Op zoek naar de Keniaan in De Marne

57
236
Streek Halve Marathon Lauwersoog-Ulrum-3

De Streekkrant verkent route halve marathon

STREEK – De halve marathon van Lauwersoog naar Ulrum is al een kwart eeuw een begrip in de gemeente De Marne. Iedereen leeft mee, sporters kijken er naar uit en de organisatie hoopt op een prachtige dag. Volgende week is de 25e editie, een jubileum. De Streekkrant trok er alvast op uit en verkende de route, op zoek naar de hardloper en de Keniaan op trainingskamp.

De halve marathon, als je daaraan meedoet word je door menig familielid voor gek verklaard. Want wie gaat nu geheel vrijwillig 21,1 kilometer hardlopen? Nou ja, niet iedereen natuurlijk en De Streekkrant kijkt liever ook toe. Maar we hebben hardloopfanaten op kantoor, liefhebbers van kilometers sjouwen. En dan mag het ook nog in het Marnegebied, het gebied wat bij vlagen schitterend is. Te beginnen bij de start, ter hoogte van restaurant Schierzicht in de haven van Lauwersoog. Op het eerste oog een locatie die niet direct in het oog springt, maar wanneer je op de plek bent hunker je naar de Waddenzee en Schiermonnikoog. De wind, de zee en de vislucht, die doet wat met je. Het maakt je hongerig. En dat gevoel wil iedere loper toch, hongerig zijn naar meer. Nog een kilometer, nog even dat ene rondje. Daarna vervolgt de route zich langs de oevers van het Lauwersmeer, waar we via de B-weg voldoende fietsers treffen die genieten. Hardlopers zijn overigens nog niet te zien. Vreemd toch, want op deze testdag is het eigenlijk ideaal weer om te hardlopen en het Lauwersmeergebied is er ook de perfecte locatie voor.

De toeristen en dagjesmensen houden het echter bij fietsen en wandelen, zo blijkt. Onder het lopen ontwaren we een gezin dat langs de weg haar caravan uitstalt en de poten onder de caravan probeert de draaien. Een kunst op zich en een lekkere afleiding tijdens de eerste kilometers. Want die eerste kilometers bij de halve marathon, die moet je even doorkomen om in het ritme te komen. Ondertussen willen we wel eens weten van bezoekers wat het gebied voor hen zo mooi maakt. We komen uit bij Gerrit Fokkema en Annelien Munniks uit Leeuwarden. De twee wandelen vaker in het Lauwersmeergebied. “Maar deze weg richting Zoutkamp hebben we nog niet gelopen”, vertelt Munniks. “Dit is een nieuwe route voor ons. Maar het is hier prachtig. Wat het voor ons zo mooi maakt? Nou, de runderen langs de weg, het is een mooi en rustig gebied.” Fokkema sluit zich daarbij aan. “Ik kwam hier vroeger als jongetje al toen ik een jaar of veertien was. Toen werden de sluizen net gebouwd. Het is prachtig hier. We fietsen en wandelen veel, zijn echte natuurmensen. Het is hier goed toeven.”

Landschap vol karakter

Goed nieuws dus voor de deelnemers van de halve marathon van Lauwersoog naar Ulrum. Zij kunnen ondanks hun fikse krachtinspanning eveneens gaan genieten van het Lauwersmeergebied. De weg vervolgt zich, richting Zoutkamp. Een mooie, karakteristieke route die wederom laat zien hoe mooi Groningen is. En het welkomstbordje verraadt het al: Sportdorp Zoutkamp. De vissersplaats bij uitstek is dan ook uiterst geschikt als doorkomstplaats voor de halve marathon. Eenmaal zwoegend en ploeterend door Zoutkamp horen we in onze achterhoofd de Ulrummer volkszanger Burdy al zingen: ‘De ZK91 zette koers richting zee. En de vizzers aan boord zeden hun wiefke TABÉ!’

Over Ulrum gesproken, we zouden blij zijn wanneer we de finish zouden halen. Maar voordat we zover zijn moet er nog gebikkeld worden. De kleine straatjes van het pittoreske Zoutkamp worden gepasseerd alsof ze niet bestaan en de tocht vervolgt zich richting de Zoutkamperweg. De finish is enigszins in zicht, maar nu komt er nog een lastig gedeelte. Het laatste gedeelte van de halve marathon is zwaar, benen zijn verzuurd en de rug verlangt naar een stevige stoel. Op dit punt zal het publiek ons erdoorheen moeten slepen. Maar dat publiek is er nog niet, dat publiek zal er pas op 1 augustus zijn. Dus we moeten door, op karakter. Via Niekerk komen we dan uit in Ulrum, de plaats van bestemming. Nog even en dan zijn we er. Het is bikkelen, ploeteren en zwoegen, maar de finish is bereikt. Ter hoogte van café-restaurant Neptunus kunnen de schoenen uit. We zijn tevreden, de kop is eraf. Aanstaande zaterdag mogen de pakweg 500 deelnemers van de halve marathon aan de slag. We hebben geen hardlopers onderweg gezien, dus qua voorbereiding is het nog de vraag of iedereen er klaar voor is. De Streekkrant kijkt dan toe, evenals vele anderen. En de snelle Keniaan? Ook die hebben we niet gezien.

