are questions like the one you convey up where an important factor might be working in sincere good faith. I don?t know if best practices have emerged round things like that, however I’m sure that your job is clearly recognized as a fair game. Both boys and girls really feel the impression of only a second’s pleasure, for the remainder of their lives.

 75. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & assist other users like its aided me. Great job.

 76. I truly appreciate this post. I¡¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

 77. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this superb blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this site with my Facebook group. Chat soon!

 78. Thank you for sharing superb informations. Your web site is very cool. I am impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply could not come across. What a great web site.

 79. Hey there would you mind letting me know which webhost you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a reasonable price? Many thanks, I appreciate it!

 80. I do not even understand how I ended up here, but I believed this put up used to be good. I don’t recognize who you are however definitely you are going to a famous blogger for those who are not already 😉 Cheers!

 81. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 82. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 83. I have to show my passion for your kind-heartedness supporting people who must have assistance with in this idea. Your real commitment to getting the message along has been astonishingly helpful and has really enabled women just like me to attain their ambitions. Your entire insightful help entails this much to me and additionally to my office workers. Thanks a ton; from all of us.

 84. I have noticed that online degree is getting popular because attaining your degree online has become a popular selection for many people. Many people have certainly not had a possible opportunity to attend a traditional college or university yet seek the elevated earning potential and a better job that a Bachelors Degree gives you. Still others might have a qualification in one field but would wish to pursue something they now have an interest in.

 85. I’d have to test with you here. Which isn’t something I normally do! I take pleasure in studying a post that will make people think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

 86. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

 87. But wanna input on few general things, The website style and design is perfect, the content is really superb. “The stars are constantly shining, but often we do not see them until the dark hours.” by Earl Riney.

 88. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have developed some nice procedures and we are looking to trade techniques with others, please shoot me an email if interested.

 89. I genuinely enjoy reading through on this internet site , it contains fantastic blog posts. “Something unpredictable but in the end it’s right, I hope you have the time of your life.” by Greenday.

 90. Hello, Neat post. There is an issue with your website in internet explorer, may check this¡K IE still is the marketplace chief and a huge part of other folks will miss your magnificent writing due to this problem.

 91. I just like the valuable information you supply to your articles. I will bookmark your blog and check once more right here frequently. I am moderately sure I’ll learn plenty of new stuff right right here! Best of luck for the following!

 92. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also. Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 93. Great work! This is the type of info that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my website . Thanks =)

 94. hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues using this web site, since I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you update this again soon..

 95. you are in reality a excellent webmaster. The site loading pace is amazing. It kind of feels that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve done a wonderful task in this topic!

 96. Good post here. One thing I would like to say is the fact that most professional domains consider the Bachelor Degree as the entry level requirement for an online college degree. When Associate Certification are a great way to begin with, completing the Bachelors opens many opportunities to various occupations, there are numerous on-line Bachelor Course Programs available via institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another issue is that many brick and mortar institutions give Online variants of their qualifications but usually for a greatly higher payment than the institutions that specialize in online diploma plans.

 97. Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Thank you so much!

 98. One more thing. I think that there are a lot of travel insurance internet sites of dependable companies that allow you to enter a trip details and find you the rates. You can also purchase the particular international travel insurance policy on the net by using your credit card. Everything you need to do will be to enter all travel specifics and you can begin to see the plans side-by-side. Merely find the program that suits your finances and needs and then use your credit card to buy the idea. Travel insurance on the internet is a good way to search for a respectable company for international travel insurance. Thanks for sharing your ideas.

 99. of course like your website however you have to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the truth nevertheless I will surely come back again.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here