Datum: Woensdag 30 september

0
46
Gerkesklooster Vluchtelingen-13

Plaats: Hoogtstraten 16, Gerkesklooster

Tijd: 16.00 uur

Gerkesklooster VluchtelingenGerkesklooster Vluchtelingen-2Gerkesklooster Vluchtelingen-3Gerkesklooster Vluchtelingen-4Gerkesklooster Vluchtelingen-5Gerkesklooster Vluchtelingen-6Gerkesklooster Vluchtelingen-7Gerkesklooster Vluchtelingen-8Gerkesklooster Vluchtelingen-9Gerkesklooster Vluchtelingen-10Gerkesklooster Vluchtelingen-11Gerkesklooster Vluchtelingen-12GERKESKLOOSTER- Het plein bij de voormalige basisschool De Claercamp in Gerkesklooster is woensdagmiddag afgeschermd met witte afzethekken. De Ongenode Gast glipt hier tussendoor en raakt in gesprek met Jaap Middel, communicatieadviseur van de gemeente Achtkarspelen. Hij vertelt dat de hekken er staan voor de privacy van de eerste vluchtelingen die hier vanmiddag om vier uur arriveren van een opvang uit Harlingen. De gemeente nam dinsdag het besluit om van De Claercamp een crisisopvang voor 60 vluchtelingen te maken. Het gaat daarbij om een opvang voor drie dagen.

In de voormalige basisschool wordt woensdag hard gewerkt om het gebouw geschikt te maken voor de opvang van de vluchtelingen. Zij zijn afkomstig uit onder meer Eritrea, Oekraïne en Irak, weet Middel. Één van die harde werkers is Hendrik Land van schoonmaakbedrijf Kuipers uit Kootstertille. “Wij waren hier vanochtend om zeven uur met een man of tien aan het schoonmaken. De school heeft twee jaar leeg gestaan en was behoorlijk smerig.”

Op het oude schoolplein vertelt Land aan de Ongenode Gast dat hij het belangrijk vindt om de vluchtelingen te helpen. “Dan zie je die bedden staan in het gebouw en dan gaan je gedachten wel even naar de mensen die daar straks gaan slapen. Zij hebben heel wat meegemaakt en verdienen een schone omgeving.” De bedden in het gebouw staan in rijen naast elkaar in zeven oud-klaslokalen, ziet de Ongenode Gast als ze een blik naar binnen werpt. Twee lokalen zijn omgebouwd tot huiskamers waar tafels met stoelen staan en een tv. Ook is er WI-FI aangelegd, zegt burgemeester Gerben Gerbrandy.

De burgemeester vertelt op het plein dat de gemeente dinsdagavond een informatiebijeenkomst hield voor de inwoners van Gerkesklooster-Stroobos. ‘s Middags om half drie kreeg de gemeente Achtkarspelen het verzoek om de volgende dag zestig vluchtelingen op te vangen. In korte tijd moest daarom veel gebeuren. “Bij de bijeenkomst waren zeventig inwoners aanwezig. Er zijn kritische vragen gesteld. Ze willen weten wat er gebeurt, of de vluchtelingen ’s nachts door het dorp lopen en hoe lang ze blijven. Het merendeel van de aanwezige inwoners is blij dat we als gemeente deze verantwoordelijkheid nemen. Aan het einde van de avond was er applaus. Ook is er voldoende enthousiasme van de inwoners om mee te helpen. Zo wordt het eten in het dorpshuis Rehoboth voor de vluchtelingen klaargemaakt door de inwoners uit het dorp.”

Voor Judith Staaf en Oane van Sinderen is de crisisopvang voor vluchtelingen in hun dorp nog wel even wennen. Zij staan woensdagmiddag tegenover De Claercamp te wachten tot de vluchtelingen arriveren. Van Sinderen zegt dat de informatiebijeenkomst hem ietwat rauw op het dak is gevallen. “We kregen laat te horen dat het dorp vluchtelingen ging opvangen. Rond half zeven kregen we een brief dat er om half negen een informatiebijeenkomst over deze opvang zou zijn. Er is niet eerst overleg geweest met de dorpsbewoners.” Staaf voegt eraan toe dat ze het wel belangrijk vindt dat de vluchtelingen opgevangen worden. “Iedereen in zo’n situatie verdiend het om hulp te krijgen.”

Vanaf hun plek hebben de twee uitzicht op het gebouw en de mensen die af en aan lopen om de laatste dingen te regelen. Zo lopen er medewerkers van de gemeente in oranje hesjes. En medewerkers van bedrijven die voorzieningen in het pand hebben geïnstalleerd. Een groep van zeven jongens van een jaar of tien kijkt vanaf hun fiets toe en enkele van hen praten met een cameraman van Nieuwsuur.

Rond kwart over vier arriveren de tolken. Dan blijkt ook dat de geplande aankomst van de vluchtelingen vertraagd is. De verwachting is dat ze nu rond zes uur bij De Claercamp zullen aankomen. Tegen die tijd rijdt er een grote bus de straat in en stopt bij het pand. De deuren gaan open en de eerste vluchtelingen zetten voet in Gerkesklooster. Koffers worden uitgeladen en de vluchtelingen worden begroet door een tolk. Ook de burgemeester begroet de gevluchte mannen, vrouwen en kinderen met een vriendelijke hoofdknik. En daarmee lijkt de opvang van de vluchtelingen geslaagd, constateert de Ongenode Gast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here