Streek Halve Marathon Lauwersoog-Ulrum-6

Streek Halve Marathon Lauwersoog-Ulrum-7

Streek Halve Marathon Lauwersoog-Ulrum-8

Streek Halve Marathon Lauwersoog-Ulrum-9

Streek Halve Marathon Lauwersoog-Ulrum-10

Streek Halve Marathon Lauwersoog-Ulrum-11

57 REACTIES

 1. I simply want to mention I am just all new to blogging and certainly savored your blog. More than likely I’m want to bookmark your website . You actually come with outstanding articles and reviews. With thanks for sharing with us your webpage.

 2. Great – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 3. I just couldn’t depart your web site before suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts

 4. Thank you for sharing these kinds of wonderful blogposts. In addition, the perfect travel in addition to medical insurance plan can often eliminate those considerations that come with travelling abroad. The medical crisis can quickly become expensive and that’s certain to quickly set a financial stress on the family’s finances. Having in place the best travel insurance deal prior to setting off is definitely worth the time and effort. Cheers

 5. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly enjoyed surfing around your weblog posts. In any case I will be subscribing for your rss feed and I’m hoping you write again very soon!

 6. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite sure I will learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

 7. Aw, this was a really nice post. In concept I wish to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make a very good article… however what can I say… I procrastinate alot and certainly not appear to get something done.

 8. I think other web-site proprietors should take this website as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, as well as the content. You’re an expert in this topic!

 9. Very interesting points you have remarked, thanks for posting . “Never call an accountant a credit to his profession a good accountant is a debit to his profession.” by Charles J. C. Lyall.

 10. Good article and straight to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to get some professional writers? Thx 🙂

 11. Hi! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

 12. As I website possessor I believe the content material here is rattling wonderful , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 13. Pretty nice post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly loved surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing in your rss feed and I hope you write once more very soon!

 14. I’m writing to let you understand of the great experience our princess went through going through the blog. She even learned plenty of issues, not to mention how it is like to have an amazing teaching mindset to let a number of people with ease fully understand chosen multifaceted things. You truly exceeded our expected results. I appreciate you for churning out such insightful, trustworthy, informative and easy guidance on this topic to Gloria.

 15. Hi! Would you mind if I share your blog with my facebook group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Many thanks

 16. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

 17. Wow! Thank you! I constantly wanted to write on my website something like that. Can I include a portion of your post to my blog?

 18. I don’t even understand how I finished up here, however I assumed this publish was once great. I don’t understand who you might be however definitely you are going to a famous blogger in case you aren’t already 😉 Cheers!

 19. obviously like your web site but you need to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to inform the reality nevertheless I¡¦ll surely come back again.

 20. Great article and straight to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you people have any thoughts on where to get some professional writers? Thanks in advance 🙂

 21. I want to express my affection for your generosity giving support to men who require help on this important situation. Your special commitment to getting the message up and down appears to be unbelievably interesting and has regularly encouraged workers just like me to attain their desired goals. This valuable instruction entails a lot a person like me and additionally to my mates. With thanks; from everyone of us.

 22. Along with the whole thing that appears to be developing inside this area, a significant percentage of points of view are fairly stimulating. Nonetheless, I beg your pardon, because I do not give credence to your whole suggestion, all be it exhilarating none the less. It seems to me that your remarks are generally not entirely rationalized and in fact you are generally your self not even entirely certain of your argument. In any event I did appreciate looking at it.

 23. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 24. Hello very cool web site!! Man .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your website and take the feeds also…I am glad to search out numerous useful information right here in the submit, we’d like develop extra strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 25. Almost all of whatever you assert happens to be astonishingly legitimate and that makes me ponder the reason why I hadn’t looked at this in this light previously. Your piece truly did turn the light on for me personally as far as this particular issue goes. Nevertheless there is one particular issue I am not really too comfortable with and while I make an effort to reconcile that with the actual main idea of your point, let me observe what all the rest of the readers have to point out.Nicely done.

 26. I must show my gratitude for your kindness for men and women that must have assistance with this particular topic. Your real commitment to getting the solution all-around came to be surprisingly beneficial and have specifically helped others just like me to achieve their aims. Your personal invaluable guide implies this much a person like me and especially to my office workers. Thank you; from everyone of us.

 27. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 28. I simply couldn’t depart your website prior to suggesting that I actually enjoyed the usual info an individual provide to your guests? Is going to be again frequently to inspect new posts.

 29. Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually know what you’re talking about! Bookmarked. Please also visit my site =). We could have a link exchange arrangement between us!

 30. I’ll right away clutch your rss as I can’t find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Please permit me understand in order that I may just subscribe. Thanks.

 31. That is the right weblog for anybody who wants to find out about this topic. You notice so much its nearly arduous to argue with you (not that I truly would want…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, simply great!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here