Willem Wessels

0
79
Doezum mmh Wessels

“In 1800 leefde Eise Eisinga in het Friese Franeker. Hij moest vluchten vanwege zijn verlichte ideeën. De Friesen moesten toen nog niets weten van de Franse idealen Gelijkheid, Vrijheid en Broederschap waar Eisinga zich voor inzette. Hij vluchtte naar Visvliet. Over hem gaat de theatervoorstelling Ruimtestation Visvliet. Samen met Gert Sennema heb ik deze voorstelling bedacht en samen schreven we ook het verhaal en de scripts. Dat doen we als PLATVORMWEST. Het gaat niet om een zwaar historisch kostuumdrama maar om een luchtige geactualiseerde voorstelling. Het is actueel omdat het raakvlakken heeft met de vluchtelingenproblematiek wat nu speelt. Het onderwerp ruimte staat hierbij centraal. Daarbij gaat het om de ruimte die ieder mens nodig heeft, om na te denken over wie je bent, wat je wilt en wat je talenten zijn. Maar ook over fysieke ervaringen in ruimtes, zo lopen we tijdens de voorstelling langs verschillende locaties. Het is een wandelend theatraal gebeuren. We beginnen daarbij in de kerk van Visvliet. Daar vindt een hoorzitting plaats over Eisinga. Deze voorstelling is een vervolg op onze openingsact van vorig jaar. Door het dorp zijn Gert en ik gevraagd om een act te bedenken voor de opening van de steiger over het water van de Lauwers in Visvliet. In de act speelde een journalist die uit Rotterdam naar Visvliet was verhuisd. Aan het einde van die act kondigde hij al aan dat hij terug zou komen. Hij is terug in deze voorstelling. De journalist is koster geworden en tijdens de hoorzitting in de kerk speelt hij een belangrijke rol. Na de hoorzitting lopen we achter hem aan naar buiten, langs een popbandje dat staat te spelen, langs sfeerrijke weilanden en langs de brug. Daar gebeurt ook nog iets, maar ik ga nog niet te veel verklappen. Het leuke is dat in een van de weilanden in het dorp ooit het station van Visvliet heeft gestaan. Niet veel mensen maakten daar gebruik van omdat er niet zoveel mensen woonden. Maar veel inwoners van het dorp en mensen van buitenaf hebben het daar nog over. Refererend aan dat station en aan de ruimte bedachten Gert en ik de naam Ruimtestation Visvliet voor onze voorstelling. Dit theatrale gebeuren is zo bijzonder omdat het heel anders is dan de gebruikelijke voorstelling waarbij men op een tribune naar het theater zit te kijken. Door er een wandelend theaterstuk van te maken betrekken we de mensen er ook fysiek bij. Hun wereld wordt echt op de kop gezet door schitterende sferische beelden en theatrale indrukken. Het publiek krijgt heel veel mee. Naast een top 100-bandje is er ook muziek van muziekkorpsen uit de buurt. Zo doen muziekkorps Avendel uit Burum mee en muziekkorps Excelsior uit Grijpskerk. We gaan met z’n allen op avontuur. Omdat de voorstelling zich deels buiten afspeelt raden wij het publiek aan hier qua kleding rekening mee te houden. Ruimtestation Visvliet speelt om 20.00 uur in de weekenden van 9, 10, 11 en 16, 17,18 oktober. Entreekaarten zijn te koop bij Boekhandel Hoekstra in Grijpskerk. Kijk voor meer informatie op www.ruimtestationvisvliet.nl.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here