“De staatsieportretten geven een eigentijds beeld weer van het Koninklijk paar”

0
119
Zuidhorn onthulling Staatsportretten Lianne de Haan

ZUIDHORN- Lianne de Haan onthulde vorige week dinsdag de door haar geschilderde staatsieportretten van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Dat gebeurde in de raadzaal van het gemeentehuis in Zuidhorn in bijzijn van vrienden, familie en burgemeester Swart. De 36-jarige schilderes vond het bij het schilderen belangrijk dat de uitstraling van Koning Willem-Alexander even krachtig zou zijn als die van Koningin Maxima. “Voor mijn gevoel ben ik daarin geslaagd.”

Lianne de Haan was totaal overdonderd toen ze te horen kreeg dat zij de schilderopdracht had binnengesleept. “Tijdens mijn werk in de winkel Stadse Fratsen in Groningen, werd ik gebeld dat ik de staatsieportretten mocht maken. Dat is heel bijzonder. Het is voor mij een hele eer.” De schilderes schilderde de portretten met acryl-en aquaverf. “Ik heb bewust gekozen voor twee doeken, de elementen komen daarmee beter tot hun recht.” De elementen bestaan onder andere uit tulpen en de tekst van het Wilhelmus. “De portretten geven een eigentijds beeld weer van het paar.”

De schilderopdracht kwam voort uit een oproep van de gemeenteraad in Zuidhorn aan kunstenaars en schilders om een staatsieportret te maken voor de raadzaal in het gemeentehuis in Zuidhorn. De gemeenteraad wilde een mooi schilderij van het Koningspaar in de raadzaal, bij voorkeur geschilderd door een inwoner uit de gemeente Zuidhorn.