Datum: donderdag 8 oktober 2015

0
47
Zuidhorn OG kinderboekenweek

Plaats: Jellemaweg 3, Zuidhorn

Tijd: 9.30 uur

Zuidhorn OG kinderboekenweek-2Zuidhorn OG kinderboekenweek-3Zuidhorn OG kinderboekenweek-4Zuidhorn OG kinderboekenweek-5Kinderboekenweek. Het jaarlijks terugkerend fenomeen zet al jarenlang leerlingen aan het lezen en als school of bibliotheek hoor je er niet meer bij als je er geen aandacht aan besteedt. De Ongenode Gast zou de Ongenode Gast niet zijn wanneer zij niet aanwezig zou zijn bij een leuke activiteit in het kader van de Kinderboekenweek.

En die leuke activiteiten worden onder ander georganiseerd door Bibliotheken Westerkwartier. Een van deze activiteiten vindt plaats in Zuidhorn, waar het thema ‘Raar maar waar’ wel op een hele bijzondere manier in beeld wordt gebracht. Voor de leerlingen van de groepen vijf en zes van CBS Het Anker en OBS De Borgh is het feest, want goochelaar Hilbert Geerling komt optreden. En een goochelaar kan bij kinderen van pakweg negen en tien jaar op veel enthousiasme rekenen.

Zijn rol als professor Drollenbroek kan op veel gejuich rekenen en de tientallen leerlingen die aanwezig zijn zitten op het puntje van hun stoel. Sommigen gaan zelfs staan, want ze willen niets van de goocheltrucs missen. “Het is een verhaal met rare dingen”, begint hij. “Onwijs rare dingen. Maar als jullie iets raars zien, ga dan niet met elkaar overleggen, maar blijf gewoon opletten.” Dat is voor kinderen echter makkelijker gezegd dan gedaan. In de rol van Professor D goochelt hij een broodje kaas op zijn tafel, maar vanuit de zaal levert dit veel gejoel op. “Er zit een gat in z’n tafel!”, roept Julian achteruit de zaal. “Ssssttt”, zegt de juf.

Het verhaal met de tijdmachine leidt de kinderen langs de tijd van de piraten, waar een schat tevoorschijn wordt getoverd, en een doodskop zowaar kan vliegen. De kids kijken elkaar aan: hoe is dit in vredesnaam mogelijk? Ze gaan op stoelen staan, wijzen, denken na en kijken vooral. Hoe kan dit? Je hoort het ze denken. “Kijk alsof je een baard hebt”, roept goochelaar Geerling. De kinderen doen hun uiterste best.

En daar houdt het niet op. Want de virtuele tijdmachine leidt de professor naar de Middeleeuwen, waar hij zijn gewenste schat hoopt te vinden. In de toren van het kasteel waar de jonkvrouw zit. Leerlinge Evi mag de jonkvrouw spelen, maar dat biedt ook geen soelaas. De professor wordt afgewezen.

Toch is het eind goed, al goed. Zoals het hoort. Na tientallen trucs, het doden van een onzichtbare draak met bloedspetters en al, is de goochelaar na afloop de gevierde man. De tientallen aanwezige kinderen hebben zich op en top vermaakt. Een compliment voor de goochelaar zelf.

Voor de kinderen breekt er nu de tijd aan van de Kinderboekenweek, waarbij ze een raadselronde in de bibliotheek van Zuidhorn kunnen volgen. In het kader van het thema zijn er verrassende boeken te leen, zodat kinderen zich kunnen verbazen. En verbazen, dat hebben ze deze ochtend in Zuidhorn voldoende gedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here