“Voor mij is deze ouderenmiddag van de ANBO en PCOB een ontspannen gebeuren”

0
84
Grootegast ANBO

Grootegast ANBO-2Grootegast ANBO-3GROOTEGAST- Samen met de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) organiseerde de Algemene Bond voor Ouderen (ANBO) afgelopen donderdag een ouderenmiddag in café De Herberg in Grootegast. Voor deze middag was Carin Haan, locatiemanager van het Hooge Heem, uitgenodigd om te vertellen over de ontwikkelingen in de ouderenzorg.

Haan spreekt donderdag een volle zaal van 50+ en ouder toe. “Hoe komen de veranderingen in de zorg op u over?”, vraagt ze aan de senioren. Negatief, klinkt het van iemand uit de zaal. Op de vraag of de ouderen die veranderingen als een bedreiging ervaren, wordt instemmend geknikt. In klare taal probeert Haan de veranderingen uit te leggen. Ze vertelt over de veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, de huishoudelijke hulp en gaat in op de vraag hoe kom je in het Hooge Heem.

De echtparen Tiersma en Van der Vaart zitten samen met mevrouw Berghuis aan een tafel naar Haan te luisteren. In de pauze vertelt meneer Van der Vaart dat de ouderenmiddag voor hem een ontspannen gebeuren is. “Het is voor mij een leuke middag, waarbij ik ook weer wat nieuws te weten kom,” vertelt hij boven de muziek van het Friese muziekduo Tjirmerij uit. Het duo speelt op een doedelzak en een accordeon. Meneer Tiersma vertelt dat hij het leuke muziek vindt. Samen met de anderen aan tafel smult hij van een merci-chocolaatje die aan alle senioren uitgedeeld wordt.

Mevrouw Berghuis vertelt dat ze er bijna niet bij geweest was. “Ik was het eigenlijk al vergeten.” Toch vindt ze het belangrijk dat ze er bij is vandaag. “Ja, want ik wil wel op de hoogte blijven.” Ook meneer Huizinga uit Grootegast is met dat doel naar café De Herberg gekomen. Hij vertelt dat hij zich daarnaast zorgen maakt over wat er bij de ANBO gebeurt. Hij en zijn vrouw zijn zelf al jaren lid van de ANBO. “Het kan toch niet dat er zomaar geld weggesluisd wordt. Is de ANBO dan nog wel voor de ouderen? Je begint dan wel te twijfelen aan je lidmaatschap,” zegt hij.

Huizinga doelt op het nieuws dat vorige week bekend werd over lokale bestuurders van de ANBO die geld wegsluisden naar verenigingen en stichtingen. Om te voorkomen dat er nog meer geld weggesluisd werd, blokkeerde de ANBO-top alle lokale rekeningen. De lokale afdelingen waren daar niet blij mee en een aantal willen zich hierom afsplitsen van de moederorganisatie.

Penningmeester Rood van de lokale ANBO-afdeling in Grootegast vindt het erg jammer dat die afdelingen zich willen afsplitsen. “Hoe meer afsplitsingen, hoe minder macht je hebt. Je staat dan minder sterk in het behartigen van de belangen. Belangenbehartiging moet je landelijk doen, onder één bekende organisatie.”

Rood noemt het negatieve gebeuren bij de ANBO ‘heel vervelend.’ “Het is niet leuk dat de rekeningen en de administratie geblokkeerd worden. Maar als je dan hoort dat sommige lokale afdelingen geld gebruiken voor het oprichten van een andere vereniging, dan moet de ANBO-top dat tegenhouden.” Rood vertelt dat er bij de afdeling in Grootegast geen sprake is van afsplitsing en frauduleuze praktijken. “We hebben een positieve begroting,” vertelt ze.

Rood zit naast Haan en twee bestuursleden van de PCOB aan tafel. Speciaal voor de ouderenmiddag werken de ANBO en de PCOB met elkaar samen, vertelt ze. “Één keer in de maand organiseren we zo’n ouderenmiddag.” Volgens haar heeft de financiële chaos bij de ANBO geen gevolgen gehad voor de lokale ANBO-afdeling in Grootegast. “Nee hoor. Er zijn geen leden die hebben opgezegd. Één lid heeft een brief gestuurd naar de directie en andere leden vroegen of het programma dit seizoen nog wel doorging.” Als het aan het bestuur van de ANBO ligt wel want in het jaarprogramma zijn activiteiten gepland tot en met 12 april. Rood vertelt dat het seizoen van september tot en met april loopt. “Met de activiteiten gaan we gewoon door.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here