GroenLinks ongelukkig over legalisatie vakantiewoningen Strandheem

8
156

GROOTEGAST/OPENDE – De lokale fractie van GroenLinks is niet blij met de legalisatie van vakantiewoningen nabij de plas Strandheem, net buiten Opende. Raadslid Jan Wessels gaat direct na het zomerreces hierover vragen stellen aan het college. Volgens hem is het oneerlijk dat door het stempel ‘permanente bewoning’ straks de huizen mogelijkerwijs in waarde stijgen.

De gemeente Grootegast lag een aantal jaren geleden in de clinch met een aantal omwonenden van de plas Strandheem. Zij kochten vakantiewoningen rond het meer en wilden hier graag permanent wonen. Hoewel de gemeente Grootegast dit nooit toestond, gaat deze binnenkort toch overstag. Een opvallende actie, omdat aan drie bewoners in 2010 nog een dwangsom werd opgelegd wegens ‘illegale bewoning’. Hoewel dit aangevochten werd, kreeg de gemeente Grootegast gelijk van de rechter.

Nu moet het beleid op de schop omdat het volgens het college onuitvoerbaar is om te handhaven. Dit wordt daarom ook al zo’n drie jaar niet meer gedaan. De volgende stap is dat de gemeente het nieuwe provinciebestuur gaat vragen om de woningen te legaliseren. Nu hier een nieuwe wind waait, verwacht het college meer mogelijkheden. Mocht het provinciebestuur niet overstag gaan, dan wordt het bewonen gedoogd.

Wessels is hier principieel op tegen. “Door dit te doen stijgt op een oneerlijke wijze de waarde van de woningen. Er wordt de bewoners als het ware een zak geld in de handen gedrukt.” Volgens het raadslid wisten de bewoners dat er een recreatiebestemming op hun woning zat toen ze het kochten. “Deze konden ze daardoor ook goedkoper aanschaffen.” De partij denkt dat de gemeente door de regeling meer OZB wil vangen.

Halverwege september moet het college zich daarom bij Wessels verantwoorden voor haar beleid. “Wij hebben niet de meerderheid in de gemeenteraad, maar anders was het gewoon niet doorgegaan. Het is voor de eigenaren misschien wel leuk, maar ik ben geen raadslid voor vijftien Opendenaren.”

8 REACTIES

 1. Howdy would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this
  blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a honest price?
  Thanks a lot, I appreciate it!

 2. Normally I don’t learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to try
  and do it! Your writing taste has been surprised me.
  Thanks, very nice post.

 3. Having read this I believed it was very enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this article together.
  I once again find myself spending way too much time
  both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 4. I just could not go away your web site prior to suggesting that I actually loved the
  standard info an individual provide on your visitors?
  Is going to be back continuously in order to check up on new posts

 5. You could definitely see your expertise within the article you write.
  The arena hopes for even more passionate writers such as
  you who aren’t afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

 6. Hello there! Quick question that’s entirely off topic.

  Do you know how to make your site mobile friendly?

  My site looks weird when browsing from my iphone. I’m trying to find a
  theme or plugin that might be able to fix this issue.
  If you have any recommendations, please share. Cheers!

 7. What’s up all, here every person is sharing such familiarity, so it’s fastidious to read this
  webpage, and I used to pay a quick visit this blog everyday.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here