“Aan de Stercste man wedstrijd doet de top van Nederland in deze sport mee”

0
89
IMG-20150824-WA0004

IMG-20150824-WA0007SURHUISTERVEEN- Hij organiseert het dit jaar zelf. Kelvin de Ruiter is de organisator van De Stercste man wedstrijd op 17 oktober in Surhuisterveen. Het woord Stercste expres met een c want het bedrijf van de sponsor heet Sterc, weet De Ruiter. De ervaren wedstrijddeelnemer in Sterkste Man wedstrijden vertelt dat hij zelf ook mee gaat doen. “Aan de wedstrijd doen ervaren deelnemers mee. Zo neem ik het op tegen Peter de Jong uit Grootegast en Eric Hams. Zij behoren tot de top van Nederland in deze sport.”

Het parkeerterrein naast brasserie Kolkzicht en de Albert Heijn wordt het podium voor de wedstrijd, vertelt De Ruiter. Daarvoor heeft hij zelf alles geregeld. “Er is een vergunning, er zijn sponsoren, dixies, Ehbo en ook is er eten en drinken verkrijgbaar.” Wout Zijlstra, de voormalige Sterkste Man van Nederland is de scheidsrechter tijdens de wedstrijd. “Dat is heel leuk want hij is echt enthousiast aan het razen en schreeuwen om de deelnemers aan te moedigen.”

Die deelnemers krijgen tijdens de wedstrijd verschillende onderdelen voor hun kiezen. Zo tillen ze boomstammen, stenen en trekken ze een vrachtwagen. Het trekken van de vrachtwagen is Ruiters favoriete onderdeel. "Een aantal dagen geleden deed ik mee aan de Champions League wedstrijd in Duitsland waarbij er vrachtwagens getrokken werden. Ik ben op dat onderdeel al ruim vijf jaar de beste en tijdens die wedstrijd werd ik eerste.”

Om zo’n resultaat neer te kunnen zetten, traint de vrachtwagenkampioen vijf à zes dagen in de sportschool. Zondag is zijn rustdag. “Dan train ik niet. Zaterdag werk ik namelijk tot laat als beveiliger bij verschillende bedrijven.” Doordeweeks is hij aan het werk bij een bouwbedrijf in Kootstertille waar zijn expertise in kozijnen en glas ligt. Na zijn werk is het sporten geblazen. “Ik ben twee tot drie uur aan het trainen. Dat vergt heel wat motivatie. Maar ook mentaliteit. Ik wil doorgaan, als ik train heb ik de wereldtop voor ogen.”

Voorbeelden voor De Ruiter zijn mannen als Wout Zijlstra, Jarno Hams en Ted van der Parre. “Die zag je vroeger op televisie. Die wil ik verslaan.” Hij herinnert zich een jongen in de sportschool die meer dan 200 kilo tilde aan gewichten. “Daar was ik toen ik net begon van onder de indruk. Ik dacht jeetje wat is hij sterk.” Inmiddels is hij al meerdere jaren aan het trainen. In 2007 is hij begonnen. “ Nu kan ik zelf 390 kilo tillen.”

De Ruiter vertelt dat hij best groot is. “Ik ben twee meter lang en weeg 145 kilo.” Hij houdt zich aan een voedingsschema waarbij hij 7000 tot 8000 calorieën per dag binnenkrijgt. “Ik eet acht maaltijden per dag. Dat begint ’s ochtends al met 125 gram brinta, rozijnen en melk,” vertelt hij. Daarna volgen onder meer boterhammen, bananen, eieren, groente, vlees en aardappelen. Het gaat volgens De Ruiter om schoon en gezond eten.

Hij verwacht tussen de 300 en 500 toeschouwers bij De Stercste Man wedstrijd in Surhuisterveen. “Dat aantal is gebaseerd op voorgaande jaren.” Hij vertelt dat niet alleen de wedstrijd maar ook hijzelf bekend is in het dorp. “Mensen hebben het erover en ze komen kijken bij de wedstrijd. Dat hoor ik bijvoorbeeld in de supermarkt. Mensen schieten me aan omdat ze me herkennen van De Sterkste Man wedstrijden op tv. Of ze hebben de flyers voor de Stercste Man wedstrijd in het dorp zien hangen. De wedstrijd leeft echt in Surhuisterveen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here