Actiegroep Snippergroen Aduard boos op Zuidhorn

0
71
aduard actiegroep snippergroen

Wethouder Stol vindt initiatief bewoners ‘voorbarig’

ADUARD – Het plan van de gemeente Zuidhorn om snippergroen te verkopen aan inwoners van Aduard is slecht gevallen in het dorp. Het gaat veelal om gedeelten grond die eigendom zijn van de gemeente, maar al decennialang gebruikt worden door de bewoners. Vooral de betrokkenheid van het door de gemeente ingehuurde bureau EIFFEL heeft kwaad bloed gezet. Boze bewoners hebben zich sinds kort verenigd in Actiegroep Snippergroen Aduard.

Boos zijn ze, boos op de gemeente Zuidhorn. Johan Kuilman, Jan Arkema en Ellen Wieringa van de Actiegroep Snippergroen Aduard. Sinds wethouder Fred Stol in februari van dit jaar aankondigde het snippergroen te willen verkopen, is het onrustig in het dorp. Bij de aankondiging ging het om ruim 800 percelen, waarbij het volgens Stol niet gaat om de financiële kant van de zaak. De wethouder gaf in februari in De Streekkrant aan dat de bewoners niets te verwijten valt. “Het zijn vaak mensen die ter goeder trouw al jaren een stuk grond in onderhoud hebben. Dat wat onrechtmatig in gebruik is, gaan we rechtmatig maken.”

En vooral deze laatste gedachte heeft kwaad bloed gezet in het dorp. Vele Aduarders hebben lang niet geweten dat ze onrechtmatig een stuk grond gebruikten. Ook is het regelmatig voorgevallen dat de koopaktes ten tijde van de oude gemeente Aduard bewoners opdroeg om het gemeentelijke gedeelte aanliggend aan het huis te onderhouden. Nu wil de gemeente Zuidhorn deze percelen verkopen aan de huizenbezitters, om naar eigen zeggen ervoor te zorgen dat er recht wordt gedaan. Maar de aanpak, waarbij gemeente Zuidhorn gebruik maakt van de diensten van bureau EIFFEL, is totaal verkeerd gevallen. “Dit bureau is onbetrouwbaar”, aldus Johan Kuilman.

Onduidelijk

Hij doelt op een artikel over dit bureau op de website van Binnenlands Bestuur, waarbij gesteld wordt dat EIFFEL op het gebied van snippergroen veel geld kan verdienen voor gemeenten. “Toen EIFFEL in opdracht van de gemeente contact met ons als bewoners ging leggen, deden ze zich voor als gemeente Zuidhorn. Voor veel Aduarders was het onduidelijk wie ze nu eigenlijk aan de lijn hadden. De jurist van EIFFEL hanteerde daarbij een toon die ook echt niet kan. Dreigen met kopen of grond afstaan. Schandalig.” De actiegroep zegt namens zeker 75 adressen te spreken. De communicatie van EIFFEL is volgens de groepering zwaar onvoldoende. En dat valt volgens Ellen Wieringa ook wethouder Stol aan te rekenen. “Door hun houding voel je je als dief behandeld. Stol had dit tijdelijk kunnen stoppen, om te kijken of we er samen uit zouden komen. Dat is niet gebeurd, hij verschuilt zich voortdurend achter EIFFEL.”

En dat steekt de betrokkenen bij de actiegroep. Er is boosheid en angst over wat komen gaat. Wethouder Fred Stol liet in een eerder stadium weten de oprichting van de actiegroep voorbarig te vinden. De CDA-bestuurder blijft bij dat standpunt. “Ik vind de actie van deze Aduarders inderdaad voorbarig”, is hij helder in zijn commentaar. “We zijn serieus met iedereen bezig geweest, ik heb een aantal dagdelen gebruikt om de situatie in Aduard te beoordelen. Daaruit wordt een analyse gemaakt en daar wordt nu aan gewerkt. Ik vind dat deze actiegroep iets te snel met conclusies komt. Ze hadden beter even kunnen afwachten wat de vervolgstappen zijn.”

De actie van Zuidhorn en EIFFEL omtrent snippergroen is een pilot en wordt aanstaande donderdag geëvalueerd door de werkgroep van de gemeente Zuidhorn. In de periode die volgt zal duidelijk worden welke vervolgstappen worden genomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here