“We willen heel graag het hele Westerkwartier bedienen”

0
46
Leek KC Jan Slomp

Jan Slomp: ‘Misschien is de naam Klassiek Leek toch wat te beperkt’

Toen Jan Slomp (62) uit Leek met pré-pensioen kon gaan, aarzelde hij als zorgmanager in het Verzorgingstehuis Vredewold in Leek niet om daarvan gebruik te maken. Niet omdat hij zijn werk beu was, verre van. Maar hij verliet de zorgsector vooral om zich vanaf dan (bijna) volledig aan zijn passie voor muziek te kunnen wijden. Die passie betreft vooral de Kaukasische zang die hij een jaar of tien geleden voor het eerst hoorde tijdens een concert dat in Leek werd gegeven.

“Meteen was ik verloren,” vertelt hij in zijn woning aan de Windsingel in Leek waar zachtjes afgestelde Kaukasische zangklanken op een cd het gesprek een extra intiem karakter geven. “Want hoor maar,” zegt hij, “dat zijn liederen vol levensvreugde, geloof, hoop, liefde, weemoed en verdriet. Maar ook vol van strijdvaardigheid. Het zijn exponenten van de volksaard, van de levenskunst van de Kaukasische bevolking. En dat ontroerde me vanaf het begin dat ik ze hoorde.” Vanaf die tijd volgde hij dit zanggebeuren intensief, zowel in binnen- als buitenland, wat in 2011 resulteerde in de oprichting van het Kaukasisch Mannenensemble. Terwijl enkele maanden geleden mede door hem de Stichting Klassiek Leek werd opgericht. Beide zijn niet alleen op Leek, maar op het hele Westerkwartier gericht.

Hij kan geen noot lezen, lacht Jan Slomp. “Ik zing zuiver op mijn gehoor.” Met zingen is hij, geboren in Hollandseveld, ‘Het Land van de Vrije Boeren’, pas in Leek begonnen toen hij als vergevorderd verpleegkundige en ook docent in die materie bij Vredewold in Leek zorgmanager werd. Eerder was hij, zoon van een in de fanfare zijn hobby vindende vader, wel actief in een drumband, waar hij onder andere de kleine en de grote trom besloeg. Maar toch, die muzikaliteit bleef wat sluimeren totdat hij in 1982 in Leek kwam werken en wonen en daar lid van een mannenkoor werd. Als bariton begonnen is hij daar nu tweede en soms eerste tenor. Ondertussen nam hij ook zangles bij de befaamde korenmaestro Bouwe Dijkstra in Roden. Boven in zijn woning heeft Jan Slomp zijn eigen repetitiekamer.

Zijn grote liefde voor de wonderlijke samenklanken van Armeense, Georgische en Russische liederen – landen waarmee hij goede contacten onderhoudt en ook diverse malen is geweest – kan hij nu daadwerkelijk uitdragen in het door hem opgerichte Kaukasisch Mannenensemble. Begonnen met vier zangers groeide het groepje uit tot acht, waarvan er inmiddels door privé omstandigheden twee moesten afhaken. Via een oproep kwam er eentje bij. Dat zit Slomp niet helemaal lekker, want er staan een paar mooie concerten te gebeuren waar hij best wat meer zangkracht bij kan gebruiken. “Zeker ook uit de regio Zuidhorn-Grootegast-Grijpskerk,” beklemtoont hij. “Want,” zo klinkt het met enige trots in zijn stem, “we zijn als ensemble ook door de ambassadeur van Georgië uitgenodigd om op een nog nader te bepalen tijdstip in zijn ambassade een concert te verzorgen. Hij hoorde ons zingen in de Catharinakerk van Roden en was daarvan erg onder de indruk. Daarom deze oproep: Wie belangstelling heeft is op onze wekelijkse repetitie avond, elke maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in het zorgcentrum Vredewold in de Pulvertorenstraat 1 in Leek méér dan welkom. Hij kan ons dan horen en zien zingen en daarna beslissen of het hem wat lijkt.”

Maar met deze oproep is Slomp er nog niet. Zijn liefde voor de muziek en – het bloed kruipt waar het niet gaan kan – voor ouderen en langdurig zieken in bejaarden- en zorgcentra heeft er ook toe geleid, dat een paar maanden geleden de Stichting Klassiek Leek door hem werd opgericht. Doel van de stichting is om door middel van concerten bewoners van verpleeg- en verzorgingstehuizen muzikaal te plezieren. “Muziek werkt helend, daar zijn hele studies over gemaakt,” zegt hij wervend. “Geïnteresseerde tehuizen en instellingen kunnen van mij uitvoerige informatie krijgen. En ook artiesten, musici, zowel professionals als amateurs, kunnen zich aanmelden voor optredens. Als Stichting Klassiek Leek bestrijken we het hele Westerkwartier en Noordenveld, dus wat dat betreft is de naamgeving Leek te beperkt. Want echt, we zijn er voor de hele regio.”

Meer info krijgt u via janslomp53@gmail.com en klik ook de website www.skleek.nl eens aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here