Vakantieganger Kloostermuseum Sint Bernardushof in Aduard.

20
259
Aduard Kloostermuseum-2

De één gaat op wereldreis, de ander naar de camping in Zuid-Frankrijk en weer een ander zit al jaren op dezelfde standplaats op dezelfde camping. Hoe wordt er vakantie gevierd in deze Streek? Welke gasten trekken de campings in het Westerkwartier, wat maakt een bed and breakfast zo leuk? De Streekkrant gaat de komende weken op zoek naar het ultieme vakantiegevoel in het Westerkwartier en De Marne. Deze week aflevering vijf: Kloostermuseum Sint Bernardushof in Aduard.

Anno 2015 is Aduard een dorp zoals zovelen. Ooit was het een plek van formaat, een plaats die meetelde in het Europa van toen. Het Klooster van Aduard maakte Aduard beroemd. De herinneringen aan die tijd zijn opgeborgen in het Kloostermuseum Sint Bernardushof, waar Ies de Boer woont én rondleidingen geeft. Met andere woorden, een toeristische trekpleister bij uitstek.

Dat blijkt ook wel wanneer De Streekkrant hem vraagt naar het toerisme rondom het museum. En wat blijkt, van heinde en verre komen bezoekers naar Aduard om het bijzondere verhaal van het museum aan te horen. De stichting van het klooster, de bloei van de handel, de bijzondere positie die het klooster destijds innam en de betekenis voor de wetenschap. Geleerden uit geheel West-Europa kwamen naar Aduard om te studeren en te discussiëren. Er ontstond een Aduarder Kring, de voorloper van de Groninger academie.

En dat verhaal boeit. De Duitse tv kwam al eens kijken, de regionale omroep RTV Noord besteedt er regelmatig aandacht aan en De Boer en zijn kompanen geven regelmatig rondleidingen aan groepen uit heel Nederland. Aan een groep katholieke vrouwen uit Nijmegen en Groesbeek. Bij die rondleiding liep De Boer rond in zijn pij, iets wat de conservatieve katholieke vrouwen niet konden waardeAduard Kloostermuseumren. Een protestant als De Boer zou niet in een pij mogen lopen. “Maar Wim Eijk, de aartsbisschop, had er bij een bezoek zijn goedkeuring aan gegeven”, lacht De Boer.

De spraakwaterval van het Kloostermuseum vertelt bijzonder geanimeerd over de geschiedenis van het museum en voor je het weet ben je enkele uren verder. Het is een fascinerend gezicht, iemand die zoveel passie heeft voor de geschiedenis van het dorp en het klooster. Wanneer De Streekkrant op bezoek is zijn het aantal toeristen op één hand te tellen, maar Hans Muskee, vrijwilliger van het museum, geeft net een rondleiding aan twee vrouwen. Mevrouw Swart en mevrouw Huizinga zijn goede vriendinnen, trekken er één keer per jaar met elkaar op uit en dit keer is het Kloostermuseum een prima plek om te bivakkeren. Mevrouw Swart geniet van haar huisje in Lauwersoog, waar ze resideert om de drukte in haar woonplaats Delft te ontvluchten. Voor mevrouw Huizinga is het niet zover, want ze woont in Beilen. “We hebben een langdurige vriendschap en eens per jaar bezoeken we een plek”, vertelt mevrouw Swart. Zij is hier nog niet eerder geweest, mevrouw Huizinga daarentegen wel. De twee kunnen – wanneer ze van een kopje thee genieten op het terras – een bezoek aan het museum alleen maar aanraden. Mevrouw Huizinga kan een verhaal over het museum wel waarderen. “Goed dat jullie er zijn. Deze prachtige plek kan wel wat meer onder de aandacht worden gebracht.”

Dat kan De Streekkrant ook, want het is een genot om met Ies de Boer op pad te zijn. De eigenaar van het museum redde het pand eigenhandig van de ondergang door het te kopen en woont én werkt hier alweer een aantal jaren. De gemeente Zuidhorn kent in tegenstelling tot De Marne minder toeristische trekpleisters, maar verblijven in eigen tuin kan prima, dankzij de aanwezigheid van het leuke uitje dat het Kloostermuseum heet.

Aduard Kloostermuseum-3

20 REACTIES

 1. Beste heer/mevrouw,

  heel graag zou ik de bovenstaande foto van Monniek Ies in het klooster willen gebruiken voor een uitgave van Vertrekpunt Winsum i.s.m. promotie stichting Waddenland waarin we dagtrips promoten in en rondom de provincie Groningen. De foto zal worden toegepast als in het voorbeeld. Uiteraard kunnen we uw naam als dank benoemen in het colofon.

  Zou ik hier uw toestemming voor mogen krijgen?

 2. Good day! I could have sworn I’ve visited this blog before but after going through a few of the posts I realized it’s new to
  me. Regardless, I’m certainly happy I came across it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 3. Good post but I was wanting to know if you could write a litte more
  on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further.

  Bless you!

 4. We stumbled over here by a different page and thought
  I might as well check things out. I like what I see so now i’m following
  you. Look forward to finding out about your
  web page again.

 5. Ahaa, its nice discussion on the topic of this
  article here at this website, I have read all that,
  so at this time me also commenting here.

 6. Wonderful beat ! I would like to apprentice even as you amend your
  website, how could i subscribe for a blog web site?
  The account helped me a appropriate deal. I were a little
  bit familiar of this your broadcast provided bright clear idea

 7. It is in point of fact a nice and helpful piece of info.
  I’m satisfied that you simply shared this useful information with us.
  Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 8. Hello, There’s no doubt that your blog could possibly be having internet browser compatibility problems.

  When I look at your site in Safari, it looks fine
  but when opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I just wanted to give you a quick heads up!
  Aside from that, wonderful website!

 9. Hey! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this.

  I will forward this page to him. Fairly certain he will have
  a good read. Many thanks for sharing!

 10. whoah this blog is wonderful i love reading your posts. Keep up the great work!

  You know, lots of people are searching round for this
  information, you could aid them greatly.

 11. Very great post. I just stumbled upon your blog and
  wished to say that I have really loved browsing your blog posts.

  After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write
  again very soon!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here